Do Uherského Brodu se třetí liga vrátila po dlouhých devatenácti letech. Hodonínští fotbalisté ale domácím borcům velkou slávu pokazili. Když už se zdálo, že si rivalové ze Slovácka body ve velkém vedru zaslouženě rozdělí, přišla akce Filipa Žáka.

Posila ze slovenské Nitry, která na jaře působila v HFK Olomouc, utekla po levé straně. Naservírovala míč ideálně na kopačku neobsazeného Paděry, pro kterého nebyl problém přesně zakončit. Zatímco hosté slavili, Broďané těžký knokaut dlouho rozdýchávali. „Výsledek je pro nás krutý. Nezasloužili jsme si prohrát,“ ví domácí trenér Martin Onda.

Zatímco impulzivní kouč po posledním zápase minulé sezoně zasypal Hodonín kritikou, v sobotu prokázal velký nadhled a zůstal v klidu. „Soupeři gratuluji k vydřené výhře v poslední minutě. My jsme rádi, že máme zápas za sebou. I takový je někdy fotbal. V neděli to snad už přebolí,“ věří Onda.

Uherský Brod i po mimořádném postupu do MSFL dokázal, že to s Hodonínem umí. Domácí v třetiligové premiéře přečkali sérii rohů soupeře, a pak pořádně zahrozili. Po trestném kopu Šálka a gólové hlavičce nepokrytého Michalce se vyznamenal hostující gólman Petráš. Pětadvacetiletý brankář se blýskl výtečným zákrokem, když nepříjemný pokus konečky prstů vytěsnil na roh.

Petráš se předvedl i po čtvrt hodině hry, kdy výtečně zneškodnil únik Doliny po Šálkově vysunutí. „V první půli se nám hra celkem dařila. Bohužel jsme ani jednu z šancí nevyužili,“ posteskl si Onda.

Hodonín dlouho nijak nebezpečný nebyl. Favorit pořádně zahrozil až ve 36. minutě. Ránu Dovhanyuka zblokovali domácí zadáci, střela Šturmy šla zase nad. Jinak se posílení hosté spíše utápěli v nepřesných kombinacích a nepovedených centrech. „V první půli jsem nebyl s herním projevem spokojený. Hlavně v obranné fázi jsme se dopustili několika chyb a jen díky Petrášovi jsme drželi nerozhodný výsledek. Navíc sami jsme toho dopředu moc nevytvořili. V zakončení nám chyběl větší důraz a hlad v šestnáctce,“ prohlásil hodonínský kouč František Komňacký.

Jeho tým před přestávkou přečkal ještě jednu šanci protivníka. Michalec po dalším úniku Doliny ale netrefil ve vyložené pozici míč. „Oba týmy předvedly něco podobného co v minulé sezoně. Nám se však na jaře podařilo v Hodoníně šance proměnit. Teď bohužel ne,“ litoval trenér Uherského Brodu.

Hráči se i po změně stran snažili, pořádné šance ale nadprůměrná třetiligová návštěva neviděla. Výjimkou byla hlavička domácího středopolaře Richarda Davida mimo a dorážka Šturmy zblízka do tyče.
Hosté se ve druhé půli zvedli a soupeře zatlačili. Broďané ale bez problémů odolávali. „Druhý poločas byl víc pod naší kontrolou. Soupeře jsme už tolik nepouštěli do brejků. Převaha ovšem byla bez zakončení.

Bylo to upracované, chyběla odvaha, důraz a hladovost chtít utkání vyhrát,“ uvedl Komňacký.

Tomu v sobotu vyšlo střídání, když na trávník poslal Žáka s Paděrou. Oba hráči se známému kouči nakonec odvděčili. Střelu Paděry z dvaceti metrů ještě vytěsnil Kohoutek na roh, ale proti akci z nastaveného času už byl domácí brankář bezmocný. Žák přihrával, Paděra dorážel. „Hráče musím pochválit hlavně za druhý poločas, ve kterém se projevila naše větší fyzická připravenost. Kluci si za poctivý výkon výhru zasloužili. Vzhledem k vývoji utkání by ale remíza byla spravedlivější,“ míní Komňacký.

