Vracov – Strážnice 0:5 (0:2)

Branky: 3. a 24. Tomáš Lípa, 58. Jiří Mašina z penalty, 75. Pavel Harašta, 81. Marek Popelka. Rozhodčí: Geschwandtner. Červená karta: 57. Pavel Polášek (Vracov). Diváci: 100.

Před pár lety oba nedělní soupeře dělilo několik tříd, nyní se ale nacházejí v úplně jiném rozpoložení. Zatímco bývalý divizní mančaft čeká ve zbytku sezony těžký boj o přežití v okresním přeboru, Jiskra má našlápnuto do krajské soutěže. A pokud se nestane něco mimořádného, bude se od léta chodit ve Strážnici na první B třídu.

Jiskra svoji báječnou formu potvrdila i o víkendu, když nedala šanci domácímu Vracovu. Kanonádu zahájil ve 3. minutě Tomáš Lípa. Nejlepší střelec okresního přeboru pak přidal svojí letošní pětadvacátou trefu a favorit vedl 2:0.

Vracov na soupeře z čela tabulky neměl. V 57. minutě navíc přišel o zkušeného Pavla Poláška. Ten byl podruhé napomínán a uviděl červenou kartu. Hosté navíc zahrávali pokutový kop, který Mašina bezpečně proměnil.

Domácí se v deseti na odpor nezmohli. Jiskra naopak svoji převahu korunovala dalšími dvěma góly. Na 4:0 zvyšoval Harašta, tečku za utkáním udělal střídající Popelka. Vracovští byli rádi za konec, a pokud chtějí i v další sezoně hrát okresní přebor, musí přidat, jinak je po roce čeká pád o patro níž.

Moravany – KEN Veselí nad Moravou 5:0 (5:0)

Branky: 8. a 27. Lukáš Možíš, 19. Roman Klimeš, 34. Petr Zbořil, 43. Jakub Svoboda. Rozhodčí: Volf. Červená karta: 25. Petr Kočiš (KEN Veselí nad Moravou). Diváci: 150.

Fotbalisté Moravan rázně utnuli čekání na první jarní výhru. Slavoj si po třech nezdarech zvedl náladu i sebevědomí, když v 18. kole doma rozcupoval poslední Zarazice 5:0. Hosté, kteří hráli od 25. minuty bez vyloučeného Petra Kočiše, inkasovali všechny branky v prvním poločase, druhá půle se dohrála jenom z povinnosti.

Moravany doma nutně potřebovaly bodovat, proto do utkání s letošním outsiderem vstoupily s velkou chutí. Slavoj poprvé udeřil v 8. minutě, kdy se po přihrávce Zbořila prosadil Lukáš Možíš. Ten se ocitl sám před gólmanem Borkem a v pohodě uklidil balon do sítě. Na 2:0 zvyšoval stoper Roman Klimeš. Třiačtyřicetiletý zadák se trefil hlavou po rohu Možíše. Domácí forvard korunoval svůj báječný výkon ve 27. minutě, kdy se prosadil z trestného kopu. V té chvíli hráli hosté bez vyloučeného Kočiše, který fauloval unikajícího Zbořila a po druhé žluté kartě musel pod sprchu.

Zarazice se na výraznější odpor nezmohly. Naopak, Moravany na trávníku dál kralovaly. Stovku diváků ve 34. minutě potěšil Petr Zbořil, který po hezké kombinaci uvnitř soupeřovy šestnáctky zvýšil na 4:0. Parádní poločas završil Jakub Svoboda.

Domácí po přestávce zvolnili a viditelně šetřili síly na další duely. Hostující trenér Václav Urbančík o poločasové přestávce vystřídal tři hráče, ani razantní změny v sestavě ale KENu k lepšímu výsledku nepomohly. Veselané prohráli v Moravanech 0:5 a dál čekají na první letošní výhru. Slavoj se přiblížil středu tabulky. „Jsme rádi, že jsme konečně protrhli nepříznivou jarní sérii a zvítězili," uvedl předseda Slavoje Moravany Miroslav Zbořil.

Svatobořice – Ždánice 0:5 (0:2)

Branky: 17. a 51. Vojtěch Kopeček, 61. a 71. František Snášel, 15. Radek Ždánský. Rozhodčí: Vinklárek. Diváci: 200.

