„Je to velký úspěch pro kluky, celý hodonínský klub i náš region. Součástí střediskového klubu jsou totiž hráči z celého okolí. Je to úspěch i vyvrcholení práce všech trenérů, kteří s tímto ročníkem 2001 pracovali," prohlásil kouč čtrnáctky Ivan Staňo.

Jeho tým za sebou nechal i tradiční mládežnické bašty a rivaly, jako jsou Vyškov, Třebíč či Znojmo. Naším největším soupeřem pro Hodonín ovšem byla Sparta Brno. „Na podzim ještě tak dobrá nebyla, ale na jaře prohrála snad pouze s námi. Jinak hrála výborně," ocenil výkony protivníka Staňo.

Hodonínští mladíci sice v zimní přípravě soupeře z Komárova poráželi, ale hned v úvodním jarním duelu se Spartou Brno prohráli. „Doma jsme jí to však oplatili," připomněl s úsměvem zkušený trenér.

Nepříjemnými soky byly i týmy z Vysočiny. „Třebíč na podzim měla v kádru dva vyspělé kluky, kteří pak v zimě odešli do Jihlavy. Pro nás byl ale nepříjemný hlavně Havlíčkův Brod," řekl Staňo.

Podle hodonínského trenéra nakonec celou soutěž rozhodly individuality a dovednosti hodonínských hráčů. „Náš tým byl někde jinde než ostatní celky. I když v sezoně jsme měli stejně jako další týmy určité výpadky, ale to je v tomto věku normální. Čtrnáctiletí kluci neudrží formu po celý rok," ví Staňo.

Hodonínští si v letošním ročníku zakládali na kompaktní obranné hře celého mužstva. „Chtěli jsme být aktivní a hrát svoji hru," uvedl čtyřiapadesátiletý kouč, který se svými šikovnými svěřenci praktikoval systém tři pět dva.

Mezi tahouny defenzivy patřili Ševčík se Zemánkem, klíčoví ovšem byli i brankáři. „V sezoně jsme prostřídali tři gólmany, přesto jsme dostali nejméně branek. Pětatřicet gólů ze čtyřiadvaceti zápasů je slušný počin," pravil Staňo.

Na podzim stabilně chytal talentovaný Jakub Schmidt. Na jaře zase strážil hodonínskou branku František Kudrna, který si však poranil prst a na konci sezony tým držel Zdeněk Novák.

Hodonínský trenér ovšem nebyl spokojený pouze s gólmany, ale také s útočníky. Mladý kanonýr Malacka zaznamenal pětadvacet branek, jeho parťák Bárta dal jednadvacet gólů.

Ve středu zálohy hru dirigovali Křižka s Čechem. „Naší výhodou byl ale široký kádr. I když jsme ani jednou nehráli v optimální sestavě, tak jsme se mohli spolehnout i na kluky z lavičky. Náhradníkům se vždy podařilo zraněné tahouny nahradit," pochvaloval si Staňo. „Všichni odvedli výbornou práci. V těžkých chvílích nám pomohli i mladší kluci z třináctky," přidal.

Výkony hodonínských žáků si všimli i krajští trenéři, kteří hráče slováckého celku pravidelně povolávali do výběru jižní Moravy. „V něm jsme měli pět hráčů. Byli to Ševčík, Zemánek a Bárta. Brankář Kudrna se bohužel zranil a vypadl," hlásil Staňo. Ve výběru do třinácti let byl zase David Kotásek. Dvojice hodonínských mladíků si v Plzni zahrála na letošní olympiádě dětí a mládeži. Kromě Zemánka s Ševčíkem byl nominovaný také Bárta, který však před akcí onemocněl.

„Nejen tito kluci, ale celý tým chce na sobě pracovat. Tréninková docházka je výborná. Výpadky jsou pouze při zraněních či nemocech," říká Staňo. „Není tu nikdo, kdo by nechtěl trénovat či makat. Všichni jsou to vítězné typy, které chtějí vyhrávat. Nedojdou si pouze zahrát fotbal a pobavit se, ale chtějí i něčeho dosáhnout," přidává.

Dlouholetý mládežnický kouč vyzdvihuje i práci svých předchůdců. „Samozřejmě že je to přede mnou již někdo naučil. Kolektiv je fakt výborný. Je vidět, že trenéři v přípravkách a mladších žácích s nimi pracovali velmi dobře," pronesl.

Na výborných výsledcích nemá zásluhu pouze Staňo, ale i jeho asistenti Radomír Víšek s Filipem Pochylým, který je zároveň vedoucím mužstva.

Sehraný tým pokračuje ve stejném složení dál. „Nasadili jsme si vysokou laťku. I v další sezoně bychom chtěli letošní výsledky potvrdit. Příprava bude velmi těžká. Pořád je totiž co zlepšovat," ví Staňo.

Jeho mladý tým zakončí sezonu na stadionu U Červených domků společně s rodiči v pátek 26. června. Přípravu na další soutěžní ročník pak zahájí v úterý 14. července. O šest dní později se pak starší žáci FK Hodonín přesunou na Slovensko, kde v Brezové pod Bradlom absolvují týdenní soustředění.

Střelci FK Hodonín U14

25 – Malacka, 21 – Bárta, 8 – Dekař, 7 – Zemánek, 6 – Čech, 3 – Ďurina, 2 – Knotek, Ševčík, 1 – Čajka, Tisár, Kudrna, Šenfeldr, vlastní.