SK Kostelec – Strážnice 2:1 (1:1)

Branky: 2. David Horák, 71. Jan Kvaltin – 41. Tomáš Lípa. Rozhodčí: Moder. Diváci: 80.

Domácí fotbalisté si triumf nad vedoucím týmem okresního přeboru vychutnávali, výhru ale brali celkem s nadhledem. „Myslím si, že nám pomohlo, že měl soupeř v tabulce dvanáctibodový náskok," říká předseda SK Kostelec Břetislav Junášek.

Kostelec začala proti Strážnici velmi dobře. Domácí vstoupili do utkání svižně a z první vážnější příležitosti dali vedoucí gól. Gabriel David hlavou prodloužil míč na Davida Horáka, který překonal bezmocného gólmana Pížu a Kostelec brzy vedl. Hosté postupem času vyrovnali hru a začali být aktivnější. Naopak domácí se zatáhli a dali více prostoru soupeři. „V prvním poločase bylo k vidění na obou stranách několik pološancí," řekl Junášek.

Favorit srovnal ve 41. minutě, kdy se po rohovém kopu hlavou prosadil kanonýr Tomáš Lípa. Pro nejlepšího střelce okresního přeboru to byla již letošní devětadvacátá branka. „Branka do šatny nás samozřejmě nepotěšila. Spíše nás hodně bolela," přiznal Junášek.

Kostelečtí fotbalisté se však po přestávce ještě zlepšili a přidali na obrátkách. „Byli jsme lepší, důraznější. Prostě jsme víc chtěli," uvedl Junášek. Kostelec pořádně zahrozil až v polovině druhé půle, ale hosté nepříjemnou chvíli ustáli, a pak odpověděli. Lípa se ocitl sám před gólmanem Šalamounem, ale zblízka přestřelil. Rozhodnutí přinesla 71. minuta. Tři cenné body Kostelci hlavou vystřelil Jan Kvaltin. Devatenáctiletý mladík podtrhl svůj skvělý výkon vítěznou brankou. „Hrál skvěle," uznal Junášek.

Hosté se ve zbytku utkání snažili o vyrovnání, ale dlouhé nákopy na kanonýra Lípu jim tentokrát nestačili. Domácí už těsný náskok uhájili. „Kdyby Strážnice srovnala, bylo by to nespravedlivé. Vyhráli jsme zaslouženě, předvedli jsme totiž velmi dobrý výkon," dodal Junášek. Podle něj viděla osmdesátka diváků jedno z nejlepších utkání Kostelce v letošní sezoně.

SK Uhřice – Slovan Bzenec B 10:0 (4:0)

Branky: 43., 55. a 61. Jakub Neumann, 45., 47. a 84. z penalty Martin Mikšík, 33. z penalty a 78. Jan Rotrekl, 29. Lukáš Smílek, 80. Daniel Hroudný. Rozhodčí: Vrbovský. Diváci: 80.

Fotbalisté Uhřic si ve 20. kole okresního přeboru připsali nejvyšší výhru sezony, když doma deklasovali bzeneckou rezervu 10:0 a upevnili si druhé místo v tabulce. Naftaři exhibiční duel rozhodli čtyřmi brankami v prvním poločase. Střelecký koncert uhřických fotbalistů pokračoval i po prostřídání a výměně stran. Na demolici slabého soupeře se hattrickem podíleli Jakub Neumann a Martin Mikšík.

Hostující mužstvo přijelo do Uhřic oslabené a pouze v jedenácti lidech. Bzenečtí se dlouho drželi, ale po půlhodině hry inkasovali první gól a do konce poločasu obdrželi další tři branky. V 65. minutě se jim navíc jeden hráč nezaviněně zranil, a tak duel dohráli pouze v deseti.

Hosté nastoupili v Uhřicích s defenzivní taktickou. Béčko Slovanu na začátku střetnutí dobře bránilo a nepouštělo soupeře do vážnějších příležitostí. Domácí hráči měli s dobýváním soupeřovy defenzivy velké problémy. Tým vedený hrajícím koučem Tomášem Valihrachem byl od začátku utkání jasně lepší, ale střelecké pokusy šly mimo nebo do břevna. Mikšík pálil nad, Pěnčík se Smílkem zase orazítkovali konstrukci hostující branky.