Nečekaným debaklem skončil nedělní utkání mezi pátými Svatobořicemi a druhými Ždánicemi. Oslabený domácí Spartak proti Kovu tvrdě pykal za své chyby a nakonec doma vysoko prohrál 0:5. Dvakrát za hosty skórovali Vojtěch Kopeček s Františkem Snášelem, jednou se trefil mazák Ždánský.

Výkon i výsledek ovlivnila absence několika domácích hráčů. Svatobořice šly do utkání bez dlouhodobých marodů Kačera a Stani, mimo hru byli i Zdeněk Koch s Petrem Hajným. Domácím scházeli také hráči z rezervy, takže šanci dostali méně vytížení hráči. Někteří z nich nastoupili se sebezapřením. První půlka však byla ještě poměrně vyrovnaná. Ždánice poslal do vedení Ždánský, který se prosadil z trestného kopu. Vzápětí přidal druhý gól Kopeček.

Svatobořice mohly ještě do přestávky výsledek zkorigovat, ale kapitán Pekárek pokutový kop nařízený za faul na Žandovského neproměnil, když pokus o oblíbený vršovický dloubák skončil na břevně. „A ve druhém poločase nám Ždánice ukázaly, jak umějí být produktivní," uvedl svatobořický jednatel Kamil Maršálek. Krátce po změně stran Kopeček svým druhým gólem v zápase zvýšil na 3:0. Pak přišly chvíle kanonýra Snášel. Zkušený forvard nejprve přidal čtvrtý úder zdecimovanému soupeři a v 71. minutě završil ždánický triumf. Spartaku se nedařilo, navíc v koncovce neměl ani štěstí. Domácí za nepříznivého stavu 0:4 trefili krátce po sobě břevno, další vyložené šance ale neměli. Hostující brankář Ruban tak udržel v jarní části sezony potřetí čisté konto. Svatobořice zase podruhé v řadě vyšly bodově naprázdno.

Kostelec – Starý Poddvorov 2:2 (1:1)

Branky: 28. Ondřej Křižka, 62. Robin Dobeš – 26. David Skočík, 64. Radek Žurovec. Rozhodčí: Lipár. Diváci: 110.

Starý Poddvorov v okresním přeboru bodoval i ve čtvrtém jarním utkání. Po třech výhrách však brali svěřenci trenéra Krupici tentokrát bod, když v Kostelci hráli 2:2.

„Ze zápasu máme takové smíšené pocity, protože jsme narazili na velmi dobrého soupeře, který hrál na jaře nejlepší fotbal. I my jsme se snažili, bojovali a hráli na hranici svých možností, ale na výhru to bohužel nestačilo," uvedl šéf Kostelce Břetislav Junášek. Ten stejně jako další fotbaloví funkcionáři v celé České republice řešil výpadek informačního systému FAČRu a až pak se věnoval samotnému fotbalu. „Ještě se nestalo, aby to kleklo takto centrálně," řekl Junášek.

Diváci v Kostelci oboustranně slušný duel. Hosty posla do vedení obránce Skočík. Radost hráčů a fanoušků Starého Poddvorova ovšem trvala jenom chvíli. Ondřej Křižka totiž srovnal na 1:1 a začínalo se od začátku. „První poločas byl vyrovnaný, hosté ale hodně hrozili. Jejich protiútoky byli velmi nebezpečné," uvedl Junášek.

Domácí po přestávce ještě přidali na obrátkách, ale ani hosté nedali soupeři nic zadarmo. Vedení na stranu Kostelce strhl v 62. minutě Robin Dobeš. Ale ani on se se svými spoluhráči neradoval dlouho. Po hlavičce z brankové čáry se míč od břevna odrazil k Žurovcovi, který balon doklepl do prázdné branky. Kostelec v závěru zjednodušil hru. Domácí si za nerozhodného stavu vypomáhali dlouhými nákopy na Dobeše či střídajícího Davida. Právě vytáhlý forvard měl dvě slibné příležitosti, ale pozorný gólman Beneš hlavičky zneškodnil. Hosté už se do žádné tutovky nedostali. „Ve druhém poločase jsme byli lepší, za vítězstvím jsme šli víc, ale bod nakonec bereme, i když je v našem současném rozpoložení asi málo," prohlásil Junášek.

Bzenec B – Mikulčice 2:2 (1:0)

Branky: 11. Miroslav Soukup, 61. Tomáš Zlámal – 72. Vlastimil Polák, 90. Michal Vacenovský z penalty. Rozhodčí: Hýbl. Diváci: 70.

