Tasovickému kouči Miroslavu Steinhauserovi, který v minulosti v Hodoníně hrával, vyšlo ve známém prostředí poločasové střídání. Pětapadesátiletý trenér poslal do druhé půle Lukáše Fiedlera. Krajní záložník krátce po svém příchodu na hřiště zakončil rychlý kontr a rozhodl o dělbě bodů. „Někdy se střídání podaří,“ poznamenal spokojený tasovický kouč Miroslav Steinhauser.

Bývalý hráč Hodonína a Ratíškovic si bodu nesmírně vážil. „Vydolovali jsme ho po heroickém výkonu,“ prohlásil Steinhauser. „Na kluky jsem pyšný. Zápas odmakali, cesta domů bude veselá,“ přidal s úsměvem.

Naopak v domácí kabině převládalo po skončení střetnutí velké ticho. Slyšet byl pouze hlas rozladěného trenéra Komňackého, který měl svým svěřencům co vyčítat. „Po takovém zápase se mi těžko hledají slova,“ přiznal známý kouč.

Domácí lodivod měl výhrady k výkonu i přístupu. „Nechybí nám fotbalovost, ale větší odvaha, nadšení, hladovost po vítězství, což mi na hráčích nejvíce vadí. Jestliže se jdou někteří hráči na trávník pouze vyskotačit a na výsledku jim až tolik nezáleží, musí nás to vést k zamyšlení, zda s těmi hráči dál pracovat,“ říká Komňacký.

První poločas přinesl trvalou územní převahu Hodonína. Domácí fotbalisté měli od začátku herně navrch, drželi balon na svých kopačkách, vytvářeli si standardní situace. Vyložených šancí však bylo zoufale málo. „Nebyli jsme dost vynalézaví v šestnáctce soupeře, nedokázali jsme soupeře překvapit. Nešly nám asi standardní situace,“ posteskl si Komňacký.

Favorit rozebral defenzivu protivníka pouze jednou. Paděra vrátil balon ze středu hřiště do strany na kapitána Šturmu, který před tasovickou branku našel Masaryka a slovenský šutér balon zblízka uklidil za bezmocného gólmana Konvalinu. „V prvním poločase jsme byli směrem dopředu pasivní, nebylo to dobré. Vzadu to však ušlo,“ uvedl Steinhauser.

Tasovice do přestávky zahrozili pouze jednou. Trestný kop Paula ale zastavila hodonínská zeď. Hostům pomohla až poločasová přestávka a změny v rozestavení. Stratég Steinhasuer poslal do hry Fiedlara a jednadvacetiletý mladík se kouči odměnil vyrovnávací trefou.

Hosté přečkali rohový kop a z brejku nečekaně, zato nekompromisně udeřili. „V zápase jsme se dopustili jedné chyby, které soupeř potrestal, což se samozřejmě stát může. Více mě mrzí, že rozdíl ve výkonnosti obou mužstev byl vidět jenom místy,“ prohlásil Komňacký.

Jeho tým po inkasované brance jihomoravského rivala dál mačkal, převaha přinesla pouze nákopy a standardní situace. A centry do šestnáctka hostující zadáci v klidu sbírali.

Nejblíže ke gólu byl Petr Fojtík. Domácí zadák nejprve protáhl brankáře Konvalinu z trestného kopu, pak z boku trefil spojnici břevna a tyči. To však bylo z hodonínské strany vše.

Převaha se s přibývajícími minutami změnila v křeč, hosté ze Znojemska už senzační a ubráněnou remízu nepustili. „S Tasovicemi jsme neměli ztratit body, ale stalo se. Bohužel z tlaku, který byl místy dost značný, jsme nedokázali vytěžit víc než jeden gól,“ mrzí Komňackého.

Hodonín si tak ještě více zkomplikovala situaci v boji o postup do MSFL. Pokud Uherský Brod v sobotu porazí Holešov, smrskne se náskok na jediný bod. „Je to pro nás komplikace, velká ztráta. Doma jsme už podruhé zaváhali, což je špatná zpráva,“ říká zkušený trenér, který má stejně jako zbytek týmu přes velikonoční svátky o čem přemýšlet.

„Šance dostat se s Hodonínem do vyšší soutěže se nevdáváme. Výkony, které doma předvádíme, jsou ale natolik špatné, že musíme popřemýšlet o změnách, jež by tým nastartovaly,“ pronesl Komňacký.