Střelecké trápení utnul až Smílek, který se ve 29. minutě trefil po akci a centru Hroudného z pravé strany. Vzápětí přidal druhý gól Rotrekl. Ten proměnil penaltu nařízenou za faul na Mikšíka. Třetí gól přidal Neumann, který po nákopu od stopera Valihracha utekl hostujícím zadákům, přehodil vyběhnutého brankáře Rachvalu a v klidu uklidil míč do sítě. Poločas završil výborně hrající Mikšík. Tomu na hlavu míč ideálně naservíroval Hroudný.

Domácí za rozhodnutého stavu 4:0 vyměnili brankáře a další tři hráče do pole. „Viděli jsme, že soupeř k nám nepřijel v ideálním rozpoložení, a tak jsme si dovolili sestavu prostřídat," řekl předseda uhřického klubu Petr Meduna.

Uhřice i s náhradníky soupeře jasně přehrávaly a střílely další branky. Ve 47. minutě to bylo po tečované střele Mikšíka 5:0. Vzápětí se prosadil Neumann, ale sudí Vrbovský gól kvůli hraní rukou neuznal. Naftaři ale v žádném případě nesmutnili. Střelecké manévry totiž pokračovaly v Uhřicích dál. Rachvala sice Neumanna po Rotreklově vysunutí ještě vychytal, ale vzápětí se domácí forvard po Mikšíkově asistenci radoval. Po hodině hry završil Neumann hattrick a bylo to 7:0. Pak nechaly Uhřice svého soupeře trochu oddechnout a zbylé trefy si schovali do závěrečných dvanácti minut.

Kanonáda vygradovala v závěrečné čtvrthodině. Osmou trefu přidal Rotrekl, vzápětí vstřelil devátou branku Hroudný a skóre uzavřel v 84.minutě z penalty Mikšík. Hosté byli rádi za konec. Bzenecké béčko pořádně zahrozilo pouze jednou. Dalekonosná rána jednoho z hostujících hráčů z trestného kopu skončila na tyči Mokrého svatyně. Uhřický gólman se sice musel položit na trávník, zasahovat však nemusel. „Byl to hodně jednoznačný zápas. Od začátku se hrálo na jednu branku. Nechci srážet výkon soupeře, ale sestava, ve které k nám Bzenec přijel, by měla problémy i ve třetí třídě. Hosté byli odevzdaní. Nevím, zda to bylo sobotou, nebo tím, že nemohl doplnit mužstvo hráči z áčka," přemítal Meduna. Na vysokém vítězství Uhřic se podíleli i dorostenci Hroudný s Kramářem, kteří působí ve společném družstvu s Žarošicemi. „Od léta s nimi počítáme. Oba se uvedly skvěle," pochválil šikovné mladíky Meduna, který vyzdvihl i Rotrekla s Mikšíkem.

KEN Veselí nad Moravou – Starý Poddvorov 0:1 (0:1)

Branka: 35. Petr Štipský. Rozhodčí: Hýbl. Červené karty: 76. Michal Tobiáš – 90. Radek Žurovec. Diváci: 90.

Zarazičtí fotbalisté v okresním přeboru dál čekají na první letošní výhru. Poslední KEN, který v předcházejících devatenácti zápasech získal jediný bod, znovu prohrál. Nedělní duel se Starým Poddvorovem rozhodla trefa hostujícího záložníka Petra Štipského. Oba týmy dohrávaly průměrné střetnutí v deseti.

Klíčový okamžik přišel ve 35. minutě. Špatnou rozehrávku domácího brankáře Chudíka potrestal právě Štipský, jenž zachytil přízemní přihrávku zarazického kapitána uvnitř šestnáctky a nabídnout šanci využil ke skórování. Jinak toho necelá stovka diváků mnoho neviděla. „Byl to naprosto vyrovnaný zápas, který rozhodla chyba našeho gólmana a jediná branka," prohlásil známý veselský funkcionář a člen výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Vojtěch Bártek.

