Přínos čtyřicetiletého fotbalisty, který v sobotu poprvé na jaře nastoupil od první minuty, ocenil také hostující trenér František Komňacký. „Tomáš nám v důležitých chvílích Tomáš pomohl. Byl to právě Polách, který celé utkání rozhodl,“ prohlásil známý kouč, který v Poštorné v minulosti působil a spoustu lidí na stadionu v Lesní ulici znal.

Nostalgie však šla u Komňackého tentokrát stranou, Hodonín po nepovedeném domácím duelu s Vrchovinou nutně potřeboval zvítězit, což se mu bez větší námahy podařilo. „Cíl a úkol, se kterými jsme do Břeclavi jeli, jsme splnili, takže domů odjíždíme spokojení,“ řekl Komňacký.

Hosté se museli v derby obejít bez Masaryka, Kyselky a Bartoše. Šanci ukázat se kromě krajního beka Mareše dostal také brankář Lupač, který ale hlavně v prvním poločase nepůsobil vůbec jistým dojmem. „Vypadá dost nervózně,“ všiml si také jeden z domácích diváků.

Zkušený gólman několikrát nedosáhl na centr nebo špatně vyběhl, spoluhráči ale Lupače podrželi.

Na druhé straně Kunický téměř žádnou práci neměl, přesto už ve 13. minutě inkasoval. Sudí Vojáček po kontaktu domácího beka Fialy s hodonínským útočníkem Čambalem nařídil proti MSK pokutový kop. „Penalta byla přísná,“ myslí si kouč Břeclavi Bohumil Smrček.

Míč si na bílý puntík postavil obránce Červinek. Bývalý hráč Kyjova a Zbrojovky Brno na rozdíl od spoluhráčů Šturmy a Fojtíka nezaváhal a poslal favorita do vedení. Jiné příležitosti ale Hodonín v první půli neměl. „Finální i předfinální fáze byla špatná. V poločase jsme nevěděli, zda domácí brankář umí chytat, nebo ne,“ prohlásil Komňacký.

Ani domácí borci se do útočení nijak zvlášť nehnali, a tak se necelé dvě stovky diváků na stadionu spíše nudili. „Ještě že aspoň vyšlo počasí,“ trefně poznamenal o poločasové přestávce příznivec MSK.

Vzruch na trávník přineslo pouze Lupačovo zaváhání po centrech ze stran, po kterých hostující obrana pokaždé odvracela balon do bezpečí a Presl dorážel mimo. „V prvním poločase nám chyběla finální přihrávka, kterou ukázal Simandl na konci. Škoda závěru úvodní části. Hrozili jsme tam z několika standardních situací. Byli jsme blízko gólu. Škoda, že jsme nesrovnali na 1:1,“ lituje Smrček.

Druhá půle už byla zajímavější. Přibyly šance i góly. Hodonín se po přestávce zlepšil a začal protivníka více přehrávat. „Ve druhém poločase už byly naše akce přímočařejší a vedly k ohrožení břeclavské branky,“ uvedl Komňacký.

Šanci vysunutého stopera Konečného perfektním zákrokem zmařil pohotový gólman Kunický, slušná rána Paděry šla stejně jako dorážka Holešinského vedle.

Hosty definitivně uklidnily přesné zásahy mazáka Polácha, který nejprve udeřil po přihrávce

Šturmy a vzápětí uklidil balon do sítě po standardní situaci krajního beka Fojtíka. „Vstup do druhého poločasu se nám nepodařil. Inkasovali jsme dvě branky a prohráli,“ pravil Smrček.

Hráči MSK to nezabalili a duel dohráli se ctí. Domácí tým byl v závěru odměněný za snahu, když na konečných 3:1 upravil Musil. „Jsem rád, že jsme proměnili alespoň jednu z šancí a porážku alespoň zmírnili. Sportovně však musím uznat, že Hodonín byl lepší. Kvalita byla na jeho straně,“ uvedl Smrček.

Hosty více než předvedená hra těšil výsledek. „Mužstvo sice na můj vkus hrálo poněkud nervózně, utkání ale mělo víceméně pod kontrolou. Mrzí mě, že jsme na konci polevili a obdrželi gól. Závěr jsme mohli dohrát s větším přehledem, tři body jsou doma, což je hlavní,“ dodal Komňacký.

