„Je to výborný výsledek. Za bojovnost jsme si však výhru zasloužili," radoval se Zdeněk Novotný. Právě jeho branka průměrný duel rozhodla. „Asi to byla životní trefa, protože rozhodla o třech bodech. Spokojenost je velká," usmíval se při odchodu ze hřiště autor parádní střely.

Novotnému při ní asistoval Michal Ingr. „Před pokutovým územím soupeře mi přiťukl balon, který jsem napálil na branku Strážovic. I s pomocí břevna a porce štěstí mi to tam spadlo. Byl to ale vítězný gól, takže si ho nesmírně cením," prohlásil třiadvacetiletý středopolař Mogulu, který ve 20. minutě netušil, že by to mohl být vítězný gól. „Před námi byla druhá půlka. Navíc nám bránění náskoku stěžoval náročný terén i složité podmínky. Naproti nám stál nepříjemný soupeř," řekl Novotný.

Hosté přijeli do Strážovic bez hráčů prvního mužstva a pouze s jedním náhradníkem. I tak ale bylo vacenovické béčko v prvním půli lepší. Ještě před vedoucím gólem vystrašil domácího brankáře Kolaju hostující Školař. Jeho dalekonosnou ránu s námahou vytěsnil gólman Sokola na roh. Rezerva Mogulu byla v první půli nebezpečnější, Zdeněk Miléř ale míč do sítě nedostal.

Strážovice složitě a hlavně nepřesně kombinovaly, proti pozorné obraně soupeře, kterou dirigovali mazáci Frolec s Procházkou, se těžko dostávaly. Domácí v první půli ohrozili jistého Brodu pouze dvakrát. Zkušený brankář si ale s nepříliš umístěnými střelami protivníka v klidu poradil.

Lídr soutěže po přestávce přidal a soupeře zatlačil, ale z krátkého náporu vytěžil pouze dvě slibné příležitosti, které hostující gólman bravurně zneškodnil. Olejáři jinak Strážovice do zakončení nepouštěli. Komplikace pro hosty přišla až v závěru.

Rezerva Mogulu dohrávala v deseti, neboť v 80. minutě nahradil Šťastný útočníka Miléře. Následně si však poranil koleno další vacenovický forvard Šimeček, a jelikož olejáři neměli už nikoho na střídačce, museli náskok uhájit i v oslabení.

Proti bezradným Strážovicím to však nebyl až takový kumšt. Lídr nejnižší okresní soutěže totiž z platonické územní převahy nic nevytěžil. Proti bývalému klubu se neprosadil ani známý okresní kanonýr Václav Janouškovec. Čtyřiačtyřicetiletý střelec se do žádné vyložené šance nedostal.

I kvůli tomu domácí neporazily rezervu Mogulu letos ani napodruhé. „Neřekl bych, že na Vacenovice neumíme. Poslední zápasy prostě nehrajeme dobře. V minulých kolech jsme to aspoň vydřeli silou, teď jsme ani nebojovali," uvedl hrající sekretář strážovického Sokola Zbyněk Válka.

Podle něj si domácí hráči za výkon vítězství nezasloužili. „Máme vykartovaného Romana Jelínka, scházel nám také Vaňkát a další kluci. Na absence se ale nevymlouváme, soupeř taky přijel s dvanácti hráči. Navíc jsme si nedokázali kloudně přihrát, nedařily se nám ani standardní situace, prostě nic. Asi by se někteří hráči měli nad sebou zamyslet," pronesl Válka.

Strážovice i přes další ztrátu ovšem zůstaly v čele tabulky čtvrté třídy skupiny A. „Ambice máme pořád stejné. Když už jsme sezonu takto rozehráli, tak bychom chtěli postoupit do vyšší soutěže," tvrdí Válka. „Ve třetí třídě jsme hráli spoustu let. Po krizi, která tady byla, už to aspoň za něco stojí. Poslední zápasy ale nejsou dobré. Už jenom to, že jsem musel nastoupit já, o něčem svědčí," přidal.