Hosté mohli ve druhém poločase svůj náskok pojistit, ale Chudík své zaváhání z úvodní části odčinil a penaltu Cupala nařízenou za faul na Štipského neproměnil. Zarazice v té chvíli hrály bez útočníka Tobiáše. Pětadvacetiletý forvard neukočíroval nervy a za kritiku hlavního rozhodčího Hýbla byl vyloučen. V té chvíli už byl vystřídaný i Páč, takže domácí útočná síla byla hodně oslabená. Hráči KENu se i bez dvou opor snažili, ale platonická převaha nic mimořádného nepřinesla. „Ve druhém poločase jsme byli možná o něco lepší. Na druhé straně po vystřídání Páče a vyloučení Tobiáše jsme ani přes závěrečný tlak neměli na hřišti nikoho, kdo by byl schopný dát gól a vyrovnat," pronesl Bártek.

V hektickém závěru byl za surovou hru vyloučen i hostující středopolař Radek Žurovec, skóre se však již nezměnilo. Starý Poddvorov herně nijak nezářil, ale bodoval i v šestém jarním utkání, zato Zarazičtí odcházeli do kabin znovu se svěšenými hlavami a naštvaní. „Nerad se budu opakovat a možná zopakuji to, co předtím, ale jsme sice poslední a máme pouze jeden bod, ale již potřetí jsme prohráli o gól. Když se člověk podívá na tabulku, tak je to ostuda, ale výkony ani výsledky nejsou úplně hrozné. Těsné prohry všechny mrzí," pravil Bártek.

Dolní Bojanovice – Ždánice 2:2 (2:1)

Branky: 23. Vladimír Blaha, 37. Aleš Tomaštík – 15. z penalty a 71 Petr Handlíř. Rozhodčí: Veselý. Červená karta: 54. Pavel Strmiska (Ždánice). Diváci:140.

Oslabené Ždánice urvaly v Dolních Bojanovic bod. Remízu zajistili hostům dvě branky Petra Handlíře, který na konečných 2:2 upravil v 71. minutě. V té chvíli hrálo Kovo bez vyloučeného obránce Pavla Strmisky.

Právě vyloučení ždánického hráče mělo na výsledek i výkon obou mužstev značný vliv. „Do té doby jsme totiž byli lepší," uvedl domácí trenér Zdeněk Sklenský. Hosté nastoupili do utkání bez mazáků Snášela a Ždánského, přesto se po čtvrt hodině hry ujali vedení. Brankář Bílík fauloval uvnitř vlastní šestnáctky a sudí Veselý nařídil penaltu. Míč si na bílý puntík postavil Handlíř, který přesnou ranou otevřel skóre nedělního zápasu.

Dolní Bojanovice ovšem výsledek ještě do přestávky otočily. Vyrovnání zařídil Blaha. Ten se dostal k odraženému míči, který pod gólmanem poslal z jedenácti metrů do sítě. Obrat dokonal povedenou ranou z dvaceti metrů pod břevno Tomaštík. Domácí měli v prvním poločase ještě další šance, ale gólman Radek Ruban své spoluhráče bravurními zákroky několikrát podržel. Martin Bohun i Tomaštík v koncovce selhali. I na začátku druhé půle se hrálo především na polovině Ždánic. V 54. minutě byl navíc po druhé žluté kartě za kritiku rozhodčího vyloučený hostující Strmiska. Domácí tým ale naložil s přesilovkou velmi špatně.

Duel mohl rozhodnout Martin Bohun, který ale velmi sporný pokutový kop neproměnil. Gólman Ruban se blýskl povedeným zákrokem a střelu k tyči vyrazil. Dolní Bojanovice znervózněly, navíc je z herního rytmu dostaly nepřesné verdikty sudího. „Po vyloučení hostujícího hráče pískal všechno proti nám," kroutil hlavou Sklenský. „Samozřejmě vím, že jsme i my faulovali, ale sudí to opravdu nezvládli," přidal dolnobojanovický kouč, který se dožadoval dalších červených karet pro hráče Kovo. „Ždánický brankář měl být vyloučený v zápase na podzim i teď v neděli. V obou vzájemných zápasech srazil našeho hráče k zemi a pokaždé dochytal," kroutil hlavou Sklenský. Křivdu ale cítili i hosté. Ždánice dohrávaly se třemi dorostenci v sestavě, ale nakonec v deseti urvaly cenný bod. V 71. minutě zakončil rychlý protiútok Handlíř. „Mysleli jsme si, že se nám nemůže nic stát. Pak jsme ale udělali jednu chybu a byli za ni potrestáni," dodal Sklenský. Handlíř domácí defenzivu zlobil až do konce, na hattrick ale nedosáhl.

