A právě absence exligového záložníka se na hře Hodonína hodně projevila. Favorit byl sice i bez klíčového hráče, který si minulý týden ve Slavičíně zlomil nos a podzim pro něj zřejmě skončil, aktivnější a fotbalovější, ale po obdrženém gólu na 1:2 si proti organizované defenzivě Slovanu nevěděl příliš rady. „Domácím v poli scházel Tomáš Polách, který dá hře Hodonína ještě větší kvalitu a klid do rozehrávky. Navíc na něj bývá hodně faulů," řekl po sobotním zápase kouč Slovanu Michal Kugler.

Bývalý trenér Blanska a Bystrce moc dobře věděl, co na hlavního aspiranta na postup do třetí ligy platí. „Stačilo nám zavírat dva až tři hráče, a tím pádem měl Hodonín problém s rozehrávkou. Zahustili jsme střed hřiště a zaměřili se na rychlou přechodovou fázi," prozradil účinnou taktiku Kugler.

Masaryk a spol. se navíc nedokázali pořádně vypořádat s důraznou a obětavou hrou Slovanu. „Narazili jsme na velmi houževnatého soupeře. Jeho tvrdost nám dělala problémy už loni, teď to bylo stejné. Rosice vědí, jak na nás hrát," konstatoval známý hodonínský trenér František Komňacký.

Téměř pět stovek diváků se ale v ochozech stadionu U Červených domků fotbalem bavilo. Vzruch přinesla už úvodní desetiminutovka. Po rohovém kopu Fojtíka dorážel mimo další obránce Červinek, na druhé straně se parádní ranou připomněl kanonýr Malata. Gólovou střelu hostujícího kapitána vytěsnil brankář Petráš konečky prstů na roh.

Hodonín měl dál lehce navrch. Bombarďák Masaryk ale po dlouhém autu aktivního Fojtíka netrefil ve vyložené pozici dobře míč, hlavičku stopera Konečný zase zneškodnil gólman Zádrapa. „Na začátku zápasu jsme byli lepší a zaslouženě šli do vedení," uvedl Komňacký.

V 17. minutě skóroval nekrytý Šturma. Hodonínský kapitán ve skluzu usměrnil do sítě přetažený centr Paděry, který na zadní tyč prodloužil stoper Kyselka.

Rosice ovšem přispěchaly s rychlou odpovědí. Po standardní situaci Malaty zasunul balon za Petráše dorážející zadák Drbal. „Důležité bylo, že se nám brzy povedlo zareagovat na vedoucí gól soupeře. Branka na 1:1 nás udržela ve hře," věděl Kugler.

Zato favorit znejistěl a zbytkem první půle se spíše protrápil. „Po laciném gólu jsme se nedokázali zvednout, neměli jsme šance ani tlak. Poločas pro nás skončil nepříznivě," pronesl Komňacký.

Rosice i po přestávce protivníka deptaly. Hodonín si nevěděl rady hlavně s Petrem Malatou. Tahoun Slovanu dělal domácí obraně velké potíže. Zkušený forvard měl podíl na obou brankách hostů. Obrat Malata zařídil v 58. minutě.

Čtyřiatřicetiletý šuter si na polovině hřiště narazil balon s Novotným a po dlouhém úniku vybídl ke skórování v pohodě dorážejícího Kuglera, který rozveselil nejen otce na střídačce Slovanu, ale i skupinku věrných příznivců na hlavní tribuně.

Hodonínští za nepříznivého stavu otevřeli hru, což celku z Brněnska náramně vyhovovalo. Kršáka po další Malatově přihrávce vychytal Petráš. Domácí gólman pak zvládl i souboj se střídajícím Kratochvílem.

Lídr tabulky se snažil, soupeře zatlačil, ale křečovitá převaha mnoho šancí nepřinesla. „Po hráčích jsem chtěl, aby za výhrou ve druhé půli šli s větším nasazením a rvavostí. Měli jsme optickou převahu, více ze hry i střel, ale soupeř hrozil nepříjemnými brejky," řekl Komňacký.

Klíčová chvíle přišla v 79. minutě. Hostující brankář Zádrapa v šestnáctce fauloval unikajícího Masaryka a sudí Vejtasa správně nařídil penaltu.

Zodpovědnost na sebe vzal nový hodonínský kapitán Zdeněk Šturma. Ten vyčkal do poslední chvíle, a pak neomylně poslal balon do protipohybu Zádrapy přesně k pravé tyči.

Zbytečně vyhrocený závěr přinesl spoustu faulů a vyloučení hostujícího Šípa, který se po druhé žluté kartě pakoval ze hřiště. Hodonín byl ve strhujícím finiši blízko vítězství, ale Masaryk pálil nad a ránu střídajícího Voříška ztlumil v rukavicích pozorný Zádrapa. „Jsem mírně zklamaný," přiznal rozpačitý Komňacký.

„Sedmibodový náskok nám sice dával klid, ale vítězství by nás v čele tabulky definitivně osamostatnilo," věděl zkušený kouč.

„Na druhé straně jsme stále sedm bodů před Rosicemi, takže nemusíme panikařit. Nyní se musíme hlavně připravit na závěrečné dva zápasy tak, abychom odstup udrželi a zima v Hodoníně byla pohodovější. Věřím, že venku uspějeme," prohlásil Komňacký.

Hosté bod na Slovácku brali. „Zůstáváme dál pokorní. Kdyby mě před zápasem někdo řekl, že budeme remizovat, tak by to vzal, protože Hodonín je kvalitní soupeř, což prokázal i na hřišti. Respektujeme jeho sílu," řekl Michal Kugler.

