K obratu zavelel střídající Michal Novák, který vyrovnal, a pak se dvakrát prosadil dorostenec Tomáš Vacenovský. Béčko Baníku tak v souboji dvou týmů z dolní poloviny okresního přeboru urvalo tři body po výhře 3:1.

Uhřice v osmnáctém kole doplatily na chyby v defenzivě i absenci pěti stabilních hráčů. V prvním poločase ještě pozorně bránící hosté soupeře do vážnějších příležitostí nepustili, ale po změně stran se už hostující obrana dopustila několika minel, po kterých třikrát kapitulovala.

„Pro mě je to velké zklamání. Ze soupeře jsme měli respekt a věděli jsme, že nás čeká velmi těžké utkání. Od Ratíškovic jsem ale čekal daleko víc. Měli jsme na víc," uvedl hostující trenér Petr Meduna, který na hřišti Baníku postrádal kromě Trčky s Vojtíškem i marody Mokrého, Diváckého a Maleňáka. „Do Ratíškovic jsme přijeli ve značně oslabené sestavě. Absence pěti hráčů byla znát," řekl Meduna.

Jeho tým v úvodu utkání tahal sice za kratší konec, ale domácí byli v ofenzivně naprosto bezradní. Poprvé vážněji zahrozil po čtvrthodině hry Kopl. Jeho volej skončil těsně nad.

Hosté zahrozili na začátku střetnutí dvakrát. Únik Pacandy zblokoval domácí stoper Koplík a další střelu hostujícího forvarda vyrazil pozorný gólman Voříšek.

Ten kapituloval v 19. minutě. Po rohovém kopu Pacandy se do míče opřel Meduna a dobře postavený Pěnčík míč chytře usměrnil do sítě.

To bylo ze strany Uhřic na dlouhou dobu vše. I když béčko Ratíškovic obdržená branka zaskočila, byli domácí o něco aktivnějším týmem. Kováč ovšem pálil po rohovém kopu zbrkle mimo, s trestným kopem Dekaře si poradil hostující gólman Bayer a Voříšek hlavičkoval v těžké pozici mimo.

Ratíškovická rezerva se probrala až po změně stran. Centr Voříška ještě skončil na břevně, ale po další akci nejlepšího muže zápasu už se Baník radoval. Na konci pohledné akce byl střídající Michal Novák, který v 57. minutě vyrovnal. „Vyšlo nám střídání," radoval se po utkání domácí kouč Jiří Voříšek.

Jeho tým dokonal obrat za dvě minuty. Tomáš Vacenovský si zpracoval dlouhý nákop a z hranice šestnáctky překonal Bayera.

Baník v závěru přidal ještě třetí gól. Po centru výtečně hrajícího Voříška skóroval opět Tomáš Vacenovský. Ještě předtím selhal ve vyložené šanci Kopl.

Uhřice po změně stran odpadly a kromě několika standardních situací Voříškovu branku pořádně neohrozily.

„Zápas jsme měli velmi dobře rozehraný. Bohužel jsme nedokázali využít toho, že se domácím nedařilo. Porážka mě moc mrzí," pravil Meduna.

Uhřicím nepomohl k první jarní výhře ani Pacanda. „Soupeři si ho všímají, jeho jméno ho doprovází, všude to má složité. Musí se s tím ale poprat," prohlásil Meduna.

Hostům zlomila vaz především spousta nepřesností. „Po změně stran jsme měli přidat další branku, místo toho jsme ale inkasovali. Soupeř potrestal naše chyby a proto vyhrál," řekl uhřický kouč.

Medunův protějšek měl po utkání mnohem lepší náladu. „Pro nás jsou to důležité body, protože víme, že naše situace není komfortní. První poločas byl z naší strany herně špatný, ale po změně stran jsme naštěstí výsledek otočili. Kluci si mákli a zápas díky bojovnosti dotáhli do vítězného konce," pravil kouč béčka Baníku Jiří Voříšek.

Ten vyzdvihl především Michala Voříška. „Klobouk dolů před jeho výkonem. Mančaft drží, vyhecuje to," chválil tahouna domácí lodivod, který své svěřence na Uhřice nijak zvlášť nepřipravoval. „Pacanda má ligové zkušenosti, ale žádnou osobní obranu jsme na něj nehráli. Myslím, že jsme si s ním poradili. I když na něm bylo vidět, že to má pořád v noze," dodal Voříšek

Béčko Ratíškovic se díky výhře dotáhly právě na Uhřice. Oba sobotní soupeři mají po šestnácti odehraných kolech dvacet bodů.

Okresní přebor, 18. kolo

Baník Ratíškovice B – SK Uhřice 3:1 (0:2)

Branky: 59. a 81. Tomáš Vacenovský, 57. Michal Novák – 19. Richard Pěnčík

Rozhodčí: Rotter – Jílek, Slížek

Žluté karty: Koplík – Vlach

Diváci: 100

Ratíškovice B: D. Voříšek – Šťastný, P. Koplík, Vacenovský, Křižka – Dohnálek, M. Voříšek, Dekař (80.Vařák), Kováč (46. Novák) – Kopl, T. Vacenovský.

Uhřice: Bayer – Vlach, Valihrach, Živný, Meduna (87. Strmiska) – Vala, Hovězák, Pěnčík, Zeman – Pacanda, Hořava.

Hvězda zápasu…„Za vítězství jsme rádi, protože tři body jsme v boji o záchranu soutěže moc potřebovali. První poločas ale z naší strany nebyl příliš vydařený. Herně se nám nedařilo, promarnili jsme spoustu standardních situací a rohových kopů. Naproti tomu nám dal soupeř z jedné šance gól. O poločase byla v naší kabině celkem bouřka, ale důrazná domluva nám pomohla. Druhá půle už byla z naší strany lepší. Začali jsme hrát po zemi, kombinovat a dostávat se do šancí. Pomohly nám dva slepené góly. Na zápas s Uhřicemi jsme se nijak zvlášť nepřipravovali. Věděli jsme, že za ně hraje Pacanda, ale bylo to pro utkání jako každé jiné. Naši obránci si Pacandu dobře pohlídali a k ničemu vážnému ho nepustili."
Záložník Ratíškovic Michal Voříšek