Jeho tým mohl zápas v posledních deseti minutách rozhodnout, ale výtečný Ruban již neinkasoval. „Sportovně musím uznat, že hostující gólman byl výborný. Předtím, co chytl v závěru, klobouk dolů," pochválil Sklenský oporu Kova. Dva góly měl na hlavě šikovný dorostenec Kuchyňka, třetí branku nedali ani další borci v červenobílých dresech.

Moravany – Nenkovice 2:4 (2:1)

Branky: 5. Jiří Balous z penalty, 17. Jan Zýbal – 15., 55., 60. a 87. Matěj Zálešák. Rozhodčí: Voříšek. Diváci: 150.

Nenkovice v okresním přeboru šturmují za záchranou. Sokol na jaře vyhrál pátý ze šesti duelů a v tabulce se přiblížil týmům před ním. Na devátý Kostelec ztrácí po výhře 4:2 v Moravanech pouhé dva body. Další tři body Nenkovicím vystřelil kanonýr Matěj Zálešák. Čtyřiadvacetiletý útočník čtyřmi brankami režíroval obrat hostujícího.

Domácí, kteří šli do utkání oslabení, udeřili hned v 5. minutě. Faul na kapitána Bařinu při standardní situaci potrestal Balous. Posila z Milotic s přehledem proměnila pokutový kop. Nenkovice odpověděly po čtvrthodině hry. Brankáře Strmisku po standardce překonal Zálešák. Slavoj ovšem dlouho nesmutnil. Domácí si vzali vedení zpět, když rychlý protiútok zakončil mladík Jan Zýbal. Tradiční návštěva viděla oboustranně zajímavý fotbal. Na hřišti nechyběly šance ani dramatické momenty.

Další branky ale padly až po změně stran. Hostující kapitán Stehno ještě penaltu neproměnil, když mířil z deseti metrů pouze do břevna, ale Nenkovice výsledek nakonec stejně otočily. Na 2:2 srovnal v 55. minutě Zálešák, který vzápětí završil hattrick. Na jaře ve výborné formě hrající Zálešák pak v závěru korunoval svůj excelentní výkon čtvrtým gólem. Moravany už na zvrat neměly. „Samozřejmě nás další porážka mrzí, ale tragédii z ní neděláme. Hrajeme na to, na co máme. Pokud nám chybí dva tři hráči, tak máme problémy. Kluci se snaží, ale po odchodu Holečka, Tychtla či Otáhala kvalita u nás teď moc není," uvedl předseda Moravan Miroslav Zbořil.

Svatobořice – SK Kozojídky 0:0

Rozhodčí: Blažková. Diváci: 150.

Kozojídky získaly na jaře první bod na soupeřově hřišti. Celek z Veselska remizoval ve Svatobořicích 0:0. Hosté výsledek i přes několik neproměněných šancí brali.

„Domácí byli bojovnější, my zase fotbalovější. Proto si myslím, že je dělba bodů spravedlivá," uvedl předseda Kozojídek Viktor Kolůch. Oba týmy z horní poloviny tabulky na jaře remizovaly poprvé. Domácí tým navíc přerušil třízápasovou sérii porážek.

