Viktorie Přerov se v posledních utkáních ohromně zvedá. Po remíze na hřišti prvního Žďáru a půltuctu nasázených gólů do sítě Bohunic si přerovští fanoušci mohli vychutnat další brankové hody. Tentokrát si pětigólovou nadílku z Přerova odváží fotbalisté Hodonína. O tom, že všechny body zůstanou na Hané, domácí rozhodli již v úvodní pasáži.

Už v 7. minutě se většina z 230 diváků mohla radovat z první trefy. Nevřalovi se sice centr od levé lajny příliš nepovedl, balon ale se štěstím zapadl přesně na zadní tyč.

Přerované se od začátku do svého soupeře zakousli, působili agresivnějším dojmem a svoji převahu demonstrovali několika rohovými kopy. Po jednom z nich se k odraženému míči dostal Řihák a nádherným volejem z dvaceti metrů trefil břevno. To však byla jen předzvěst chvil nadcházejících. Ve 14. minutě totiž napřáhl Krejčíř a i jeho dalekonosná střela skončila na horní konstrukci Petrášovy brány. Míč se ale tentokrát odrazil k volnému Pazderovi, který jej bez problémů uklidil do sítě.

„Nějak takhle bych si představoval každý úvod do zápasu. Samozřejmě vždycky záleží tom, co nám dovolí soupeř, tentokrát se nám to podařilo," liboval si po utkání domácí trenér Leoš Kalvoda.

To kouč Hodonína Jozef Banetka měl na začátek utkání pochopitelně zcela jiný pohled. „Po patnácti minutách bylo prakticky po zápase. I když s dvougólovou ztrátou se ještě dá něco dělat, za stavu 0:3 už to je velice těžké," řekl slovenský trenér Hodonína, který tak vzpomněl na třetí zásah do své potápějící se lodi.

Na svědomí ho měl Milan Čižmar, kterému balon překrásným centrem posadil na hlavu Krejčíř. I tento gól tak potvrdil, že ve vzdušných prostorách vládli letci z Přerova. „Když se podíváte na postavy našich hráčů a postavy domácích, vidíte obrovský rozdíl. Náš nejvyšší hráč se vyrovná tomu nejmenšímu přerovskému," uvedl zklamaně trenér Jozef Banetka.

Když navíc ve 40. minutě zatloukl pověstný hřebík do rakve Jakub Zachar, o vítězi bylo v podstatě rozhodnuto už před prvním odchodem do šaten. Druhý poločas se tak dohrával spíše jen z povinnosti. „V kabině jsem hráčům říkal, aby zabojovali a ukázali, že fotbal hrát umí. Chybělo nám alei trošku štěstí a rozhodně důraz, který předváděli domácí," uznal Jozef Banetka.

Překazit gólmanu Aleksijevičovi čisté konto se do konce duelu žádnému z jeho svěřenců nepodařilo. Naopak po faulu na Čižmara upravil v 55. minutě z penalty Jakub Řihák na konečných 5:0.

„Klukům musím poděkovat hlavně za hru v obranné fázi, soupeře jsme prakticky do ničeho nepustili. Hlavně v prvním poločase jsme šli za vítězstvím a jsem rád, že jsme dva po sobě jdoucí domácí zápasy zvládli. Teď nás ale čekají dva zápasy venku a my musíme něco přivést právě z hostujících hřišť," vyhodnotil úspěšné klání Leoš Kalvoda.

Přerované se tak částečně přičinili o předčasný konec trenéra jihomoravského celku Jozefa Banetky. Ten totiž bezprostředně po utkání potvrdil, že na lavičce Hodonína skončil.

Odstoupit měl údajně už po prohraném utkání s Pelhřimovem (0:1), ale v Přerově tým vedl ještě z pozice hlavního trenéra. „Co jsem slyšel, tak se za mě postavili hráči. Šéf tedy rozhodl, že mě na tento zápas ještě ponechá a uvidí se podle výsledku. Ten je ale pro nás katastrofální, takže končím. Vlastně jsem i šťastný, že jdu pryč. V klubu, kde všichni dávají od A týmu ruce pryč, se totiž pracovat nedá. Ale i takový je sport," konstatoval slovenský trenér.

Ve středu, kdy je na programu vložené třicáté kolo, povede slovácký celek nový kouč „Potvrdit to mohu, ale jméno zatím neprozradím," řekl sportovní ředitel RSM Josef Foltýn.

Souboj Hodonína s Tasovicemi začíná na stadionu U Červených domků v 17.00.

1. FC Viktorie Přerov – RSM Hodonín 5:0 (4:0)

Branky: 5. Nevřala, 14. Pazdera, 38. Čižmar, 40. Zachar, 55. z pen. Řihák

Rozhodčí: Svoboda – Kondler, Slabý

ŽK: 24. Pazdera, 34. Krejčíř – 32. Vanda, 54. Šturma

Diváků: 230

1. FC Viktorie Přerov: Aleksijevič – Hýbner, Kalvoda, Václavíček, Krejčíř – Šolín (76. Hrabal), Čižmar, Řihák, Nevřala – Zachar (50. Mika), Pazdera (69. Zezula). Trenér Leoš Kalvoda.

RSM Hodonín: Petráš – J. Maršálek, Hlaváč, H. Maršálek, Šturma (72. Teplý) – Švrček, Svoboda (56. Lorenc), Vanda, Spazier, Petrák – Polák. Trenér Jozef Banetka.