Hovorany mají díky výhře v kapse cennou trofej, vkusné medaile, finanční prémii ve výši patnácti tisíc korun a postup do předkola Krajského poháru FAČR.

„I když sezona ještě není definitivně u konce, tak už nyní můžeme říct, že byla velmi úspěšná. Teď máme před sebou oslavy, které si kluci náležitě užijí. Bude to dlouhé," usmíval se trenér Zemasu René Nedoma.

Ten měl před utkáním obavy, jak se tým vypořádá s absencí nejlepšího hráče Pavla Hoši. „Chyběl nám nejlepší hráč. Kluci to ale zvládl a Pavla nahradili," řekl Nedoma. Tomu vrásky na čele přidělalo zranění útočníka Patrika Hajného, který s poraněnou rukou putoval ještě před přestávkou do nemocnice na vyšetření. „Mám vyhozené rameno. Bylo to ale nezaviněné. Upadl jsem na kluzkém terénu," hlásil po návratu na stadion jeden z hrdinů utkání. „Patrik celý rok promarodil. A sotva se nám uzdravil, už je zase na marodce," posteskl si Nedoba.

Jeho tým ale vel díky Hajného dorážce od 17. minuty nad Lipovem 1:0. Hovorany byly v úvodu utkání nebezpečnější, ale šance Josefa Šurýna ani hlavička aktivního Hajného brankou neskončily.

Sokol poprvé zahrozil ve 20. minutě. Lukáš Kučera mířil v jasné šanci mimo. Devatenáctiletý forvard Lipova se v první půli dostal do dalších dvou příležitostí, ale na brankáře Vykydala ani jednou nevyzrál.

„Výsledek naznačuje, že to bylo jednoduché utkání, ale soupeř nám výhru nedal zadarmo. Zápas rozhodla první půlka, ve které jsme měli velké štěstí. Lipov neproměnil své šance, naopak my jsme svoji příležitost využili," řekl kouč Hovoran.

Zemas byl po většinu první půle fotbalovější, ale pořádnou tutovku kromě gólu neměl. Až ve 45. minutě vyrazil střelu Turzíka z brankové čáry lipovský zadák Tomáš Kučera, který byl zcela po právu vyloučen.

Sudí Vajdík navíc nařídil pokutový kop, ale mazák Zemánek nedokázal jinak značně nejistého Hanačíka překonat. „Kdybychom proměnili penaltu, byl by to úplně jiný zápas," uvědomoval si Nedoba.

Definitivní klid na stranu Hovoran přinesla branka Petra Turzíka, který v 52. minutě zvýšil na 2.0. Kouč Lipova Žák se snažil hru svého týmu oživit dvojím střídáním. A právě náhradník Maňák mohl po svém příchodu na trávník snížit, ale mladý útočník místo střely volil přihrávku na obsazeného spoluhráče.

Výhru Zemasu pečetil svým druhým gólem Turzík. Hovorany nakonec mohly vyhrát i vyšším rozdílem, ale Zemánek s Hudcem nedokázaly minely lipovského brankáře potrestat. „Doufal, že velké hřiště bude více vyhovovat nám, což senakonec potvrdilo," uvedl Nedoba.

Jeho protějšek bral porážku s nadhledem, i když k výkonu svého týmu měl Ladislav Žák mnoho výhrad. „Zápas se mi nehodnotí dobře, protože oproti semifinálovému utkání s Ratíškovicemi, které byly kvalitnějším soupeřem než Hovorany, jsme podali mnohem horší výkon. Věřil jsem, že hráči odehrají finále s větším důrazem, nasazením i aktivitou. Utkání ovlivnilo i vyloučení a naše neproměněné šance. Pokud nedáme takové tutovky, těžko můžeme vyhrát. Na druhé straně v obranné činnosti děláme velké chyby, což ovlivňuje naše jarní výsledky," pronesl lodivod Lipova.

Ten naopak ocenil výkon soupeře i celkovou úroveň finálového duelu. „Hovoranům chci pogratulovat k zaslouženému vítězství. Líbí se mi i přístup okresního fotbalového svazu. Tak, jak to bylo v Kyjově připravené, to se na takové úrovni jen tak nevidí. Lidem ze svazu patří velký dík," prohlásil Žák, který si po prohraném zápase na nic nestěžoval. „Dění na hřišti bylo naprosto korektní. Hráči se chovali slušně, rozhodčí splnili svoji roli na výbornou. K celkové atmosféře velkou měrou přispěli i diváci. Fanouškům patří dík. Hnali naše hráče, ale kvalita nám prostě chyběla," dodal Žák.

Hráče devátého týmu třetí třídy skupiny B ovšem nezatracovali skvělí fanoušci, kteří i v nepříznivém počasí vyrazili do Kyjova, kde společně s příznivci Hovoran vytvořili báječnou kulisu. „I když jsme prohráli, na tento zápas jen tak nezapomeneme," shodovaly se fanynky Lipova. Sympatické děvčata si utkání stejně jako ostatní diváci užila.

Finále okresního poháru: TJ Sokol Lipov – TJ Zemas Hovorany 0:3 (0:1)

Branky: 52. a 79. Petr Turzík, 17. Patrik Hajný

Rozhodčí: Vajdík – Veselý, Galář (Fridrich)

Žluté karty: T. Kučera – Košulič

Červená karta: 45. Tomáš Kučera (Lipov)

Diváci: 350

Lipov: Hanačík – Veverka (66. Petr Jagoš), Pavel Jagoš, T. Kučera, Čerešňák – Šmehlík, Urbánek, Mlýnek, Červenka – L. Kučera, D. Kučera (66. Maňák).

Hovorany: Vykydal – Válek, Košulič, Z. Šurýn, Škrobák – Turzík, J. Šurýn, Hudec, Stehlík (76. Gebhart) – Zemánek (81. Bayer), Hajný (43. Ondroušek).