„Je to škoda. Doma jsme chtěli vyhrát. Vyloučení hostujícího hráče nám paradoxně uškodilo. V závěru už to byl spíše boj," řekl vacenovický kouč Petr Bezouška.

Dělba bodů udělala větší radost Miloticím, které v utkání inkasovaly laciný gól a navíc přišly o dva hráče. „Bod bereme všemi deseti. Na začátku jsme totiž neměli štěstí. Nejprve se nám zranil Radek Kundrata, pak jednoduchá střela proklouzla pod Nedvědickým a prohrávali jsme," uvedl předseda hostujícího klubu Richard Dobeš.

Vacenovice od začátku měly mírně navrch a častěji se dostávaly do zakončení, v koncovce však nebyly přesné. Střelecky se nedařilo Slováku Rehákovi, který ještě za bezbrankového stavu mířil ve vyložené pozici těsně vedle a pak po centu ze strany hlavičkoval mimo.

Domácí poslal do vedení obránce Mírovský, který zaskočil gólmana Nedvědického nepříliš prudkou ranou z osmnácti metrů.

Miloticím paradoxně pomohlo střídání zraněného Kundraty a příchod Kasana. Důrazný forvard totiž po hezké kombinaci srovnal na 1:1.

Ani druhá půle žádné ofenzivní manévry nepřinesla. Výkon Milotic poznamenalo vyloučení Knotka, který po dvou nedovolených zákrocích musel ze hřiště. Hosté se v oslabení zaměřili výhradně na defenzivu. Po jednom brejku ale mohli udeřit.

Šifel po brejku mířil z boku pouze do zadní sítě. „Fotbal se z naší strany vytratil, v oslabení jsme pouze nakopávali dlouhé balony dopředu," uvedl Dobeš.

Vacenovice si v dlouhé přesilovce vytvořily trvalou územní převahu. Tlak přinesl standardní situace i závary, vyložených šancí však bylo málo. Rozhodnout mohl Jakubíček, který po přihrávce ze strany mířil ve vyložené pozici vysoko nad.

Hra domácích se v závěru proměnila v křeč, vehementní úsilí na tradičního rivala nestačilo. Navíc po sporných a nepřesných verdiktech sudího Vajdíka už na hřišti vládla nervozita. Konec uklidnil všechny. „Nevím, jestli to bylo vedrem, nebo vzájemným respektem, ale nebyl to příliš pohledný zápas. Na druhé straně to nebylo ani tak nervózní a vyhecované derby jako jindy. Moc tvrdých faulů ani karet nebylo," dodal Dobeš.

Uhřice zvládly domácí duel s Hovorany

První zápas a hned gól. Uhřická premiéra útočníkovi Petru Sychrovi vyšla. Posila z Osvětiman, která v minulosti hrála i za Hodonín nebo Žarošice, pomohla naftařům k premiérové výhře v nejnižší krajské soutěži. Nováček v 5. kole zvítězil nad Hovorany 2:0 a v tabulce se přiblížil klidnému středu.

Pro Uhřice ale nebylo nedělní utkání vůbec jednoduché, neboť do souboje s Hovorany šly bez zraněného kouče Tomáše Valihracha a Hojače. „Do zápasu jsme šli s tím, že konečně chceme urvat všechny body. Je nám jasné, že soutěž bude těžká, a co nenasbíráme doma, těžko budeme dohánět venku," uvedl uhřický trenér Valihrach.

Jeho tým se proti Hovoranům pořádně nadřel. Hosté přijeli do Uhřic s defenzivní taktikou. Sázka na obrannou hru jim dlouho vycházela, zato naftaři nedokázali navázat na výkon 
z Milotic, kde se hlavně 
v první půli prezentovali sympatickým výkonem. 
V 10. minutě se sice domácí poprvé radovali, ale sudí Suchar branku Neumanna kvůli ofsajdu neuznal. Následně se domácí útočník prosadil znovu, ale ani další Neumannova trefa nebyla uznána. Hráč Uhřic totiž před zakončením zahrál rukou.

Naproti tomu Hovorany se před branku soupeře dostávaly pouze po standardních situacích. Jednou se k míči dostal Šurýn, ale mladý brankář Hovězák dobře zasáhl. „První poločas nabídl bojovný fotbal mezi šestnáctkami," řekl Valihrach.

Na výkonu Uhřic se projevilo i brzké střídání stopera Vlacha, který se zranil a po čtvrt hodině hry musel ze hřiště. Domácí se však po domluvě v kabině zvedli a krátce po změně stran udeřili. Po dlouhém autu Hořavy se trefil nekrytý Pěnčík. Hovorany otevřely hru, což domácí svědčilo. Naftaři ale žádný z brejků a přečíslení nevyřešili dobře.

Mikšík střílel těsně vedle, Neumann nad a Hroudný zprováhal vhodný okamžik k zakončení a míč skončil po obranné zákroku v zámezí. „Kluky jsem za to pokáral, protože v zápasech s těžšími soupeři by nám to mohlo mrzet mnohem víc," ví Valihrach.

Domácí tým uklidnil až Sychra. Posila Uhřic se prosadila v 77. minutě po nepřímém kopu, který hlavní arbitr nařídil po zahrané malé domů.

Šikovný forvard zblízka poslal po zemi na stranu gólmana Kučery, který neměl nárok zasáhnout. Domácí nakonec mohli dát více gólů, ale Neumann hlavičkoval na zadní tyči nepřesně. „Bylo to vydřené, ale nesmírně důležité vítězství," dodal Valihrach.