„Doma jsme se potřebovali chytit, což se nám v derby s Kyjovem podařilo. Je to pro nás důležitá výhra," radoval se veselský útočník a jeden z hlavních strůjců dalšího domácího úspěchu Lukáš Kučera.

Odchovanec Lipova znovu patřil k nejlepším hráčům na trávníku. Svůj výkon jednadvacetiletý forvard korunoval druhým uklidňujícím gólem. „Za rozhodnutého jsem si utkání užíval. Je to super," usmíval se po sobotním střetnutí Kučera.

Po prvním poločase ale domácí borci tak dobrou náladu neměli. Kyjov, který přijel do Veselí i se zkušeným stoperem Vlkoše Markem Lungou, byl totiž v úvodní části herně lepší i nebezpečnější. „Po prvním poločase jsme měli vést 4:1. Bohužel jsme vyložené šance neproměnili," posteskl si Marek Lunga.

Návrat po letech

Devětatřicetiletý zadák se v krajské soutěži objevil po několika letech a důvěru trenéra Hrabala rozhodně nezklamal, i když prohře stejně nezabránil. „Úroveň byla určitě vyšší než v okresní soutěži. Tři třídy navíc byly rozhodně poznat," řekl Lunga, který nastoupil za Kyjov díky projektu farem. „S dalšími kluky z Vlkoše jezdíme do Kyjova pravidelně trénovat, takže jsem byl trenérovi na očích. Za šanci jsem rád, takovou soutěž jsem totiž nehrál snad sedm let," uvedl Lunga.

Ten v prvním poločase jenom přihlížel, jak kyjovští mladíci zahazují vyložené šance. Hned v 6. minutě selhal před brankou protivníka Fridrich. Klimeš po dlouhém výkopu gólman Vinci zakončil svůj únik slabou střelou. Domácí brankář Motyčka si pak poradil i s příležitostí Rubíka. Ránu Chytky zase zastavila levá tyč, následnou střelu Klimeše vyrazil Motyčka na roh. „Kdybychom se ujali vedení, asi by se zápas vyvíjel jinak. Bohužel koncovka byla žalostná," pronesl hostující trenér Alexander Hrabal.

I Veselané v první půli několikrát zahrozili. Po dlouhém nákopu pálil pohotový Vardan, Vinca byl ale na přední tyči pozorný. Pak dal o sobě vědět dravý Michal Janík. Šikovný mladík ovšem mířil z boku vedle. Gólem neskončila ani hlavička domácího kapitána Smějsy,

Jenž po rohu Radmila v záklonu hlavičkoval do břevna. „První půle nebyla z naší strany dobrá. Po přestávce jsme se ale zlepšili a začali soupeře přehrávat," řekl kouč Veselí nad Moravou Robert Zeman.

Bezbrankový stav vydržel až do 56. minuty. Pak napřáhl Radmil, brankář Vinca jeho střelu ze šestnáctky vyrazil pouze před sebe a pro dorážejícího Janíka nebyl problém uklidit balon do sítě. „První poločas ještě nebyl z naší strany ideální, po vedoucí brance Michala Janíka už to ale šlo," prohlásil Kučera.

Janík mohl vzápětí zvýšit, ale v zakončení selhal. Domácí tým měl po přestávce jednoznačně navrch. Odpor soupeře definitivně zlomil Lukáš Kučera, který po přihrávce Janíka v 79. minutě zblízka zvýšil na 2:0. Výhru nováčka první A třídy pečetil povedenou ranou kapitán Smějsa. Hosté se ani po prostřídání do vyložené šance nedostali. „Veselí bylo ve druhém poločase produktivnější. Výsledek ale neodpívá dění na hřišti," řekl Lunga.

Kyjov zůstal po další porážce předpolední. Povedený start do sezony je definitivně zapomenutý, v královském městě se nyní řeší, jak z krize ven. „Kyjov nemá špatné mužstvo, chybí mu pouze zkušenosti," míní opora Vlkoše. „Potřeboval by tři čtyři hráče kolem osmadvaceti třiceti let, kteří by dali hře řád a klid," přidal Lunga.

Zatímco mladý tým Kyjova se v první A třídě opět po roce souží, Veselí se rozjelo a na venkovní výhry dokázalo navázat i doma. „Jako nováček soutěže se držíme v horní polovině tabulky, navíc hlavně venku předvádíme výborný fotbal. Snad nám to vydrží," přeje si Kučera.

1. A třída skupina B, 9. kolo –

FC Veselí nad Moravou – FC Kyjov 1919 3:0 (0:0)

Branky: 57. Michal Janík, 79. Lukáš Kučera, 85. Vojtěch Smějsa

Rozhodčí: Balaščák – Paulík, Malík (Lasovský)

Žlutá karta: Symerský (FC Veselí nad Moravou)

Diváci: 120

Veselí nad Moravou: Motyčka – Fury (42. Beňa), Symerský (49. Březina), Smějsa, Grabec – Joch (71. Fránek), Radmil, Vardan (34. Kurečka), Zelinka – Janík (83. Komínek), Kučera.

Kyjov: Vinca – Kuchař, Měsíček, M. Lunga, Petula – Fridrich (79. Svoboda), Riedl (83. Dobrovský), Přikryl, Chytka, Klimeš (73. Čada) – Rubík (79. Sedlář).