Diváci viděli ve Svatobořicích zajímavý fotbal i šance, gólu se ale nakonec nedočkali. Hned v 1. minutě se do velké šance dostaly Kozojídky. Po Březinově přihrávce pálil Bančák, ale branku nedal. Vzápětí se v dobré pozici ocitl Slovák, který trefil pouze dobře postaveného gólmana Dvořáka. Kozojídky se pak dožadovaly odpískání pokutového kopu, sudí Blažková ale ruku v pokutovém území Svatobořic neviděla. Postupem času se rozehrál i Spartak. Jeden z jeho hráčů ale zblízka netrefil odkrytou branku soupeře. Domácí pak měli další šanci, když šli sami na brankáře Kozojídek, tuhle tutovku ovšem rovněž zazdili. I po přestávce se bylo na co dívat. Kozojídky spoléhaly především na Březinu s Bančákem, kterým se tentokrát tolik nedařilo. Hosté měli hned na začátku druhého poločasu velkou šanci, když míč proletěl pokutovým územím Svatobořic, ale nikdo z hostujících hráčů na něj nedosáhl. Další šanci měl Bančák. Ten hlavičkoval po rohovém kopu jen do připraveného gólmana. Svatobořice s přibývajícími minutami vyrovnaly hru, místy byly i lepší, ale ve finální fázi nebyli přesní. Spartak mohl vyrovnaný duel rozhodnout až v poslední minutě. Svůj únik na brankáře Smetku ale nevyužili, a tak utkání skončilo 0:0.

FC Vracov – Mikulčice 1:6 (0:2)

Branky: 75. Stanislav Kadleček – 60., 71., 80. a 84. Vlastimil Polák, 22. Josef Pitzinger, 31. Petr Bureš. Rozhodčí: Rybecký. Diváci: 150.

Vracovské trápení graduje. Předposlední tým okresního přeboru na jaře neuhrál ani bod, navíc v posledních třech duelech inkasoval sedmnáct branek. Proti tápajícímu mužstvu si v neděli s chutí zastřílely Mikulčice, které ve 20. kole zvítězily jasně 6:1. Čtyřmi brankami se na demolici protivníka podílel Vlastimil Polák, který přišel do Baníku na hostování před pár týdny z divizního Hodonína.

Mikulčice udělaly ve Vracově zřejmě rozhodující krok k záchraně. Hosté i bez zraněného špílmachra Pochylého a kanonýra Šalši byli od začátku utkání jednoznačně lepším týmem. Baník si již v úvodní čtvrthodině vypracoval několik vyložených šancí, na vedoucí gól si však musel počkat až do 22. minuty. Skóre otevřel dalekonosnou ranou k tyči kapitán Josef Pitzinger. Mikulčice definitivně uklidnila druhá trefa Petra Bureše, který nastoupil v prvním týmu po delší době. Vracovští hrozili pouze po standardních situacích a rohových kopech. Domácí mohli v závěru první půle snížit, ale kontaktní branku nedali. Ve druhém poločase opět hráli především hosté, jejichž hru řídil zkušený středopolař Polák. A byl to právě člen reprezentačního amatérského výběru jižní Moravy z minulého roku, kdo po hodině hry zvyšoval na 3:0. Polákovi se střelecky náramně dařilo. Další střela sedmadvacetiletého záložníka v 71. minutě zapadla přesně pod břevno. Poté se ozvali domácí, kteří zásluhou dlouhána Kadlečka snížili na 1:4. To však bylo ze strany Vracova vše. Deset minut před koncem završil Polák hattrick. I tečku za utkáním udělala posila z Hodonína, který pečetila mikulčickou výhru čtvrtým gólem. „Jsem rád, že jsme utkání zvládli a připsali si povinnou výhru. Byli jsme lepší než domácí a zaslouženě zvítězili," uvedl předseda mikulčického klubu Pavel Šagát, který vyzdvihl především výklon Vlastimila Poláka. „Je vidět, že hrával vyšší soutěže. Je pro nás velkou posilou," dodal Šagát.

Sestava 20. kola okresního přeboru Hodonínska
Filip Dvořák (Svatobořice) – Daniel Hroudný, Jan Rotrekl, Martin Mikšík (všichni Uhřice), Petr Štipský (Starý Poddvorov), Josef Pitzinger, Vlastimil Polák (Hodonín), Aleš Tomaštík (Dolní Bojanovice), Petr Handlíř (Ždánice), Matěj Zálešák (Nenkovice), Jan Kvaltin (Kostelec).