Bzenecká rezerva urvala v okresním přeboru první jarní bod. Béčko Slovanu ale po nedělním zápase smutnilo, neboť po hodině hry vedlo nad Mikulčicemi po brankách Soukupa a Zlámala 2:0. Baník to ale nezabalil a výsledek v závěrečné dvacetiminutovce srovnal. Kontaktní gól dal Vlastimil Polák, vyrovnání zařídil Michal Vacenovský, který v hektickém závěru proměnil pokutový kop nařízený za ruku.

Hosté si bod za svůj výkon zasloužili, i když vyrovnání přišlo až v poslední minutě. „Celý zápas jsme byli lepší, hru jsme měli pod kontrolou. Litovat můžeme pouze nevyužitých šancí," uvedl mikulčický trenér Igor Matůšek.

Naopak béčko Bzence, za které nastoupil i obránce Michal Dulovecz, bylo v koncovce efektivní. Domácí tým poslal do vedení mladík Soukup, který v 11. minutě napálil odražený balon přesně pod břevno. Hostující gólman Novotný neměl proti umístěné ráně nárok. To však bylo ze bzenecké strany na dlouhou dobu vše. Baník měli herně navrch, ale ve finální fázi a koncovce se soužili. Gól nedali Šalša, Novák ani Jánoš. Z dálky to zkoušel Polák.

Podobně vypadala i druhá půle. Hosté hráli, ale po hodině hry podruhé inkasovali. Po centru ze strany uklidil míč do sítě nekrytý Zlámal. Baník to však nevzdal a dál tvrdě makal. Sebevědomí hostům narostlo po trefě Poláka, jenž si připsal první trefu v mikulčickém dresu. Hosté ale chtěli víc, a tak naplno hráli až do konce. Baník byl za svoji snahu odměněný v poslední minutě, kdy po rohovém kopu zahrál jeden z domácích hráčů ve vlastní šestnáctce rukou a sudí Hýbl bez váhání nařídil pokutový kop. Míč si na bílý puntík postavil matador Vacenovský, který zajistil Mikulčicím alespoň bod. „Remízu vzhledem k průběhu utkání bereme, ale na druhé straně říkám, že jsme tam měli určitě vyhrát. Soupeře jsme do ničeho nepustili, domácí se dvakrát dostali do naší šestnáctky a pokaždé skórovali. Takový je ale někdy fotbal," dodal Matůšek.

Dolní Bojanovice – Nenkovice 0:2 (0:0)

Branky: 81. a 84. František Kuchař. Rozhodčí: Lukáš. Diváci: 200.

Dvě slepené branky hrajícího hostujícího jednatele Františka Kuchaře rozhodly nedělní duel v Dolních Bojanovicích. Nenkovice zvítězily na hřišti osmého týmu tabulky 2:0 a díky dalším třem bodům poskočily před Vracov na dvanáctou příčku. Dolním Bojanovicím to před vlastním publikem příliš nejde. Zatímco v předcházejících sezonách byla parta kouče Zdeňka Sklenského doma téměř stoprocentní, letos bojanovičtí fotbalisté získali více bodů venku.

Bilanci si nevylepšili ani doma proti Nenkovicím, kterým nedali dokonce gól. „Nedokážu na to odpovědět. Předtím jsme doma neprohráli pomalu tři roky a nyní jsme podruhé za sebou prohráli 0:2. Je fakt, že neumíme hrát do plných, ale v Moravanech i ve Veselí byla vidět spousta náběhů i přihrávek do vápna. Doma hrajeme po velkém vápno," uvedl domácí trenér Zdeněk Sklenský. Slušná návštěva viděla poměrně vyrovnané utkání. Domácí byli o něco fotbalovější a v první půli si vypracovali jednu tutovku. Kapitán Martin Bohun ale mířil z malého vápna nad. Nenkovice odpověděly několika pokusy z dálky, do šestnáctky soupeře se ale pořádně nedostaly.

Podobně vypadala i druhá půle. Domácí se snažili, útočili, ale ve finální fázi a před brankou soupeře nebyli přesní ani důrazní. Nenkovice hrály trpělivě. Pozorně bránily a čekaly na chyby protivníka.