Toho více než ztráta dvou bodů štvalo Šípovo vyloučení. „Máme úzký kádr, je nás třináct. Tak snad nedostane dlouhý trest," doufá rosický trenér.

Podle Kuglera není o postupujícím do MSFL zdaleka rozhodnuto. „Jednou jsme s Blanskem dotáhli devítibodovou ztrátu, takže nic není nemožné," říká kouč Slovanu. „Zajíci se vždycky počítají až na konci honu," připomněl s úsměvem známou pravdu.

Bez šance ovšem nejsou ani další týmy. „V divizi jsou čtyři silné celky. Kromě Hodonína a nás také Uherský Brod a Slavičín. Dobře to však dělají i v Břeclavi," upozornil na možné soupeře Kugler.

Divize D, 13. kolo:

FK Hodonín – FC Slovan Rosice 2:2 (1:1)

Branky: 17. a 80. z penalty Zdeněk Šturma – 24. Pavel Drbal, 59. Michal Kugler. Rozhodčí: Vejtasa – Vostrejž, Líkař (Volf). Žluté karty: Petráš, Kyselka, Paděra – Zádrapa, Kršák, Kugler, Malata, Drbal, Šíp, Kratochvíl. Červená karta: 85. Petr Šíp (Rosice). Diváci: 450.

Hodonín: Petráš – Červinek, Kyselka, Konečný, Fojtík – Holešinský, Hesek (74. Voříšek), Paděra, Bartoš, Šturma – Masaryk.

Rosice: Zádrapa – Kršák, Havlásek, Drbal, Šíp – Černý, Vaněk, Novotný (74. Kratochvíl), Vítámvás – Kugler, Malata.

Šturma: Čekal jsem na pohyb gólmana, který se pohnul

Hodonín – Po špílmachru Tomáši Poláchovi nepřevzal pouze kapitánskou pásku, ale i dirigentskou taktovku a roli spasitele. Právě záložníkovi Zdeňku Šturmovi po utkání s Rosicemi děkovali spoluhráči a fanoušci za bod a remízu 2:2. Byl to právě devětadvacetiletý fotbalista, který v jednom z hlavních podzimních šlágrů proměněnou penaltou v závěru střetnutí odvrátil první porážku divizního lídra. Bývalý hráč Slovácka a Kroměříže se navíc trefil i v prvním poločase. „Góly bych vyměnil za jakoukoliv výhru," řekl po sobotním utkání Šturma.

Jaké ve vás po remíze 2:2 převládají pocity?

Je to škoda. Na konci jsme měli dvě nebo tři situace, které se daly vyřešit gólem. Bohužel jsme obdrželi laciné branky. I když víme, že Rosice dobře zahrávají standardní situace, tak si stejně jednu nepohlídáme. Ve druhém poločase pak zbytečně vystavujeme protihráče do ofsajdu.

Rosice ale v Hodoníně ukázaly, že jsou velmi zdatným protivníkem. Souhlasíte?

Hlavně Malata je nesmírně nebezpečný. I když hraje na hrotu, tak si umí seskočit pro balon. V prvním poločase byl třeba rohový kop a on se zničehonic objevil u odraženého balonu a zakončoval. Malata si umí balony najít, je silný v osobních soubojích. A pokud Rosice proti nám dobře brání a hrají na brejky, jsou hodně nebezpečné.

Jak moc vám proti Rosicím scházel klíčový záložník Tomáš Polách?

Tomáš nám určitě chyběl. Je to hráč, který umí dát gól, finální přihrávku. Skvěle rozehrává standardní situace. Kopne to tam, kam chce. Určitě by byl v zápase velmi platný, ale na jeho absenci se nevymlouváme. Celý týden jsme věděli, že nám bude chybět. I bez něj jsme si něco vytvořili, ale hra určitě nebyla podle našich představ.

O dělbě bodů nakonec rozhodl pokutový kop. Věřil jste si na penaltu?

Věřil. Dokud ji nedám, tak ji budu kopat pořád. Čekal jsem na pohyb gólmana, který se pohnul, tak jsem mu to dal na druhou stranu.

Co říkáte na kulisu? Na divizní poměry přišlo dost lidí…

Kulisa byla slušná. K atmosféře přispěli i fanoušci Rosic, kteří s nimi pravidelně jezdí. Vždycky řvou celý zápas. Osobně jsem ale čekal větší návštěvu. Přece jenom to byl souboj o první místo, narazili na sebe dva nejlepší celky, navíc bylo celkem slušné počasí.

Před Slovanem si však i nadále udržujete poměrně komfortní sedmibodový náskok. Mohou vás Rosice na jaře dostihnout?

Chtěli jsme náskok ještě navýšit. Mohli jsme vést už o deset bodů. Jarní odvety navíc začínáme doma s Uherským Brodem, takže kdybychom zvládli čtyři zápasy po sobě, tak jsme mohli mít krásný náskok. Ale sedm bodů je slušných, nyní se musíme připravit na poslední dvě kola.

Právě. Ani zápasy v Bystřici nad Pernštejnem a ve Staré Říši nebudou jednoduché. Připouštíte si další ztráty?

Tam to bude určitě těžké. Pokud vím, Bystřice ani Stará Říše nemají umělou trávu, takže se to určitě bude hrát na přírodním pažitu. Hřiště už na konci podzimu nejsou ideální. Nám svědčí rovný terén, ale popereme se s tím. Snad budeme venku stoprocentní.