Kyjov tak díky důležité výhře odskočil čtrnáctému Rajhradu na šest bodů. V dalším kole se Hrabalova parta představí právě na hřišti celku z Brněnska. Pokud by z krajského přeboru sestupovaly pouze dva týmy, což je hodně nepravděpodobné, je slovácký celek již zachráněný. K definitivní jistotě schází Červinkovi a spol. jeden bod.

„Do konce soutěže zbývají ještě dvě kola, takže je pořád o co hrát. Zachráněni nejsou ani další týmy jako jsou Kuřim a Znojmo," připomněl kouč Kyjova Alexandr Hrabal.

Ten si po závěrečném hvizdu sudího Sedláček pořádně oddechl. Celek z Hodonínska se totiž na další tři body pořádně nadřel. „ I když k nám soupeř přijel v okleštěné sestavě, tak ukázal, proč má pětačtyřicet bodů a je v tabulce před námi. Na výkonu Novosedlí byla vidět práce trenéra Ryšavého," vysekl kolegovi poklonu Hrabal.

Jeho týmu se v první půli příliš nedařilo. Kyjovu ublížilo i rychlé střídání Holečka, který se zranil při rozcvičení. „Nabořilo nám to plány, protože jsme chtěli, aby hrál Červinek na hrotu. Bohužel jsme ho museli v desáté minutě zatáhnout zpátky na stopera," pravil Hrabal.

Hráčům Kyjova scházel v tropickém vedru hlavně lepší pohyb. „Celý první poločas jsme o balon pouze bojovali," řekl Hrabal.

Jeho tým zahrozil v první půli pouze jednou. Povedenou střelu Gebharta vytěsnil hostující brankář Šelc na roh. Novosedly byly v úvodní části o poznání nebezpečnější. Únik Němečka ani slibné příležitosti Štykse a Kováře ovšem gólem neskončily. Zadák Kratochvíl zase mířil hlavou do tyče.

Kyjov se probral až změně stran. Domácí tým poslal do vedení Bartoň, který se v 50. minutě trefil po rohovém kopu Přikryla. Náskok slováckého oddílu vzápětí navýšil Lukáš Možíš. Ten si vyměnil na hranici šestnáctky míč s dalším náhradníkem Fridrichem a střelou k tyči zvýšil na 2:0.

„U nás je to taková opakovaná písnička. My jsme sice herně lepší, ale nedáváme branky. Navíc, jak jsme nedostávali na podzim po standardních situacích branky, tak teď inkasujeme v každém zápase góly po rohových kopech. Je to malou soustředěností," řekl kouč Novosedel Bohdan Ryšavý, který nechal v neděli dopoledne odpočívat dorostence a opory Křivánka se Šebestou. „V Kyjově si zahráli kluci, kteří moc šancí během sezony nedostali. Mě nezklamali, hráli dobře. Bohužel jak dostaneme branku, tak jsme v útlumu. Po druhém gólu jsme se sice vzchopili, dali kontaktní gól, ale platonický tlak už k vyrovnání nevedl," pravil Ryšavý. „Soupeř měl navíc větší motivaci vyhrát. Kyjov šel ve druhém poločase více za vítězstvím," dodal Ryšavý.

Hosté dokázali v 61 .minutě snížit, když brankáře Kůřila překonal Eliáš. To však bylo ze strany Novosedel vše. Kyjov mohl svůj náskok ještě pojistit, ale Lukáš Možíš na gólmana Šelce v úniku nevyzrál. „Místo toho, abychom si vedení v klidu pohlídali, tak jsme si nechali dát kontaktní gól," zlobil se Hrabal.

Podle něj se na výkonu Kyjova podepsalo počasí i únava z náročné sezony. „Fyzicky jsme na tom bídně. V posledních dvaceti minutách jsme hráli na krev. Jsem rád, že jsme vyhráli a že do Rajhradu pojedeme přesvědčit diváckou obec, která vidí, že se do týmu snažíme zapracovávat mladé hráče," pravil Hrabal.

Ten připomněl, že Riedl, Handlíř a Rubík odehráli v sobotu celé utkání za dorost Kyjova. „Kluci to nemají jednoduché. Jestli si to někdo nedokáže představit, tak ať si to jde zkusit. Není legrace odehrál dva soutěžní zápasy za víkend. Musíme před nimi smeknoutz. Že to vydrží a že pro klub stejně jako my dělají maximum," dodal Hrabal.

Kyjov se na vlastním stadionu v letošním ročníku krajského přeboru už nepředstaví. Kvůli generální opravě trávníku odehrají Kyjovští své poslední domácí utkání s vedoucím Blanskem na hřišti v sousedních Svatobořicích. ¨

Krajský přebor, 27. kolo

FC Kyjov 1919 – Sokol Novosedly 2:1 (0:0)

Branky: 50. Zdeněk Bartoň, 57. Lukáš Možíš – 61. Václav Eliáš

Rozhodčí: Sedláček – Putna, Ševela (Gric)

Žluté karty: Červinek, Riedl, Půček – Eliáš, Němeček.

Diváci: 150

Kyjov: Kůřil – Riedl, Holeček (9. L. Možíš), Půček, Z. Možíš – Gebhart, Bartoň, Přikryl, Handlíř (76. Brezina) – Červinek, Rubík (52. Fridrich).

Novosedly: Šelc – Svízela, Němeček, Matušík, Kratochvíla – Eliáš (80. Ligas), Krátký, Foltýn, Janůfka – Kovář, Štyks.