Favoritovi nevadila v souboji se čtvrtým týmem tabulky absence opor Kyněry a Šprty ani fakt, že úvodních šestnáct minut hrál v deseti. Domácí tak dlouho čekali na příjezd záložníka Lukáše Veselého, který se do hry připojil až za stavu 1:0.

Lovčice poslal v novém areálu do vedení Luděk Baťa. Mladý forvard se prosadil v 8. minutě přesnou přízemní ranou na zadní tyč. Hostující gólman Dvořák byl proti umístěné střele bez šance.

Ještě předtím zahrozil i Spartak. Střílenou přihrávku Tomana nedokázal David Lunga usměrnit do sítě. Hostujícímu záložníkovi chyběly ke gólu dva kroky.

To však bylo ze strany Svatobořic na dlouhou dobu vše. Na trávníku od úvodního hvizdu dominoval vedoucí tým nejvyšší okresní soutěže. I když měly Lovčice navrch, mnoho šanci ke zvýšení náskoku v prvním poločase neměly. Povedená rána Fotise Maniatise z trestného kopu se otřela o břevno soupeřovy svatyně. Další šance a góly domácích přišly až později.

„Začátek byl těžší. Hráli jsme v deseti a nemohli jsme soupeře napadat. I když jsme však byli oslabení, podařilo se nám dát vedoucí gól. S příchodem Veselého to vypadalo lépe. Začali jsme po pravé straně útočit a byli nebezpečnější," řekl mladý lovčický záložník Tomáš Maniatis.

Favorit čtvrteční střetnutí rozhodl třemi slepenými góly na začátku druhé půle. Na 2:0 zvyšoval dorážející obránce Milan Maruška, třetí branku vzápětí přidal nekrytý útočník Rudolf Jelínek.

Nejhezčí branku ale zaznamenal Fotis Maniatis. Na jaře ve velké pohodě hrající mazák se v 59. minutě blýskl skvěle zahraným trestným kopem. Gólman Dvořák se po střele přes zeď do šibenice natahoval zbytečně.

„Chtěli jsme soupeře víc potrápit a třeba si alespoň bod odtud odvést. První poločas byl ale z naší strany tragický. Domácí nám téměř nepůjčili balon. Lovčice zápas rozhodly na začátku druhé půle, kdy nám za deset minut daly tři branky. Za stavu 4:0 už se utkání pouze dohrávalo," řekl hostující kapitán Stanislav Pekárek. Opora Spartaku se stejně jako další zkušení hráči Svatobořic na hřišti rivala pořádně neprosadili. „Bylo to špatné," hlesl.

Lovčice mohly přidat další gól, ale ránu Fotise Maniatise vytěsnil Dvořák. Domácí za rozhodnutého stavu zvolnili a šetřili síly na nedělní duel s Uhřicemi. V závěru se však zranil Vacula a lídr přeboru dohrával tak, jak začal, tedy v deseti.

Spartak toho využil a zásluhou produktivního obránce Pazderky výsledek alespoň zkorigoval. Poslední slovo ale měli domácí. Tomáš Maniatis byl v pokutovém území protivníka sražen a sudí Riedl nařídil pokutový kop. Šestnáctiletý mladík neváhal a vzal si míč. Své sebevědomí pak stvrdil proměněnou penaltou. „Čekal jsem těžší utkání, ale hráli jsme dobře a nakonec vyhráli zcela zaslouženě," prohlásil na chodbě nových kabin syn bývalého ligového záložníka, který si zápasy vedle zkušených fotbalistů náramně užívá. „S muži je to jiné než s dorostenci, ale zvykl jsem si a už je to celkem v pohodě. S taťkou nebo Romanem Šimečkem se mi hraje výborně," usmál se Tomáš Maniatis.

Zatímco z kabiny Lovčic se ozýval křik a rachot, v hostující šatně byl klid. „Domácí byli silnější na míči. Naopak my jsme balony jednoduše ztráceli. Báli jsme se kombinovat, jít jeden na jednoho, což byl náš největší problém," věděl Pekárek.

Ten se svými spoluhráči musel po čtyřech dnech sklonit dalšímu aspirantu na postup do vyšší soutěže. „Moravany jsou lepší než Lovčice," tvrdí kapitán Spartaku.

Svatobořice se zatím drží na čtvrtém místě. „Doma sice body sbíráme, ale venku jsme na jaře ještě nebodovali. Chceme víc," dodal Pekárek.

Okresní přebor, dohrávka 16. kola

FK Lovčice – Spartak Svatobořice-Mistřín 5:1 (1:0)

Branky: 8. Luděk Baťa, 50. Milan Maruška, 55. Rudolf Jelínek, 59. Fotis Maniatis, 90. Tomáš Maniatis z penalty – 89. Zdeněk Pazderka

Rozhodčí: Riedl – Janusicza, Vančík

Diváci: 70

Lovčice: Láník – Beker, Šimeček, Maruška, Kunický – Veselý, Vacula, F. Maniatis (74. Drápal), T. Maniatis – Baťa (62. Miša), Jelínek.
Svatobořice: Dvořák – Michna, J. Lunga, L. Lunga, Pazderka – D. Lunga (66. Daněk), Pekárek, Koch, Navrátil (77. Řihák) – Hajný, Toman (75. R. Žandovský).