Nedělní duel jednou narušili i fanoušci, když v 63. minutě hlavní rozhodčí Pokorák zavolal hlavního pořadatele, aby zklidnil fanoušky stojící za jednou z branek. Jedna světlice pak skončila ve hřišti. Poklidný duel se ale jinak obešel bez excesů. „Až na pár vulgarit to bylo dobré. V takové soutěži se to nevidí, ale nijak zvlášť jsem to nevnímal," řekl Novotný. „Kluci z Brna nás zase přijeli podpořit. Občas to sice přeháněli, ale celkově byla atmosféra dobrá," dodal Válka.

IV. třída skuina A, 10. kolo

Sokol Strážovice – SK Mogul Vacenovice B 0:1 (0:0)

Branka: 20. Zdeněk Novotný

Rozhodčí: Pokorák

Žluté karty: Chytil – Šimeček

Diváci: 80

Strážovice: Kolaja – Stratil, Peetr Pelikán, Pavel Pelikán, Machálek – Chytil, Petrek, Válka, Rauš – Kořínek, Janouškovec.

Vacenovice B: Broda – M. Špaček, Frolec, Procházka, R. Miléř – Holeček, Ingr, Školař, Z. Novotný – Z. Miléř (80. Šťastný), Šimeček.

Žádné choreo, pouze světlice. Strážovice přijelo podpořit deset fanoušků Zbrojovky

Strážovice – Na sociální síti vytvořil událost. Na zápas do Strážovic zval kamarády i známé. Sliboval pyrotechniku i choreo, fanoušky lákal třeba na rekord v návštěvnosti. „Takovou podporu na vesnici ještě v České republice neviděli," hlásil Jan Směták z Brna.

Nakonec duel čtvrté třídy skupiny mezi domácí Strážovicemi a vacenovickou rezervu zhlédlo pouze sedmdesát diváků. Příznivců, kteří do obce na Kyjovsku dorazili z krajského města a kteří se hlásí ke Zbrojovce Brno, bylo deset. Společně s domácími mladíky a děvčaty se shlukli za jednou z branek. Za zády měly plachty, které zdobily nápisy Ultras Strážovice a Fanatici, před sebou výhled na nepříliš rovný trávník.

Vůdcem asi dvacetičlenné skupiny byl právě Jan Směták. Dvaadvacetiletý mladík z Brna po celých devadesát minut s šálou Zbrojovky omotanou kolem krku a s megafonem u úst burcoval hráče, skandoval pokřiky a zpíval různé popěvky. Slušnou kulisu dokreslovala hlavně pyrotechnika. Především díky červeným světlicím dostal průměrný okresní duel nový rozměr.

„Nevadí nám, že je to pouze čtvrtá třída. Jde nám hlavně o to, abychom se stejně jako hráči dobře pobavili. Na výsledku nám až tolik nezáleží, stejně ho neovlivníme," říká Směták, který zhlédl už třetí domácí duel Strážovic v letošním ročníku.

Příznivec ligové Zbrojovky se k Sokolu dostal díky kamarádovi a kolegovi. „Pracují spolu, tak nás pozvali. Neváhali jsme a přijeli," uvedl Směták.

Cílem skupinky brněnských příznivců není ničení stadionu ani přerušování zápasů vhazováním světlic či dýmovnic na hrací plochu. „Chceme hráče podpořit a vytvořit dobrou kulisu," říká Směták. Ten věřil, se k němu v neděli přidá více než padesát příznivců. Nakonec z Brna do Strážovic dorazila jen desítka nadšenců. „Mělo nás být víc, ale někdo se omluvil, další nepřišli. Je to těžké. Ne každému se chce za fotbalem jezdit tak daleko," krčí rameny Směták. „Kdyby nás bylo víc, určitě to bylo lepší," ví.

Fanoušek Zbrojovky a Komety navštěvuje sportovní utkání od desíti let. „Pamatuji si ještě na hokejové zápasy v první lize. Chodil jsem na Vrchlabí, Třebíč, Olomouc, Chomutov a podobné týmy. Nyní jezdíme do Zlína, na Spartu, do Třince nebo Uherského Hradiště," dodal Směták. A od podzimu také do Strážovic…