Výhry z Uherského Brodu si právem považuje. „Tady je to vždycky složité,“ říká zkušený odborník. „Domácí mají bojovný mančaft, mají svoji kvalitu. Vždyť loni s námi celou sezonu bojovali o první místo,“ připomíná Komňacký.

Jeho protějšek mohl po sobotním duelu vyčítat pouze výsledek. „Odehráli jsme dobrý zápas. Samozřejmě jsme udělali chyby, kterých se ale dopustil i soupeř,“ dodal Onda.

Zatímco Broďané v dalším zápase zajíždějí do Brna, kde se postaví Líšni, fotbalisté Hodonína mají před sebou náročný anglický týden. Už v úterý Polách a spol. vyzvou ve 2. kole MOL Cupu druholigové Vítkovice, v sobotu na stadionu U Červených domků hostí Mohelnici.

Fortuna MSFL, 1. kolo

ČSK Uherský Brod – FK Hodonín 0:1 (0:0)

Branka: 90+1 Ondřej Paděra

Rozhodčí: Denev – Nováček, J. Mayer (Volek)

Žluté karty: Fojtík, Šturma (oba Hodonín)

Diváci: 482

Uherský Brod: Kohoutek – Nevařil, Vrága, M. David, Holík – Dolina, R. David, Šálek, Sklenář (83. Pochylý), Michalec (71. Mančík) – Hruboš (67. Večeřa)

Hodonín: Petráš – Holešinský, Čurgali, Dekleva, Fojtík – Vinkler, Michna (88. Hesek), Polách, Šturma (86. Paděra) – Sasín – Dovhanyuk (70. Žák).

Komňacký dá v poháru šanci náhradníkům

Hodonín – Bude to svátek nejen pro fanoušky z Hodonína. Na stadionu U Červených domků se v úterý představí druholigové Vítkovice. Druhé kolo celostátního poháru se ve městě bude hrát po dlouhých třiadvaceti letech. V létě roku 1994 tehdejší Sigma podlehla LeRKu Brno 0:1, v úterý tým vedený trenérem Františkem Komňackým vyzve dalšího atraktivního soupeře z vyšší soutěže.

Nováček MSFL vyrukuje na Vítkovice v pozměněné sestavě oproti vítěznému duelu v Uherském Brodu. „V poháru dáme příležitost dalším hráčům z lavičky, abychom síly rozdělily na všechny kluky. Třetí liga pro nás zůstává priorita,“ tvrdí kouč FK Hodonín František Komňacký.

O postup se však slovácký celek před vlastním publikem porve. Vítkovice jsou sice favoritem, ale vstup do nové sezony jim příliš nevyšel. Mužstvo z Ostravy v úvodních dvou zápasech Fortuna Národní ligy získalo jediný bod. Naposledy v sobotu prohrálo v Opavě vysoko 2:6. „Proti Vítkovicím chceme odehrát dobrý zápas. Snad se lidé přijdou podívat na mistra ligy z roku 1986. I když soupeř momentálně hraje pouze druhou ligu, určitě kvalitu má,“ říká Komňacký.

Pohárový duel, který začíná v sedmnáct hodin, přináší hodonínským funkcionářům také starosti a komplikace. „Upozorňujeme všechny fanoušky, že v areálu stadionu nikdo nezaparkuje. Všem doporučujeme, ať svá auta nechají na velkém parkovišti u sportovní haly TEZA, odkud se na stadion dostanou zadním vchodem,“ informuje hlavní pořadatel FK Hodonín Petr Vyškovský.

Známý fotbalový činovník navíc upozorňuje domácí příznivce, že na duel 2. kola MOL Cupu neplatí permanentní vstupenky.