Dolní Bojanovice měly po změně čtyři slibné příležitosti, ale míč do sítě nedotlačily. „Sahali jsme po vítězství a nemáme ani bod," posteskl si Sklenský. Nenkovice, které předtím orazítkovaly z trestného kopu tyč, udeřily dvakrát v rozmezí pěti minut. Nejprve se Kuchař prosadil po rohovém kopu, vzápětí devětatřicetiletý fotbalista, který přišel na trávník o poločasové přestávce místo Daniela Pospíšila, udeřil po autu a centru na přední tyči Dolní Bojanovice už se na odpověď nezmohly. „Zápas se mi moc nelíbil, ale asi se na to dalo dívat. Nechápu, že venku dáme ve dvou zápasech devět branek a doma nejsme schopní vstřelit gól," kroutil hlavou Sklenský.

Jeho tým v minulých zápasech střelecky táhl především mladík Kuchyňka, který však v neděli nastoupil za dorost v Dubňanech a proti Nenkovicím se na hřiště dostal až v závěrečné dvacetiminutovce. „Když za nás hrál od začátku, patřil k našim nejlepším hráčům a byli jsme velmi nebezpeční. Teď nehrál a nebylo to ono," pravil Sklenský. Dolní Bojanovice nyní čeká atraktivní derby v sousedním Starém Poddvorově.

Uhřice – Kozojídky 3:1 (1:1)

Branky: 22. Radek Konečný, 72. Richard Pěnčík, 78. Jakub Neumann – 38. Jan Petrucha. Rozhodčí: Čep. Diváci: 150.

Uhřicím i Kozojídkám se hraje mnohem lépe doma než venku, což potvrdil i nedělní duel. Tým vedený hrajícím koučem Tomášem Valihrachem, jenž tentokrát kvůli svalovému zranění dres nenavlékl, zdolal v 18. kole okresního přeboru soupeře z Veselska 3:1.

Domácí chtěli před vlastním publikem odčinit porážku ze Strážnice, ale úvod střetnutí vyšel lépe hostům, kteří mohli jít do vedení, ale Březinu fantastickým zákrokem vychytal gólman Mokrý. „Byl to zlomový okamžik zápasu. Pokud bychom inkasovali, byla by to pro nás asi rána do vazu, protože vzadu jsme nastoupili trochu v jiném složení," uvedl uhřický kouč Tomáš Valihrach.

Naftaři postupem času vyrovnali hru a ve 22. minutě nečekaně udeřili. Centr Neumanna ještě hostující obrana odvrátila na roh, ale po stříleném centru Hojače hlavou uklidil balon do sítě nekrytý Konečný. Uhřice mohly v prvním poločase přidat druhý gól, když Konečný vysunul Smílka. Toho však vychytal Grombíř a dorážející Mikšík mířil pouze do boční sítě. Kozojídky srovnaly ve 38. minutě, kdy se prosadila posila z Kněždubu Jan Petrucha.

Po změně stran se hrálo hlavně mezi šestnáctkami. Nezáživnou pasáž utnul až Pěnčík, který potrestal špatnou rozehrávku soupeře a z velkého úhlu prostřelil hostujícího gólmana. Obdržená branka Kozojídky srazila, zato domácí ožili. Hojač ještě mířil do břevna, ale v 78. minutě to bylo již 3:1. Po samostatné akci se prosadil Neumann.

Kozojídky se snažily duel zdramatizovat, otevřely hru, což protivníkovi náramně svědčilo. Uhřice chodily v posledních minutách do brejků a přečíslení, Neumann ale své příležitosti nevyužil. Jednou minul branku, podruhé místo střely raději volil přihrávku na pokrytého spoluhráče. „Třem bodům jsme rádi. Kozojídky určitě nebyly jednoduchý soupeř. Hosté u nás neodehráli špatný zápas, ale na můj vkus hodně spoléhali na útočníky Březinu a Bančáka, které jsme hlavně ve druhém poločase dokázali pohlídat. Myslím, že jsme byli lepší a zaslouženě zvítězili," pronesl Valihrach.

sestava 18. kola okresního přeboru Hodonínska
Pavel Schöfr (Nenkovice) – Jiří Černý (Kostelec), Petr Zbořil, Lukáš Možíš (oba Moravany), Vlastimil Polák (Mikulčice), Vojtěch Kopeček, František Snášel (oba Ždánice), Tomáš Hořava, Zbyněk Hojač (oba Uhřice), Tomáš Lípa (Strážnice), František Kuchař (Nenkovice).