Po loňské třetí příčce se ve svých třiceti letech dočkal největšího ocenění v ženském fotbale, které v České republice existuje.

V luxusní společnosti šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, reprezentačního trenéra Pavla Vrby, Antonína Panenky nebo třeba kapitána plzeňské Viktorky Pavla Horvátha si mladý kouč nervozitu překvapivě příliš nepřipouštěl. „Neměl jsem trému. Ocenění si samozřejmě nesmírně vážím. Je to obrovská čest, o pořadí rozhodují ligový a reprezentační trenéři, ale beru tu anketu trošku s rezervou, víc si vážím týmových úspěchů," přiznal oceněný kouč.

Trenér roku 2013
1. Petr Vlachovský (Slovácko)
2. Karel Fajfrlík (Viktoria Plzeň)
3. Anton Mišovec (Slavia Praha)
Dívčí fotbal: Aleš Tůma (FC Zbrojovka Brno)

A právě týmové úspěchy fotbalistek Slovácka, které na podzim nevídaně přejely pražskou Spartu a remizovaly se Slavii, mohly vynést Vlachovského až na nejvyšší stupínek. „Opravdu nevím, co se lidem, kteří mě volili, honilo hlavou, ale největší dík patří hráčkám. Zápasy proti pražským klubům zvládly naprosto perfektně. Určitě k tomu přispěl i můj nový asistent Svatopluk Macek. Kvalita naší hry šla nahoru i jeho zásluhou. Nerad bych celý úspěch vztahoval jen sebe. Je to ocenění a zviditelnění celého klubu," povídal skromně rodák z Moravan u Kyjova.

Svazový funkcionáři kladou na slavnostní vyhlášení poslední roky velký důraz. Slavnostního večera se zúčastnila téměř celá generalita českého fotbalu včetně slavných osobností a všechno se událo pod dohledem kamer České televize.

Ocenění předával Petru Vlachovskému čerstvý reprezentační kouč Pavel Vrba. „Jsem moc rád, že jsem mohl cenu převzít právě z rukou pana Vrby. Je to asi nejlepší trenér v republice. Je jenom škoda, že nebyl čas na delší povídání. Jen mně pogratuloval," maličko si posteskl muž, který vede fotbalistky Slovácka dva a půl roku.

Celý večer se odehrával pod taktovkou moderátora Jakuba Železného, který měl na každého trenéra připravenou jednu speciální otázku.

Větší jistotu cítí Petr Vlachovský na trenérské lavičce než s mikrofonem na pódiu a ještě pod dohledem moderátorské hvězdy. „Byl jsem trochu nervózní a napnutý, co dostanu za otázku. Nakonec se týkala propojení chlapeckého a dívčího fotbalu. Snad jsem to zvládl," oddychl si po svém vystoupení lodivod třetího mužstva ligové tabulky.

Z trenérů Slovácka si slavnostního večera ještě užil kouč mládeže Miroslav Hlahůlek. Rodák z Hroznové Lhoty byl ohodnocen v kategorii Trenér staršího dorostu. V této kategorii se oceňovali tři trenéři bez udání pořadí.

Bývalý ligový fotbalista, který vede dorostence Slovácka už pátým rokem, vysekl na úvod poklonu organizátorům. „Celá akce byla opravdu na úrovni a v krásném prostředí. Za cenu jsem rád, rozhodně to potěší, ale spíš to vidím jako ocenění celého kolektivu mládežnických trenérů Slovácka. Neberu to jako individuální ocenění," přiznal Hlahůlek a na závěr vyslovil jedno velké přání.

„Byl bych strašně rád, kdyby na té bedně stál v budoucnu jeden z mladých fotbalistů Slovácka. To trenéra potěší nejvíc," dobře ví sedmačtyřicetiletý kouč.

Co je Grassroots fotbal?
Myšlenkou tohoto programu je dát možnost hrát fotbal všem bez výjimky, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu nebo zdravotní stav – Grassroots je fotbal pro všechny. Stále více populární sporty jako futsal, fotbal žen či plážový fotbal, patří do širokého seznamu Grassroots aktivit, stejně tak bychom v programu našli fotbal veteránů, tělesně postižených či bezdomovců.
Zdroj: www.fotbal.cz