Nedělní duel patřil brankáři Daliboru Zemanovi a především útočníkovi Davidu Vaňkovi. Hrající předseda domácího klubu zostudil okresního rivala čtyřmi brankami. Blatnice si ve 23. kole připsala nejvyšší výhru sezony a v tabulce se přiblížila Velkým Pavlovicím a Dražovicím. „Zápas se mi hodnotí dobře. Utkání zvláštním způsobem klaplo dohromady,“ uvedl blatnický trenér Jan Ondra, jenž proti Rohatci postrádal nemocného Naňáka a pouze na lavičku usedli nedoléčený Štefánek a univerzál Vyskočil.

Úvodní čtvrthodina jednoznačně patřila hostům, kteří do Blatnice přijeli bez mazáka Vaška. Rohatec měl na začátku zápasu jednoznačně navrch, vyložené šance ale neproměnil. Na výborného gólmana Zemana si dvakrát nepřišel Páleník, další tutovku zazdili Homola se Šimánkem. „Do patnácté minuty jsme měli vést tři nula. Zahodili jsme neuvěřitelné šance,“ láteřil kouč Rohatce Cyril Blahůšek.

Blatnice nepříjemné chvíle, které vznikly po hrubých chybách v rozehrávce, především díky výbornému Zemanovi přečkala a v 16. minutě nečekaně udeřila. Hosty po úniku a přihrávce Janíka zaskočil zkušený útočník Vaněk, který vzápětí po další rychlé akci zvýšil na 2:0. Zbytek první půle se dohrál ve slušném tempu. „Utkání se muselo divákům líbit, protože obě obrany byly otevřené a šance střídala šanci,“ uvedl Ondra.

Slavoj vrátil do hry o body Homola, který ve 31. minutě vstřelil kontaktní branku. Rohatečtí mohli skóre ještě do přestávky srovnat, ale střely Páleníka v domácí síti neskončily. Nejprve střílel hostující hráč nad branku, vzápětí se vyznamenal výtečný Zeman. Blatnice odpověděla trestným kopem Davida Vaňka vedle branky.

Celek z Veselska potřetí udeřil po standardní situaci Peřiny, když neobsazený Rybníkář z otočky kolem gólmana Domanského poslal balon nechytatelně do sítě. „Měli jsme neskutečnou produktivitu. Ze čtyř střel jsme dali tři branky,“ hlásil blatnický komentátor Ladislav Vyskočil.

Začátek druhé půle patřil domácím. Hned po změně stran šel David Vaněk sám na Domanského ze strany, ale samostatný únik nezakončil přesně.

Rozladěný hostující trenér Blahůšek po přestávce vystřídal nevýrazného Šimánka a do hry poslal dalšího forvarda Schenela. Ani čtyřiadvacetiletý fotbalista střelecké trápení Slavoje neutnul. Naopak, Schenel měl na kopačce tři góly, ale dvakrát z malého vápna zakončoval slabě a jednou šel sám na gólmana Zemana, ale v rozhodující chvíli si míč příliš předkopl a balon v klidu sebral domácí brankář. „V té chvíli jsme soupeři dvacet minut nestačili. Soupeř byl jednoznačně lepší,“ přiznal Ondra. Ten aby vyztužil defenzivu, stáhl ze hry Kamila Vaňka a do obrany poslal mladšího Vyskočila.

Slavoj v závěru otevřel obranu a bezhlavě útočil, ale z několika šancí pouze orazítkoval tyč. Na opačné straně po trestném kopu střílel Peřina vedle a pokus Jana Cíchy šel vysoko nad.

Blatnice ovšem měla v neděli v sestavě Davida Vaňka. Zkušený útočník nejprve v 78. minutě po další přihrávce Janíka završil hattrick a na konci svůj famózní výkon korunoval čtvrtou brankou. „Výhře jsem rád. Těší mě, že jsme se dotáhli před týmy nad námi. Teď jedeme do Rakvic, kde musíme rovněž bodovat, abychom se vyhoupli do příjemnějších pozic. Nechceme skončit předposlední,“ dodal Ondra.

Slavoj má letos vyšší ambice, ale ani po výměně trenéra nijak nezáří. V Blatnici neuvěřitelně vyhořel. „Podali jsme otřesný výkon. Kluci by se měli stydět. Pochvalu nezaslouží žádný z hráčů, za snahu možná Radek Homola s Markem Herzánem,“ prohlásil Blahůšek. Jeho tým nyní čeká derby s rozjetým Veselím nad Moravou. „Pokud zopakujeme nedělní výkon, dostaneme osmičku,“ ví zkušený kouč.

Ratíškovice zchladily v Lednici hrubé chyby

Fotbalistům Ratíškovic to v závěru sezony příliš nejde. Oslabený Baník v I. A třídě prohrál tři z předcházejících čtyř utkání a neúspěšné období nepřekonal ani v Lednici, kde domácímu Moravanu podlehl 1:3. Hosty na Břeclavsku srazily hrubé chyby, branka Michala Voříška už nic neznamenala.

„Porážka mě velmi mrzí. V Lednici jsme chtěli získat nějaký bod, bohužel nemáme žádný,“ posteskl si hostující trenér Petr Kotásek. Toho víc než další ztráta mrzí rozrůstající se marodka. Už při rozcvičce se v neděli zranil obránce Dobeš, po půlhodině hry střídal i Tomáš Bábíček. Místo něj šel do pole jindy náhradní gólman Zdeněk Dohnálek. „Velmi mě překvapil. Odehrál velmi slušný zápas,“ pochválil svěřence ratíškovický trenér, který už vyhlíží konec sezony. „Situace je tristní. Na začátku jara jsme měli široký kádr, teď se nám zápas od zápasu zužuje a hrajeme v čím dál kombinovanější sestavě,“ připomíná Kotásek.

Hosté, kterým kromě dlouhodobého maroda Vacenovského scházeli také Vrba, Konečný, Koplík nebo Macek, odehráli v Lednici slušný první poločas, ale žádnou ze slibných příležitostí neproměnili. Po čtvrthodině hry navíc sami inkasovali. Roman Vejvančický z pětadvaceti metrů přehodil špatně postaveného gólmana Chromého a poslal Moravan do vedení. Ratíškovičtí mohli výsledek ještě do přestávky srovnat, ale ve finální fázi nebyli přesní ani důrazní. Na druhé straně několikrát zahrozili i hráči Lednice, Chromý však byl pozorný. „V prvním poločase jsme možná byli víc na balonu a chtěli jsme víc běhat, ve finále to ale nedopadlo,“ uvedl Kotásek.

Celek z Hodonínska chtěl po přestávce skóre vyrovnat, ale přišla fatální minela Chromého. Jindy spolehlivý gólman špatně odkopl míč přímo na nohu soupeře a Očenášek v klidu poslal balon do sítě. Vzápětí Baník špatně zahrál autové vhazování, Lednice získala roh a Vejvančický odražený balon přes hradbu těl poslal mimo Chromého dosah.

Ratíškovice se i za nepříznivého stavu 0:3 snažily. Mizivou šanci na zvrat oživil důrazný forvard Michal Voříšek. Hosté v závěru otevřeli hru, měli i šance, ale nebyli produktivní. V poslední minutě byli blízko brance Voříšek s Dohnálkem, ale balon do sítě nedostali. Lednice už si náskok v klidu pohlídala. „Bohužel jsme se nevyvarovali hrubých chyb, které soupeř potrestal,“ dodal Kotásek.

Jeho tým nyní čeká Velká nad Veličkou. Sobotní duel se kvůli rekonstrukci hlavní ratíškovické plochy odehraje na tréninkovém hřišti.