Hodonínská devatenáctka si v cestě za prvními letošními třemi body zvolila složitější trasu, ale nakonec se po devadesáti minutách zaslouženě radovala z těsného vítězství. Pokud by slovácký celek proměnil vyložené šance, mohl mít klid už dříve. Takto se domácí mladíci strachovali o vedení až do konce. O to větší radost pak z uhájení náskoku měli.

„Na rozjezd sezony je vítězství důležité. Jsme spokojení. I když jsme první poločas prohráli, tak byl z naší strany kvalitnější. Pokud nebudu počítat neproměněnou penaltu, tak jsme měli tři vyložené šance. Do pětadvacáté minuty jsme měli vést rozdílem dvou tří branek a bylo to v klidu," uvedl kouč FK Hodonín Jiří Pecha.

Jeho tým měl v úvodní půlhodině opravdu navrch, ale v koncovce se soužil. Šanci Rozkydala po Varmužově vysunutí zmařil včasným vyběhnutím hostující gólman Buriánek, který se parádním zákrokem blýskl hlavně po následující akci, když parádním skokem zneškodnil domácímu stoperovi Šimánkovi pokutový kop nařízený za faul Ščípy na Chaloupku.

Hodonínští nepolevili v aktivitě ani po promarněné výhodě. Pelikán zblízka orazítkoval tyč a aktivní zadák Šimánek mířil z hranice šestnáctky mimo.

Vyškov nebyl tolik aktivní, přesto se ve 37. minutě ujal vedení. Nedůsledný odkop Hlaváče potrestal zakončující Pelc. „Fotbal někdy takový bývá. Dali jsme si skoro vlastní gól, což se ale stává," nedělal Pecha z obdržené branky tragédii.

Hodonínský trenér snaživé svěřence o poločasové přestávce podržel, což se mu nakonec vyplatilo. O vyrovnání se ve 46. minutě postaral kapitán Noga, který přesně zakončil povedenou akci. Obrat dokonal po další hezké kombinaci útočník Pelikán. „Ve druhém poločase jsme chtěli pokračovat stejně. Nechtěli jsme nakopávat, ale hrát kombinační fotbal, což se nám vyplatilo. Dali jsme hezké branky po krásných akcích," řekl Pecha.

Vyškov soupeře ale až do konce pátečního střetnutí zlobil. Nebezpečný byl především Pelc, který mohl dát druhou branku, ale pozorný Sova spoluhráče včasným vyběhnutím podržel.

Oba týmy pak zahrávaly několik standardních situací, ale trestný kop Varmuži ani pokus Minaříka se mezi tři tyče nevešly. „Na konci nám už docházely síly. Pomohlo nám i střídání. Kluci ze střídačky se chytli," uvedl Pecha. „Štěstí se ve druhém poločase přiklonilo k nám, ale celkově je výhra zasloužená," přidal.

Hodonínský kouč si výhry považoval, neboť musel pár hodin před ú vodním mistrovským utkáním řešit nečekané problémy se složením základní sestavy. „Omluvili se mně Luskač, který má zánět středního ucha, a Dan Mokruša, jenž si zlomil palec na noze a bude nám chybět dva měsíce. I z toho důvodu si cením, že hráči odvedli velmi kvalitní výkon," prohlásil Pecha.

Ten věří, že starší dorostenci Hodonína na páteční výkon i výsledek naváží i v dalších soutěžních zápasech. „Chceme hrát dobrý fotbal a v tabulce být nahoře," říká Pecha, který si žádné přehnané cíle před sebe neklade. „Samozřejmě každý chce být první, ale pro nás není podstatné, abychom byli druzí, třetí nebo pátí. Chci, aby kluci měli z fotbalu radost a chodili sem rádi. Pokud je to bude bavit, bude to bavit i nás. Je lepší trénovat s dvaceti hráči, než abychom hráli na výsledky s jedenácti lidmi," dodal Pecha.

Moravskoslezská liga dorostu, 2. kolo

FK Hodonín U19 – Vyškov U19 2:1 (0:1)

Branky: 46. Lukáš Noga, 62. Dominik Pelikán – 37. Ondra Pelc

Rozhodčí: Líkař – Galář, Blažek

Diváci: 40

Hodonín U19: Sova – Parma, Šimánek, Válek, Konečný – Chaloupka (74. Bidmon), Noga, Varmuža, Hlaváč (54. Vaněk) – Rozkydal (91. Poláček), Pelikán.