Éra jedné generace skončila, štafetu po dlouholetých a zkušených činovnících převzali mladší ročníky. Kromě Jiřího Dudy a Petra Vacenovského povedou ratíškovický fotbalový klub nově také Petr Koplík, Radim Kopl, Stanislav Stříž, Roman Svoboda a Lukáš Vrba.

Nové vedení chválila páteční valná hromada, která se uskutečnila v kavárně restaurace Sport. Pro nový sedmičlenný výkonný výbor, jenž si na nejbližší schůzi zvolí svého předsedu, zvedlo ruku všech třiašedesát účastníků. Nikdo se nezdržel, nikdo nebyl proti. „ „Našim nástupcům přejeme jenom to nejlepší. Ať drží Baník na pozicích, které mu vždy patřili. Práce to nebude jednoduchá, ale věřím, že to zvládnou," prohlásil loučící se Petr Příkaský.

Ten věří, že omlazený výbor klub posune zase o něco dopředu. „Nechtěli jsme to předat jenom tak někomu. Obešli jsme patnáct kluků, kteří mají nějakou historii. V ratíškovickém Baníku hrávali nebo mu fandili. Pět z nich mi slíbilo, že pro fotbal bude pracovat. Věřím, že se jim bude dařit, a že tu štafetu po nás převezmou," přeje si Příkaský, který závěrem poděkoval hráčům, trenérům, funkcionářům, zástupcům obce, sponzorům a také fanouškům za všechno dobré, co pro oddíl vykonali. „Nemalý dík patří i manželce Věrce za přípravu účetnictví i za můj cyklodoprovod na sledování desítek, možná i stovek utkání po celém kraji," poděkoval Příkaský.

Společně s ním ve výkonném výboru skončil i nově zvolený předseda Okresního fotbalového svazu Petr Kotásek, sekretář Zdeněk Blaha nebo trenér Zbyněk Polišenský.

Odstupující vedení klubu potěšila hlavně účast na valná hromadě i zvýšený zájem o fotbal v obci. „Jsem rád, že se tady sešlo tolik lidí. Takto to mělo vypadat i v předcházejících letech. Je to první signál toho, že chcete něco změnit," řekl šéf okresního fotbalu Petr Kotásek.

Ratíškovický klub má v současnosti 192 členů. Ze sto čtyřiceti dospělých se volební valné hromady zúčastnilo třiašedesát mužů a žen. „Je to suverénně nejvíc za poslední roky," pochvaloval si Příkaský.

Mezi pozvanými byli i starostka obce a senátorka Anna Hubáčková, poslanec Parlamentu České republiky Josef Uhlík, zmiňovaný předseda OFS Hodonín Petr Kotásek nebo trenér ligového Slovácka Jiří Dekař. „Novému výkonnému výboru chci popřát hodně sil. Podporu v zastupitelstvu obce mít budete. Teď je na vás, abyste dostali mladé na hřiště," uvedl Uhlík.

Valná hromada FK Baník Ratíškovice
Výkonný výbor: Jiří Duda, Petr Koplík, Radim Kopl, Stanislav Stříž, Roman Svoboda, Petr Vacenovský, Lukáš Vrba
Revizní komise: Přemysl Kouřil, Věra Příkaská, Lenka Varmužová

Dostat děti k fotbalu

Nejen jeho překvapil alarmující počet žáků a dorostenců. „Kdo má recept na to, jak dostat děti k fotbalu, dostane medaili," prohlásil Uhlík. „To, co tady slyším, je síla. Na druhé straně je to smutná realita," přidal.

Problémy s mládeží ale trápí většinu sportovních oddílů v regionu. Vedení Baníku složitou situaci vyřešilo spojením přípravky a dorostu se sousedními Miloticemi, žáky zase dalo dohromady s Dubňany. „Týmy jsou navíc doplněny kluky z Hodonína," připomněl Příkaský.

Do mužů se však dostane sotva jeden fotbalista z ročníku. „Bohužel v současnosti je taková situace. Je úžasný problém dát dohromady žáků a dorost. Teď je otázka, co s tím," přemítá Kotásek.

Nové vedení klubu tak musí začít pracovat hlavně s mládeží. Dalším úkolem je zajištění milionového rozpočtu. Hlavním sponzorem dál zůstává obec Ratíškovice, která fotbalistům dává na činnost 440 tisíc korun ročně a zajišťuje provoz a úklid areálu. Další výraznější partneři ovšem klubu chybějí.

Slovácký celek má vyřešený alespoň post trenéra. Po Petru Koplovi, který u devátého týmu první A třídy po podzimní části sám skončil, mužstvo převzal Petr Kotásek.

Čtyřiatřicetiletý obránce ještě na podzim pomáhal týmu na hřišti, na jaře se však postaví na střídačku a mužstvo povede v roli kouče. Za asistenta si vybral bývalého spoluhráče a nového člena výboru Petra Koplíka. „Byl jsem velmi vděčný, že jsem mohl trénovat pod panem Koplem, protože mě vedl od žáků až po muže. Byl to on, kdo mě vychoval. Celou kariéru si to nesu sebou," říká nový ratíškovický kouč.

Kotásek si na začátku trenérské kariéry vytyčil hned několik cílů. „Chci, aby domácí kluci dostali do fotbalu zase chuť. Chci přesvědčit hráče, kteří z nějakých důvodů skončili, aby začali znovu trénovat a vrátili se na hřiště. Také chci stabilizovat kádr a dát šanci ratíškovickým hráčům," dodal.

Svoji premiéru v nové roli si odbude v sobotu na umělé trávě Pod Búdama, kde Baník v rámci zimní přípravy vyzve Mutěnice.