Hodový duel výrazně ovlivnilo zaváhání hostujícího brankáře Ondřeje Juráska z 55. minuty. Sedmadvacetiletý gólman Hroznovky, který bydlí v Kněždubu, neudržel v rukavicích centr Romana Grabce a pro dorážejícího Petra Bílu už nebyl problém uklidit balon do opuštěné branky. „Tahle chyba ovlivnila celý zápas. To se ale ve fotbale stává," podržel smutného brankáře hostující kouč Josef Pavlica.

Jeho protějšek přitom své svěřence na podobné momenty připravoval. „Kluky jsem upozorňoval na to, aby správně zvolili stranu, protože zapadající slunce je pokaždé nepříjemné, což se znovu potvrdilo," řekl domácí trenér Libor Grabec.

Do té doby přitom měla Hroznová Lhota zápas plně pod kontrolou. Trauben, kterému scházeli Lukáš Lipčík, Podrazil a Durna, odehrál první poločas ve velkém stylu. Hosté běhali, byli důrazní a hezkými kombinacemi se v pohodě dostávali před Podolanovu branku.

V úvodní šanci utkání se objevil Falešník. Ten hlavičkoval po centru Pravdy zblízka nad. Další slibnou příležitost nevyužil Červenka. Jeho ránu stačila domácí obrana včas zblokovat.

Hráči Hroznové Lhoty byli za svoji aktivitu odměněni ve 13. minutě. Kapitán Schwarzbier ideálně přihrál Matyášovi, který v klidu překonal domácího gólmana. „V prvním poločase kluci plnili mé pokyny. Hráli jsme dobře a po vedoucí brance v klidu kontrolovali hru," řekl Pavlica.

Zato Kněždub neprobrala ani obdržená branka. Trenér Grabec zareagoval ne mizernou hru i nepříznivý vývoj stažením Káčerka. Příchod Pavla Chromečeka ni neustálé burcování gólmana Podolana domácím nepomohly.

Kněždub zahrozil v první půli pouze jednou, když Roman Grabec pálil z dvaceti metrů vedle. „V prvním poločase jsme byli na ručník. Byli jsme úplně mrtví, odevzdaní. Scházel nám lepší pohyb a v osobních soubojích i větší důraz," zlobil se kněždubský kouč. „Pokud by nás hosté trochu přitlačili a dali druhý gól, bylo by rozhodnuto. Některým našim hráčům déle trvalo, než se dali po náročném hodovém víkendu dohromady. Kluci to naštěstí tentokrát s alkoholem nehrotili, spíše se na některých projevila únava," přidal Libor Grabec starší.

Domácí z útrap vysvobodila až poločasová přestávka. „Dala nám možnost se trochu znotýrovat," přikývl zkušený lodivod.

Trenér Kněždub dokázal o pauze své svěřence nabudit k lepšímu výkonu. „Druhá půle byla z naší strany úplně jiná. I za cenu žlutých karet jsme do toho více šli," pronesl.

Domácím pomohla i zmiňovaná minela brankáře Juráska, po které dobře postavený Petr Bíla vyrovnal na 1:1.

Zajímavý duel nakonec rozhodla chytře zahraná standardní situace. David Grabec posunul míč bratru Liborovi, který stříleným centrem zaskočil hostujícího gólmana a Kněždub byl rázem na koni. „Na posledním úterním tréninku jsme se právě těmto standardním situacím věnovali. Jsem rád, že se nám to vyplatilo, i když na zkoušení nebylo dost času. I zásluhou kluků, kteří do toho chumlu šli, se k nám přiklonilo štěstí," radoval se Grabec.

Zaskočená Hroznovka vrhla všechnu energii do útoku. Hostující lídr, Ondřej Bíla, se ze stopera posunul do středu zálohy, další zadák Petr Lipčík šel v posledních minutách dokonce na hrot. Ani vehementní úsilí a územní převaha hostům alespoň k bodu nestačila. Bojující Kněždub všechny ošemetné situace zvládl a nakonec vydřel cennou výhru. „Z výsledku, který je pro nás dost krutý, jsem zklamaný. Kněždubu jsme přijeli sebrat body, ale nakonec jsme mu svými chybami sami nabídli. Minimálně na remízu jsme ale měli," pravil Pavlica.

Zatímco hosté se smutně trousili do kabin, věrní domácí příznivci svým hráčům při odchodu ze hřiště zazpívali. „Diváci museli být spokojení. Derby bylo bez záludností, všichni hráči dohráli, nikdo se nezranil, což je nejdůležitější," pronesl Pavlica..

Ke kvalitě střetnutí přispěla i trojice mladých rozhodčích, která podala velmi dobrý výkon. „Byli jedni z nejlepších, kteří nám letos pískali. Hru sice pouštěli, ale na obě strany měli stejný metr. Sudí nikoho nepoškodili a i díky nim se utkání celkem povedlo," dodal Grabec.

Jeho tým se díky výhře nad tradičním rivalem dostal v tabulce první B třídy na třetí místo. Hroznová Lhota je pátá, ale na vedoucí Veselí nad Moravou ztrácí pouze čtyři body.

1. B třída skupina C, 11. kolo 

Sokol Kněždub – Sokol Hroznová Lhota 2:1 (0:1)

Branky: 55. Petr Bíla, 63. Libor Grabec – 15. Patrik Matyáš

Rozhodčí: Procházka – Martinec, Kordula mladší (Lenfeld)

Žluté karty: Durna, D. Grabec, Vařecha – Falešník

Diváci: 500

Kněždub: Podolan – Lukáš (46. Vařecha), L. Grabec, O. Bíla, Smištík – Káčerek (26. Pa. Chromeček), Durna (80. Pe. Chromeček), R. Grabec, P. Bíla – D. Grabec (86. Nejedlík), Paška (90. Petrucha).

Hroznová Lhota: Jurásek – Jung, O. Bíla, P. Lipčík, J. Lipčík (86. Bačík) – Pravda, Schwarzbier, Falešník, Matyáš – Jagoš, Červenka.

Více informací k utkání najdete v úterním vydání Týdeníku Slovácko.