Jeho tým hned ve středu čeká další derby. Vedoucí tým divize D se ve vloženém třicátém kole představí na hřišti rivala ze Bzence. Atraktivní duel dvou nejlepších okresních týmů začíná v sedmnáct hodin. 

Divize D, 24. kolo

MSK Břeclav – FK Hodonín 1:3 (0:1)

Branky: 88. Petr Musil – 68. a 72. Tomáš Polách, 14. Jakub Červinek z penalty

Rozhodčí: Vojáček – Kadlec, Dohnálek (Vidlák)

Žluté karty: Kunický, Simandl, Netopilík, Fiala – Mareš, Holešinský

Diváci: 180

Břeclav: Kunický – Hloch, Ianosteac, Smejkal, Fiala (87. Hakala) – Wallisch, Svoboda, Simandl, Presl – Netopilík, Musil

Hodonín: Lupač – Mareš (74. Dovhanyuk), Červinek, Konečný, Fojtík – Holešinský, Hesek, Paděra (87. Řiháček), Šturma – Polách (80. Sasín) – Čambal


Spousta akcí šla dohrát daleko lépe, říká Polách 

Hodonín /ROZHOVOR/ – Poprvé na jaře nastoupil od první minuty a hned byl klíčovou postavou hodonínského mužstva. Zkušený záložník Tomáš Polách na hřišti sousední Břeclavi jasně ukázal, že je i ve čtyřiceti letech nesmírně platným hráčem. Byl to právě bývalý ligový plejer brněnské Zbrojovky a Slovácka, který sobotní derby dvěma brankami ve druhém poločase definitivně rozhodl. „V Břeclavi jsme chtěli odčinit předcházející domácí zaváhání s Vrchovinou. Chtěli jsme tady vyhrát, což se nám podařilo. S výsledkem jsme spokojení,“ řekl ještě před odchodem do kabiny klíčový muž průměrného divizního zápasu.

I když domů vezete důležité body, výkon mužstva nebyl ideální. Souhlasíte?
První půlka byla z naší strany taková opatrná. I když jsme vedli 1:0, měli jsme tam další možnosti ke skórování. Spousta akcí šla dohrát daleko lépe. Ve druhém poločase jsme dobře vyřešili pár situací a zaslouženě vyhráli. Škoda obdrženého gólu. Závěr šel dohrát lépe.

Čím to je, že se doma neuvěřitelně trápíte a se soupeři ze spodku tabulky zbytečně ztrácíte body , kdežto venku hrajete slušně a bez problémů vítězíte?
Z lavičky to vypadá úplně jinak než ze hřiště. Podle mě domácí zápasy rozhodly neproměněné penalty. Pokud bychom z pokutových kopu dali góly, ještě bychom s předcházejícími utkáními dokázali něco udělat. Je to spíše věcí hlavy. Věřím, že se naše výkony budou zlepšovat, začneme hrát dobrý fotbal a lidi na nás budou chodit. Pro nás je ale nejdůležitější, abychom bodovali.

Penaltu jste zahrávali i v Břeclavi. Nezatrnulo ve vás, když ji šel obránce Červinek kopat?
Kuba Červinek kope penalty dobře, takže jsem strach neměl. I ti kluci, kteří nedávno selhali včetně mě, je v minulosti bezu problémů proměňovali. A o tom penalty jsou. Buď je dáte, nebo ne. Je pravda, že tuto i minulou sezonu jsme dost pokutových kopů neproměnili. To ale podle mě není náš největší problém.

A to je co?
Problém je, že si proti dobře bránícím týmům nedokážeme pomoct nějakou lepší kombinací.

Co výhra znamená v boji o první místo v divizi?
Znamená to, že jsme splnili dílčí část celkového cíle. Zvládli jsme derby v Břeclavi a je potřeba se dobře připravit na středeční utkání ve Bzenci.

Už se po vleklém zranění cítíte stoprocentně fit?
Stoprocentní to bylo před deseti lety (úsměv). Ale s přibývajícími dny je to lepší. Tři týdny trénuji s mančaftem naplno. Už minule jsem odehrál třicet minut. S Vrchovinou to ale ještě nebylo dobré. Věřím však, že se s fyzickou kondicí bude zlepšovat i moje výkonnost.