Ani výhra o tři branky a nadmíru povedený závěr sezony nepomohl trenéru Mariovi Rossimu k setrvání na lavičce prvního mužstva Hodonína. Známý brněnský kouč, kterého nahradil bývalý lodivod Baníku Ostrava, Synotu či Jablonce nad Nisou František Komňacký, se vrací zpět k mládeži.

Rossi se však nemá za co stydět. Se svým mladým týmem dokázal to, co naposledy František Ondrůšek. Tedy vydržel do konce sezony, nebál se sestupu a díky skvělému finiši skončil v horní polovině tabulky.

„S letošní sezonou jsem spokojený. Stejně jako na podzim jsme i na jaře uhráli třiadvacet bodů. Zaslouženě jsme v horní polovině tabulky, i když jsme měli výt ještě o něco výš, protože jsme po Velkém Meziříčí a Vrchovině obdrželi nejméně branek a byli třetím nejlépe střílejícím mužstvem," upozornil hodonínský kouč Mario Rossi.

Tomu se od prvního mužstva nedochází lehce. „Poznal jsem, že kluci chodí do práce a ještě musí trénovat a připravovat se na sto procent. Vím, že je to pro ně těžké. Na druhé straně i mě poslední sezona nesmírně zocelila," přiznal Rossi. „Jsem rád, že jsme s kolegy nepropadli, a že jsme dokázali vydržet až do konce ročníku. S kluky jsme udělali velký kus práce," přidal.

Hodonínu se náramně povedl vstup do sezony i její závěr. Slovácký celek v posledních šesti kolech neprohrál a pouze jednou inkasoval. Díky pěti výhrám skončí ve čtvrté nejvyšší soutěži nejhůře šestý. „Derby rozhodla psychická pohoda. Naši borci byli od začátku aktivnější a dařilo se jim," pronesl Rossi.

Zato Mutěnice na jaře propadly a po roce stráveném v divizi se vracejí zpět do krajského přeboru. „Hodonín hraje v pohodě, což u nás dokázal. Hosté byli lepší, měli daleko více šancí a proto vyhráli naprosto zaslouženě. My jsme bojovali, ale v této okleštěné sestavě jsme na víc neměli," uznal porážku domácí kouč Petr Zemánek.

Sobotní derby před slušnou, i když rozhodně ne rekordní návštěvou, přineslo zajímavou podívanou. Domácí znovu doplatili na absenci opor. Trenér Zemánek kromě dlouhodobých marodů postrádal také Koplíka, Hromka a kapitána Benešovského. Ani Hodonín ovšem nebyl kompletní, a tak se čekalo, jak se obě mužstva s touto situací vypořádají.

Hosté ovšem hráli v pohodě. Úvodní pokus Novotného skončil mimo a šanci Petruchy po zaváhání Kupčíka zneškodnil výtečný Horecký. Poté se ale osmělili i domácí. V 8. minutě se po sérii rohů dostal k hlavičce Koštuřík, který ale v těžké pozici mířil mimo.

Následně rozjeli pohlednou akci Holešinský s Čepilem, ale s tvrdou střelou Trávníka si Petráš poradil.

Poté se rozstřílel hodonínský Kleiber. Ten v prvním poločase vyslal směrem k Horeckého bráně celkem šest střel, z nichž nejnebezpečnější byla situace z 38. minuty, kdy si bývalý hráč Skalice a Slovácka zaběhl za domácí obranu, ale výtečný Horecký mu včasným vyběhnutím střelu zlikvidoval.

Hodonín se gólu dočkal až ve 40. minutě, kdy se parádní ranou do šibenice prosadil Ondryáš. „Marek neměl hrát od začátku, ale Reška si při rozcvičce obnovil zranění, takže byl mojí první volbou. Jsem rád, že zápas nakonec rozhodl," těšilo Rossiho.

Ondryáš opravdu patřil k nejlepším a nejaktivnějším hráčům zápasu. Ještě před půlí měl hostující forvard další příležitost, ale vtipné dloubnutí skončilo těsně vedle.

Ve druhé půli se do první šance dostal Kleiber, ale jeho přihrávka nabíhajícího Šturmu nenašla. Druhý gól přidal až Ondryáš, který po akci z pravé strany zblízka prostřelil Horeckého.

Hodonínští mohli ve druhém poločase svůj náskok ještě navýšit, ale Šturma se střídajícím Mokrým v koncovce několikrát selhali. Vinaři se snažili, ale proti okresnímu rivalovi příliš nebezpeční nebyli. Výjimkou byla hlavička Trávníka do břevna a tečovaná střela tentýž hráče, kterou Petráš bravurně vyrazil.

Výhru hostujícího týmu pečetil v závěru střídající Knotek, který upravil na konečných 3:0. „Kluci se snažili vyždímat, ale nešlo to," pravil Zemánek. Výkony vinařů na jaře limitoval především úzký kádr a početná marodka. „I v derby hráli někteří kluci se sebezapřením. Prostě nemáme koho postavit. Bohužel podobná situace je i na farmě v Ratíškovicích, které rovněž kosí zranění," posteskl si Zemánek. Problém vinařů však byl jinde. „Po prohrách jsme se dostali do psychické nevýhody. Některé předcházející zápasy jsme měli zvládnout lépe, teď už to byla křeč," ví Zemánek.

Ten sice sestup těžce nese, ale s pádem o patro níž už se smířil. „Zklamaní jsme byli před měsícem, kdy jsme šli od jedné porážky k druhé. Tehdy jsem věřil, že s tím ještě něco uděláme a soutěž zachráníme. Teď už by to byla velká náhoda," řekl Zemánek. „Na podzim jsme ukázali, že bychom mohli do divize patřit, ale v první polovině sezony jsme nezvládli poslední tři kola a jaro už bylo hodně specifické," pokračoval. „Na některé kluky je divize vysoká soutěž. Navíc jsme měli hodně úzký kádr, který ještě kosily zranění. Sešlo se to prostě tak, že divizi opouštíme," dodal mutěnický kouč.

Zatímco vinaře čeká ještě závěrečné utkání v Otrokovicích, hodonínští hráči mají díky předehrávanému duelu s Pelhřimovem po sezoně. „Kluci mají zasloužené volno. Někteří však ještě pomohou Dubňanům. Nechceme totiž, aby Baník sestoupil," dodal Rossi.

Divize D, 29. kolo

FK Mutěnice – FK Hodonín 0:3 (0:1)

Branky: 40. a 53. Marek Ondryáš, 90. Tomáš Knotek.

Rozhodčí: Bartoň – Ondráš, Tomanec (Lenfeld).

Žluté karty: Trávník, Koštuřík – Kleiber.

Diváci: 300.

Mutěnice: Horecký – Pavelka (81. Hanák), Koštuřík, Varmuža, Lamáček (80. Kratochvíla) – Holešinský, Kupčík, Chromeček, Vydařilý – Trávník, M. Čepil.

Hodonín: Petráš – H. Maršálek, Spazier, Víšek, Novotný – Adamec (57. Mokrý), Petrucha (77. Knotek), Pochylý, Šturma, Kleiber (85. Jícha) – Ondryáš.

Více infromací z derby najdete v pondělním vydání Hodonínského deníku Rovnost.