Steinhauser Hodonínu postup do MSFL přeje. „Je to sympatické mužstvo, navíc jsem tady hrával,“ dodal tasovický trenér.

Divize D, 21. kolo:

FK Hodonín – TJ Sokol Tasovice 1:1 (1:0)

Branky: 35. Pavol Masaryk – 50. Lukáš Fiedler. Rozhodčí: Šula – Ságl, Rosický (Peřinka). Žluté karty: Kyselka – Konvalina, Mička, Landšperský. Diváci: 350.

Hodonín: Petráš – Červinka, Kyselka (61. Mareš), Konečný, Fojtík – Hesek – Holešinský, Paděra, Bartoš (73. Dovhanyuk), Šturma – Masaryk.

Tasovice: Konvalina – Švarc, Mička, Hrazdílek, Horáček – Čermák (88. Kučera), Blahoudek, Hrobař, Landšperský, Fukal (46. Fiedler, 80. Veselý) – Paul.

Prvních deset minut druhé půle jsme byli mrtví, říká obránce Fojtík

Hodonín – Přestože hraje na pozici levého obránce, byl Petr Fojtík v pátečním zápase s Tasovicemi nejaktivnějším hodonínském fotbalistou. Ani výpady po straně a dvě nebezpečné rány dvacetiletého mladíka ale diviznímu lídrovi další výhru nepřinesly. Slovácký celek doma pouze remizoval s jihomoravským rivalem 1:1. „Zklamání je velké," přiznává Fojtík.Hodonínský obránce Petr Fojtík byl nejaktivnější domácí hráč, přesto v pátečním zápase s Tasovicemi neskóroval.Zdroj: Deník / Kopl Libor

Bývalý hráč brněnské Zbrojovky a Břeclavi má na jaře slušnou formu. Dravý zadák skóroval ve Žďáru nad Sázavou i před týdnem v Brumově, kde si dokonce připsal vítěznou trefu. Ke gólu byl rodák z Prušánek blízko i v pátek, hostující brankář Konvalina ale mužstvo podržel. „Měl jsem mířit ještě lépe," ví Fojtík

Jeho chvíle přišly ve druhém poločase. Poprvé hodonínský krajní bek zahrozil z trestného kopu, který gólman Konvalina s námahou vyrazil do boku. Podruhé poslal balon těsně vedle pravé tasovické šibenice. Někteří fanoušci už viděli míč v síti, balon se ale do zázemí odrazil od boční konstrukce, která spojuje břevno a tyč.

V závěru se Fojtík odhodlal k dalšímu pokusu, Konvalina ale v pohodě zakročil. „Zklamání je velké. Měli jsme víc ze hry, slušně jsme kombinovali, ale nijak zvlášť nebezpeční jsme nebyli," ví Fojtík.

Favoritovi k povinné domácí výhře nepomohla ani trvalá převaha a spousta nákopů. „Ve finální fázi nám dost chybělo," uvědomuje si Fojtík.

„Málo jsme se dostávali po stranách k centrům," přidává. Hostům sázka na defenzivní taktiku vyšla.

„Tasovice se hne na začátku hodně zatáhly. Soupeř věděl, že útočíme dost po krajích, takže si nás hlavně na levé straně hlídal," uvedl hodonínský obránce.

Sebevědomí hostům dodala hlavně vyrovnávací trefa střídajícího Fiedlera v úvodu druhého poločasu. Tasovický žolík v 50. minutě zakončil rychlý výpad do otevřené hodonínské obrany, když Petráše překonal střelou na zadní tyč. „Měli jsme si to pohlídat," ví Fojtík.

„Nezačali jsme tak, jak jsme chtěli. Prvních deset minut druhé půle jsme byli mrtví," přidává.

Hodonín ve zbytku svátečního utkání protivníka zmáčkl, druhý gól ale nevstřelil. Po remíze 1:1 zavládlo na stadionu U Červených domků velké zklamání. Jen skupinka hostujících fanoušků společně s hráči slavila cenný bod. „Komplikace je to velká. Teď budeme muset spoléhat na to, že Uherský Brod někde klopýtne," dodává Fojtík.

Pokud Hodonína zbývající divizní duely zvládne, vytoužený postup do třetí ligy mu neunikne. Další zbytečné ztráty už si ale nemůže dovolit.