Středeční besedy, která se uskutečnila v kavárně restaurace Sport, se zúčastnila šestice hrdinů. Kromě legend a bývalých hráčů pražské Dukly, Josefa Vacenovského a Františka Korduly, zavzpomínali na úžasné chvíle a památné duely také Ivan Bilský, Michal Šural, František Toman a Stanislav Koplík. Omluven byl pouze Josef Kreml, který žije ve Vsetíně. Další šampioni, včetně trenéra Petra Vacenovského, už sledují své následovníky či bývalé spoluhráče z fotbalového nebe.

Úvodní slovo sice měla starostka obce Anna Hubáčková a její předchůdce Josef Uhlík, ale hlavními hvězdami příjemného večera byli dorostenečtí mistři. Mládežnickým šampionům z roku 1955 přinesl vítězný pohár předseda ratíškovického Baníku Petr Příkaský. Cenná relikvie společně s dalšími suvenýry, fotkami, novinami, vlaječkami, knihami a zápisníky znásobily už tak nevšední atmosféru. „Jako bychom se vrátili o šedesát let zpět," trefně poznamenala jedna z posluchaček.

Měla pravdu. Zaplněná místnost si vzpomínky, historky a vyprávění bývalých výborných fotbalistů, kamarádů či rodinných příslušníků náramně užívala. „Jsme evropský unikát," prohlásil hned na začátku Josef Vacenovský.

Podle nejznámějšího rodáka z Ratíškovic, který se s Duklou Praha šestkrát stal mistrem republiky, získal s ní čtyřikrát Československý pohár a probojoval se s ní rovněž do semifinále Poháru mistrů evropských zemí, je tehdejší úspěch naprosto ojedinělý. „Jsme jediná vesnice, který titul získala. I v Belgii, kde jsem působil, triumfovali pouze velké a známé kluby," řekl Vacenovský.

Zajímavostí je, že v roce 1955 se nemohlo střídat, takže na zisku titulu měla obří zásluhu především základní sestava. „Náhradníci hráli pouze v momentě, když někdo z jedenáctky nemohl," uvedl František Kordula.

Tomu utkvěl v paměti především duel v Bukovanech, kde ratíškovičtí mladíci zvítězili těsně 2:1. „Domácí nás hodně potrápili. Pokud bychom tam nevyhráli, žádný titul by nebyl," ví Kordula.

Další soupeři už takový odpor nekladli. Důkazem byly výsledky, mezi nimiž byly i dvojciferné výhry. „Z jednadvaceti utkání jsme měli skóre 115:11," připomněl Kordula.

Ten se trefil čtyřicetkrát, Vacenovský dal ještě o pár branek více. „Tehdy se hrálo na dva obránce, tři záložníky a pět útočníků," hlásil bývalý trenér Vracova či Svatobořic.

Společně s Vacenovským a Kordulou hrál na hrotu ještě Pavel Toman, na křídle byli Ivan Bilský s Emilem Šupálkem.

Dorostenci Baníku završili svoji spanilou jízdu na stadionu Zlína, kde v rozhodujícím utkání remizovali s Libercem 1:1. Bod, který slováckému celku stačil, zachránil sedm minut před koncem František Kordula. Hrdinou byl ale i parťák Vacenovský, který nastoupil do utkání s nepříjemným zraněním. „Jelikož jsem měl oteklou nohu, jednu kopačku jsem měl sedmičku a druhou devítku," vzpomínal s úsměvem Vacenovský.

Ten si s kamarády užil cestu domů i návrat do rodné obce. „Vesnice byla na nohou, bylo to velké," vzpomínal Kordula. „Myslivci nás vítali oslavnou střelbou," pokračuje. „Byly i teplé řízky," doplnil spoluhráče Ivan Bilský.

Ten posluchače rozesmál hned několikrát. „A já myslel, že to bude o fotbale," smál se Vacenovský, který se ve vzpomínkách několikrát vrátil i k angažmá v Belgii a Dukle.

Byl to právě ratíškovický rodák, kdo přesvědčil vedení Lokerenu, aby ze Sparty získal kromě Romana Vonáška a Václava Budky získalo také útočníka Jana Kollera. „Nechci se chválit, protože Honza se pak neskutečně vypracoval, ale do Belgie šel opravdu na mé doporučení," přiznal Vacenovský.

Držitel bronzové medaile z mistrovství Evropy ve fotbale 1960 za československou reprezentaci odehrál jeden zápas, když se představil v přátelském utkání proti Polsku. V československé lize odehrál 270 utkání a vstřelil 67 branek. Společně s Kordulou si na turnaji v Mexiku zahrál i proti slavnému Pelému. „Byl to skromný obyčejný kluk," řekl Vacenovský, který kvůli těžkému zápalu plic zřejmě přišel o světový šampionát v Chile, ale kariéru si prodloužil o dalších osm let. „Fotbal jsme hráli z lásky a pro radost," připomněl Kordula. „Vždyť v Dukle jsme měli za jedno utkání sto osmdesát korun," překvapil částkou.

Středeční beseda byla první akcí, kterou zástupci obce pro dorostenecké mistry připravili. „V pátek společně s dalšími zastupiteli přivítáme bývalé fotbalisty na obecním úřadě, pak přijde na řadu slavnostní oběd. Odpoledne je pak funkcionáři FK Baník pozvali do sklepa na Slavín, kde při cimbálu ochutnají vzorky našich vinařů," informovala starostka Ratíškovic Anna Hubáčková.

Vacenovský a spol. si však neodpočinou ani o víkendu. „V sobotu dopoledne se na jejich počest koná mše svatá, odpoledne jsou pak srdečně zváni na tradiční košt vína," uvedla Hubáčková.

Ta předala za zvuků písničky We are the champions ratíškovickým legendám dort ve tvaru fotbalového míče. Nakonec si všichni společně zazpívali. „Byl to krásný večer," dodala kronikářka obce Marta Kordulová.