Nejlepší střelec Kordárny v letošním ročníku první B třídy Marek Spazier proměnil v závěru napínavého střetnutí pokutový kop nařízený za faul na domácího brankáře Sládečka.

Veličané výsledek 3:3 brali. I když hned na začátku ztratili dva body, udrželi se v čele nejnižší krajské soutěže a navíc odskočili Lovčicím. „Chtěli jsme samozřejmě vyhrát, ale vzhledem k průběhu utkání jsme s bodem spokojení. I když jsme si za stavu 2:0 mysleli, že je hotovo, nakonec jsme rádi i remíze," přiznal velický záložník Marek Spazier.

Šikovný fotbalista, jenž za necelé dva měsíce oslaví šestadvacetileté narozeniny, letos nečekaně táhne celek z Horňácka do první A třídy. „Před sezonou jsem nečekal, že to tady bude tak šlapat. Sešla se tady však super parta, výborný trenér a výsledkově se nám taky daří. Věřím, že nám to vydrží," říká nejmladší z pěti sportovně nadaných bratrů, kteří se od mládí věnovali fotbalu a atletice.

Marek Spazier odstartoval kariéru v šesti letech. Talentovaný mladík mezi vrstevníky vynikal a z Velké nad Veličkou zamířil do Uherského Hradiště, kde hrál nejprve za Synot, následně i za Slovácko.

Odtud se stěhoval zpátky na Hodonínsko. Šardicím, kde nastupoval po boku staršího bratra Petra, pomohl k triumfu v divizi, postupu se ale stejně jako zbytek týmu nedočkal, a tak zamířil do Spytihněvi.

Pak Spazier působil v Blatnici, Veselí nad Moravou a Strání, odkud se před letošní sezonou vrátil zpět do mateřského oddílu. „Strání hraje zlínskou první A třídu. Tamní vedení chce postoupit do krajského přeboru. Je to specifický klub s velkou podporou fanoušků. Ne každý tam ale zapadne a zalíbí se příznivcům, což se vlastně stalo i mně," uvedl Spazier.

Bývalý mládežnický reprezentant pracuje v kunovické firmě Letasol, fotbal už bere pouze jako zábavu.

Dobrou náladu mu zvedají především výsledky Velké, která se i přes rozpačitý podzimní rozjezd drží v popředí tabulky. „To, že jsme první není náhoda," říká Spazier. „Trenér nás na každý zápas dobře nachystá. V některých zápasech jsme ale také měli velké štěstí a může se stát, že se nám přestane dařit jako na podzim. Takže já bych nějakou velkou euforii brzdil, musíme být nohama na zemi," ví.

Hlavně přihrával

Už první letošní soutěžní duel s Nikolčicemi naznačil, že to parta z Horňácka mít v boji o první A třídu jednoduché nebude. V závětří totiž číhá Krumvíč, Lovčice a další mančafty. „Pokud se nikdo nezraní, věřím, že to uhrajeme," uvedl Spazier.

Ten v kariéře slavil postup se Spytihněví do divize. Triumf s kamarády by však úspěch z minulosti jistě přebil.

Veličané kromě zkušeného kanonýra Kohůta a ranaře Petra Horáka spoléhají právě na góly Marka Spaziera, který ve čtrnácti zápasech zaznamenal devět branek. „V žácích a v dorostu mi to tam celkem padalo, ale mezi dospělými jsem byl spíš vždycky ten, co na góly přihrává, takže jsem tolik přesných zásahů nečekal," přiznává Spazier.

Tabulku střelců první B třídy ale nijak zvlášť nesleduje. „Týmové výsledky stavím nade vše. Pro mě je hlavní, aby se vyhrálo. Pak je jedno, kdo góly dá," říká fotbalista, jehož největším oblíbencem a vzorem je Ital Francesco Totti.