Bitva ve Svatobořicích zajímala fanoušky z celého okresu. Telefony drnčely každou minutu, výsledky z jiných stadionů kolovaly po tribuně i v bufetu. Všechny příznivce i funkcionáře, kdo postoupí a koho nemine pád.

Okresní přebor nakonec vyhrály Hovorany, do třetí třídy zase sestoupila ratíškovická rezerva, která získala stejně bodů jako Svatobořice i Strážnice, ale kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů musí o patro níž.

Hráči Spartaku ale spoléhali v posledním kole pouze sami na sebe, což se jim vyplatilo. Díky famóznímu závěru, ve kterém získaly Svatobořice ze sedmi zápasů devatenáct bodů, se bude v obci na Kyjovsku chodit na duely okresního přeboru i po krátké letní přestávce. „Spadl mi obrovský balvan ze srdce. Všichni kluci neskutečně mákli a všem divákům ukázali, že fotbal hrát umějí a že na okresní přebor mají," pronesl domácí trenér Marek Svozil.

Ten ocenil hlavně přístup a neskutečně odhodlání svých svěřenců. „Do utkání jsme dali srdce. Zápasy rozhodly góly a hlavně nasazení. Celý tým od první do poslední minuty makal a dřel," řekl Svozil.

Ústřední postavami záchrany byli hlavně mazáci. „Zkušení hráči byli na trávníku nejlepší. V těžkých chvílích nám hodně pomohli. Ať už to byl Koch, Staňa, Pekárek, Kulheim nebo Hajný. Podržel nás i brankář Dvořák. Absolutorium ale zaslouží všichni kluci, jeden vedle druhého," prohlásil lodivod Svatobořic.

Spartak vstoupil do utkání lépe a v úvodní dvacetiminutovce byl o poznání nebezpečnější. Střelu kapitána Pekárka vyrazil pozorný brankář Mokrý na roh. Zkušený gólman Uhřic si poradil i s šancí Hajného. Hosté, kteří hráli od 34. minutě bez vystřídaného kanonýra Pacandy, zahrozili až trestným kopem hrajícího kouče Valihracha.

V závěru prvního poločasu šel z boku sám na Mokrého útočník Kačer. Mladý forvard ale situaci špatně vyřešil a šestatřicetiletého brankáře vůbec neohrozil.

Uhřice po přestávce přidaly. Lídr soutěže spoléhal pouze na standardní situace. Zadákovi Valihrachovi ale centry příliš nešly. Nebezpečí pro domácí defenzivu neznamenaly ani průniky po levé straně, kde operoval Neumann.

Aktivita Spartaku postupem času slábla. Svatobořicím ale pomohl vedoucí gól Kocha. Zkušený forvard se v 76. minutě prosadil po nakrátko zahraném rohovém kopu a centru stopera Macháčka.

Uhřice mohly po obdržené brance srovnat, ale Hořava proti výtečnému Dvořákovi neuspěl. Domácí definitivně uklidnil střídající Kulheim, který v 89. minutě upravil po přihrávce Kocha na konečných 2:0.

Hosté už na zvrat neměli. „Jsme moc rádi, že jsme dokázali uhrát druhé místo. Věděli jsme, že domácí nutně potřebují body k záchraně. Kluky jsem za celou sezonu pochválil," pronesl šéf Uhřic Petr Meduna.

Ten den před utkáním slavil s rodinou a přáteli padesáté narozeniny. Dárek v podobě výhry a postupu ale zkušený funkcionář nedostal. „S posledním zápasem nemohu být spokojený. Výkon mužstva se mi nelíbil. Na druhé straně do posledního kola jsme byli součástí postupové tajenky. Jsme rádi, že jsme se bojů o postup mohli zúčastnit. Dosáhli jsme vrcholu," prohlásil Meduna.

Předseda Uhřic se po prohraném utkání nevymlouval ani na střídání Pacandy. „Zápas s Moravany jsme zvládli i bez Milana, který se potýká zraněním. I když to chtěl zkusit, byli jsme domluvení, že až mávne, půjde dolů. Spoluhráči ho nedokázali v ofenzivě nahradit, ale nebylo to o Pacandovi. V zápase jsme měli spoustu hluchých míst, nedařila se nám kombinace," řekl Meduna.

I když Uhřice porážka mrzela, z pádu na druhé místo tragédii nedělaly. Hosté se ani nezajímali o výsledek z Hovoran. „Sami jsme ho nezjišťovali. Znali jsme ho pouze díky hlasatelovi," uvedl Meduna.

Ten nemá důvod být nespokojený. „Při troše štěstí jsme mohli mít starosti s postupem, takto rozebereme u piva sezonu a rozejdeme se," usmál se. Pokud tým zůstane v Uhřicích pohromadě, budou zase Valihrach a spol. čeřit vody na předních místech tabulky. „Otazník visí pouze nad Neumannem. Pokud se dá Pacanda zdravotně dohromady, bude pokračovat v Uhřicích," dodal Meduna.

Okresní přebor, 26. kolo –

SK Spartak Svatobořice – SK Uhřice 2:0 (0:0).

Branky: 76. Zdeněk Koch, 89. Michal Kulheim. Rozhodčí: Volf – Jelínek, Tichánek. Žluté karty: J. Lunga, Hutta – Meduna. Diváci: 450.

Svatobořice: Dvořák – J. Lunga, Staňa, Macháček, Pazderka – Hutta (65. Kulheim), Pekárek, Šimeček, Hajný – Koch (90. Navrátil), Ka­čer.

Uhřice: Mokrý – Konečný (76. Strmiska), Valihrach, Divácký, Zeman – Hořava, Meduna, Pěnčík, Neumann – Pacanda (34. Hovězák), Trčka.

Více informací v úterním vydání Týdeníku Slovácko.