Složit plán zimní přípravy je alchymie. I proto si trenéři svůj „recept“ chrání. Někdo volí maximum zápasů, jiní tráví hodiny v posilovně.

Jisté je však jedno: zmizel dril na běžkách.

Zimní příprava FC Baníku Ostrava, 3. ledna 2019 v Ostravě.
Moravskoslezští fotbalisté se znovu vrhli do práce! Po rekordně krátké pauze

Ty tam jsou momentky, jak hráči z Afriky poprvé lyžují. S těmito metodami se už u profesionálů nesetkáte. „Jedině dobře,“ řekl bývalý brankář Jaromír Blažek.

Jeho postoj navíc potvrzují experti. Příprava na lyžích totiž dle jejich studií nepřináší moc pozitiv.

Specializace je nutná

Důkazem budiž názor uznávaného profesora didaktiky sportu. „Účelem kondičního fotbalového tréninku musí být připravit tým na rychlejší herní výkon po celou dobu utkání. Trénink proto musí být rychlý, ne pomalý,“ uvedl Lubomír Dobrý.

Kolik dní stráví české fotbalové kluby během přípravy v cizině?Zdroj: DeníkJinak řečeno: hráči nepotřebují vytrvalost, ale spíše výbušnost. A tu výšlapem na běžkách nezískáte (nehledě na rozdílný um jednotlivců).

„Musíte trénovat to, co je pro fotbal obvyklé. Dříve nás učili, že je důležitá všeobecná sportovní průprava, ale podívejte se na hvězdy: na své obory se vesměs specializují od dětství,“ řekl Jiří Kotrba, šéf Sportovně-technického oddělení fotbalové asociace.

Zastánci lyžování (hlavně z řad amatérských fotbalistů) však nemusejí panikařit. Tahle sportovní činnost je totiž vhodná minimálně k tzv. teambuildingu.

Fotbalisté Zlína ve čtvrtek zahájili zimní přípravu fyzickými testy na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Foto: FC Fastav Zlín
Konec volna. Ševci na úvod zimní přípravy absolvovali fyzické testy

„Extrémní podmínky dokážou s týmem divy. Tmelí partu a leckdy napoví o charakteru,“ konstatoval Jaroslav Hynek. Jeho slova stojí za pozornost. Bývalý kouč Dukly, jenž nyní tamtéž koordinuje mládež, kdysi vzal teenagery na hory. Nejenže běžkovali, nechal je i stavět iglú na spaní. „Občas se set-kávám s nepochopením ze strany rodičů i hráčů. Ocení to později,“ dodal.

Zimní pauza je kratší

Ale zpátky k lize a její zimní přestávce. „Letos to je pro trenéry těžší,“ dodal Kotrba. Nový formát totiž přinesl do Česka jednu změnu. Pauza je výrazně kratší, „jaro“ začíná již na začátku února.

Kluby to řeší různě. Někdo stráví většinu času v cizině - tak se rozhodla třeba Slavia (lídr tabulky). Zato Opava, Příbram a Dukla zůstávají doma. Raritou mezi elitou je Karviná. Vyráží na soustředění, ale do Slovinska jede autobusem.

Slavia porazila doma Mladou Boleslav těsně 3:2
Slávisté míří do Španělska. Bez Tecla, ale s trojicí posil i s mladíky