„Takové finále jsme si přáli. I když víme, že to bude úplně jiný zápas než ten mistrovský. Pohár je trochu jiná soutěž. Každopádně ho chceme stejně jako soupeř vyhrát," uvedl kouč Mutěnic Petr Zemánek.

Ten se o postupu Ratíškovic, které začaly v Rajhradu o půl hodiny dříve, dozvěděl během druhé půle. Vinaři v té době vedli 3:1 a mílovými kroky se rovněž přibližovali finále. „Ale rozhodnuto pořád nebylo. Dostali jsme brzy gól. Blansko i za nepříznivého stavu potvrdilo, že je to vynikající tým," uvedl Zemánek.

Domácí udeřili v semifinále poháru hned ze své první vážnější šance. Lamáček ve 13. minutě nádherně přenesl hru doprava, kde byl osamocený Holešinský. Ten přesným centrem našel kanonýra Koštuříka, který poslal domácí tým do vedení.

Bývalý útočník Slovácka a Fulneku měl v 18. minutě na hlavě druhý gól, ale rodák z Petrova v dobré pozici míč netrefil ideálně.

Blansko v úvodní půlhodině hrozilo hlavně po standardních situacích. Trestný kop Nečase zneškodnil brankář Lupač, který si následně poradil i s dlouhým nákopem Bubeníčka.

Ve vzduchu ovšem měli navrch domácí. Druhou branku Mutěnic, které od dvacáté minuty hrály bez zraněného kapitána Válka, vstřelil po Lamáčkově načechraném rohovém kopu Koštuřík.

Blansko se snažilo výsledek zvrátit. Pod Búdama působilo fotbalovým dojmem, ale v koncovce nebylo důrazné. Dorážku Bubeníčka odvrátil z brankové čáry Lamáček.

Zato vinaři v útočné fázi excelovali. Třetí gól připravil v pohodě hrajícímu Koštuříkovi Holešinský. „Koštuřík je někdy schopný dát gól ze všeho, jindy mu to tam nepadá. Jeho branky ale potřebujeme," pravil Zemánek.

Blansku pomohla až poločasová přestávka. Na začátku druhé půle neobsazený Crhák hlavou snížil. „Říkal jsem klukům, ať hrají jak za stavu nula nula. Pokud totiž za pětačtyřicet minut dostaneme tři branky, tak je za stejnou dobu klidně můžeme dát. Můj tým má vůli i sílu. Tentokrát to však nevyšlo," pronesl kouč Blanska Michal Kugler.

Domácí stejně jako v předchozím duelu v Ratíškovicích spoléhali ve druhém poločase na brejky. Po Čepilově přihrávce pálil Holešinský těsně vedle. Čtvrtý gól nedali ani Marcel Čepil s Blahou.

Hosté mohli utkání několikrát zdramatizovat, ale Crhák hlavičkoval ve výhodné pozici mimo a střelu Nečase zneškodnil pozorný Lupač.

Celek z Hodonínska mohl v posledních minutách přidat další góly, ale centr Lamáčka skončil na břevně a tutovka Marcela Čepila skončila mimo.

„Pro diváky to byl dobrý zápas se spoustou šancí. Výsledek mohl být ještě divočejší," řekl Zemánek.

Blansko Pod Búdama herně nepropadlo, ale ve finální za svým protivníkem, výrazně zaostalo. „Soupeř vyhrál zaslouženě. Mutěnice byly lepší, měly výborné protiútoky. Zasloužily si vyhrát," uvedl Kugler. „Pokud takto prohrajeme, tak mi to nevadí," přidal.

Ten věděl, že ho na Slovácku nečeká nic lehkého. „Koštuřík může hrát kdekoliv, to je výborný fotbalista. Ale Mutěnice mají v sestavě více šikovných hráčů," pochválil protivníka Kugler, který poslal na rozdíl od jiných pohárových duelů od úvodního hvizdu nejsilnější možnou sestavu. „Chyběli nám pouze Šíp s Dupalem," informoval Kugler. „Ale na jejich absenci se určitě vymlouvat nebudeme," doplnil.

Blansko, která se v závěru sezony dostalo před Vracov do čela krajského přeboru, ovšem nebralo pohár zase tak vážně. „Určitě jsme ale do Mutěnic nepřijeli prohrát. Bylo by od nás hodně alibistické, kdybychom říkali, že je pro nás důležitější přebor," řekl Kugler.

Finále krajského poháru se uskuteční v úterý 5. června v Lanžhotě. „Jelikož se jedná o okresní derby, klidně se to mohlo hrát na Hodonínsku. Na druhé straně si myslím, že Lanžhot zase není tak daleko, aby tam fanoušci Mutěnic a Ratíškovic nemohli přijet," míní Zemánek.

Semifinále Krajského poháru FAČR: FK Mutěnice – FK Apos Blansko 3:1 (3:0)

Branky: 13., 25. a 39. Koštuřík – 48. Crhák

Rozhodčí: Slanina – Válek, Janíček

Žluté karty: Koštuřík – Beneš, Jarůšek, Maška

Diváci: 150

Mutěnice: Lupač – J. Čepil, Němčický, Kupčík, Vydařilý – Holešinský (81. Baťa), Trávník, Lamáček, Válek (21. Blaha) – Koštuřík, M. Čepil.

Blansko: Juran – Jarůšek, Maška, Bubeníček, Beneš – Doležel (73. Cupal), Nečas, Zouhar (64. Pokorný), Šenk (80. Pernica) – Janda, Crhák.

Druhé semifinále: RAFK Rajhrad – FK Baník Ratíškovice 1:2 (1:2)

Branky: Homola – M. Voříšek , Machala

Rajhrad: Hledík – Janošek, Skoupý, Knebl – Nekvapil, Knoflíček, Homola, Neuhybel – Sedláček, Kalvoda (Polák, Buc, Horváth).

Ratíškovice: D. Voříšek – Petrů, Machala, Koplík, Kadlčík – Kopl, Holeček, Kordula, P. Kotásek – Vacenovský, M. Voříšek (Brezina).