„Pokud Veselané neklopýtli v těžších zápasech, tak Blatnici i Rakvice sfouknou. Mrzí mě to kvůli klukům. Krajský přebor jsem jim přál, teď už to asi nevyjde. Po prvním zápase v Kyjově jsem chtěl být do pátého místa., což se nám povedlo. Druhá příčka je pro nás, jako pro nováčka, skvělý výsledek,“ říká kouč Krumvíře Viktor Linhart.

Necelé dvě stovky diváků se ve Velké nad Veličkou rozhodně nenudily. Na těžkém terénu byl k vidění oboustranně zajímavý fotbal. První vzruch přinesla 11. minuta, kdy sudí Marinč po zákroku na Mičku nařídil proti hostům penaltu. Nejlepší domácí střelec Marek Spazier proti gólmanovi Kocmanovi neuspěl. Brankář Krumvíře směr rány vystihl a balon vyrazil. Ještě předtím měl gól na kopačce Valášek. Jeho šanci po rohovém kopu zmařil výborný Kocman. „Začátek zápasu jsme měli jako z partesu. Možná jsme překvapili i sami sebe. Soupeře jsme přehrávali ve všech herních činnostech,“ říká domácí brankář Tomáš Sládeček.

Hosté důležitý moment přečkali a po čtvrt hodině hry udeřili. Sládečka parádní ranou překonal Pavel Hoša, který balon za bezmocného slovenského gólmana dostal i za pomoci břevna. „Nevím čím to je, ale v našich zápasech padají krásné góly,“ přemítá Sládeček.

Veličané po inkasované brance znervózněli a chvíli jim trvalo, než se znovu dostali do správného tempa.

Na druhé straně ani Krumvíři to tolik nešlo. Hra hostů byla kostrbatá, křečovitá. Vedoucí tým tabulky se proti důslednému a organizovanému soupeři těžko prosazoval. Přesto mohl jít lídr soutěže do dvougólového trháku, ale kapitán David Michna stejně jako na v první půli Spazier pokutový kop neproměnil. Hostující záložník mířil do břevna. Druhé penaltě v zápase předcházela špatná malá domů a faul gólmana Sládečka. „Asi od třicáté minuty se hrálo spíše na soupeřově polovině. Krumvíř se spíše bránil a spoléhal na brejky, do kterých vyrážel po našich chybách. Žádnou další akci ale hosté nedotáhli ani do zakončení,“ říká Sládeček.

Domácí dřeli a snažili se urvat alespoň bod. Po pohledné akci a centru Mičky skončil balon na tyčce. Krumvíř měl taky šanci, ale jeden z jeho hráčů netrefil odkrytou branku.

Sobotní bitva vygradovala až v závěrečné čtvrthodině. Nejprve si centr Horák z levé strany nešťastně srazil do vlastní sítě Martin Zvonič, v 88. minutě završil obrat Mička, který využil špatně zahraný ofsajd systém protivníka a po rychlém úniku obešel i gólmana Kocmana a uklidil balon do sítě. Kordárna ale těsný náskok neudržela. Na konečných 2:2 upravil Štěpán Rozkydal, který se přesně trefil ke vzdálenější tyči. „Bojovné utkání skončilo zřejmě zaslouženou remízou. Nám to proti Velké nejde. S ní je to vždycky klasická kopaná po celých devadesát minut. Boj o každý balon,“ připomíná Linhart.

Z dělby bodů měli samozřejmě větší radost domácí. Těm sice nejde letos o postup do vyšší třídy, ale na soupeře se výborně připravili a sesadili ho z trůnu, kam se před závěrečným kolem vyšplhalo Veselí nad Moravou. „Na šance i zahozené penalty to bylo vyrovnané, takže remíza byla asi spravedlivá. V poli jsme možná trochu překvapivě byli lepší my. Zaskočilo mě, že Krumvíř v závěru fyzicky odešel. Třeba Ratíškovice před týdnem byly nebezpečnější a měli i více střel než sobotní soupeř,“ dodal velický brankář.

Veselí zdolalo Blatnici a je krok od postupu do přeboru

Fotbalisté Veselí nad Moravou využili klopýtnutí vedoucího Krumvíře na hřišti Velké nad Veličkou a po domácí výhře 3:1 nad sousední Blatnicí se posunula do čela tabulky. Pokud tým vedený trenérem Richardem Hrotkem vyhraje v Rakvicích, postoupí po několika letech zpátky do krajského přeboru.

Veselský kouč ale nejásá. Naopak, bývalý ligový obránce zůstává před rozhodujícím zápasem obezřetný. „Máme to sice ve svých rukou, ale s tímto výkonem bychom v Rakvicích nemuseli uspět,“ ví Hrotek.

Jeho tým se proti podceňované Blatnici pořádně nadřel. „Výhře jsme samozřejmě rádi, ale náš výkon v žádném případě nebyl optimální. Možná na nás dolehla tíha. Věděli jsme, že pokud zápas zvládneme, dostaneme se na první místo,“ říká Hrotek.

Zatímco k předvedené hře mužstva měl oprávněné výhrady, hosty po nedělním derby chválil. „Blatnice k nám přijela v jedenácti lidech, přesto u nás hrála slušný kombinační fotbal. Na to, kde se soupeř v tabulce nachází, měl svoji kvalitu. Kdyby hosté ve druhém poločase snížili z penalty na 3:2, ještě bychom se hodně trápili,“ správně tuší Hrotek.

Veselané zápas rozhodli třemi brankami v první půli. Skóre otevřel ve 21. minutě Martin Vaďura, vzápětí přidal druhý gól Adam Pollák. Domácí kapitán bezpečně proměnil penaltu nařízenou za faul Jana Cíchy.

V závěru úvodní části se trefil Vaďura ještě jednou a za stavu 3:0 se zdálo být rozhodnuto. Hosté ale nepůsobili na hřišti okresního rivala odevzdaným dojmem. Naopak, Blatnice i bez náhradníků bojovala a favorita trápila. Hosté si v první půli rovněž vypracovali několik šancí, Janík, David Vaněk ani Jakub Cícha si ale na bývalého spoluhráče Motyčku v domácí brance nepřišli. „Na rzdíl od soupeře jsme byli produktivní. Pokud jsme byli schopní soupeře napadat, tak to bylo v pořádku. Jinak se nám hra úplně nedařila. Hráli jsme takový mrtvý fotbal. Nebylo to vůbec ono,“ prohlásil Hrotek.

Ten si myslel, že se svěřenci po třech gólech ve druhé půli zlepší, ale hra domácích ještě více zabředla do průměru. „I když to bylo ještě horší, měli jsme šance i samostatné nájezdy, které zlikvidoval výborný gólman Zeman,“ řekl veselský kouč.

Blatnici vrátil do hry o body Jan Peřina, který výstavní ranou z pětadvaceti metrů překonal Motyčku a snížil na 3:1. Autor parádního gólu mohl utkání ještě více zdramatizovat, ale penaltu odpískanou za faul na Davida Vaňka neproměnil. Hosté se dál rvali, ale v závěru jim docházely síly. Veselí mohlo zápas definitivně rozhodnout, Radmil, Janík, Klimek ani Pollák ale znovu skvělého Zemana nepřekonali. „Kluky jsem i přes prohru za výkon i přístup pochválil. Byli jsme Veselí důstojným soupeřem,“ uvedl hostující trenér Jan Ondra.

Jeho tým zakončí nepodařenou sezonu doma proti Lednici. Veselí se chystá na postupový duel v Rakvicích.