Osmnáctiletý mladík byl v tu dobu na trávníku pouze několik vteřin, když pětadvacet metrů od branky Vyškova převzal míč, posunul si ho o pár kroků blíž a přesnou přízemní ranou k pravé tyči definitivně rozhodl o záchraně Hodonína. „Byla to náhoda. Dorostenec Adamec si dal první divizní branku, ke které mu gratuluji. Šel tam s tím, aby naši hru oživil," řekl domácí trenér Mario Rossi, který během sobotního utkání výsledky na ostatních diviznách stadionech neznal. „Vůbec mě nezajímaly. Spíše jsme se soustředili sami na sebe," pronesl hodonínský kouč.

Mladý tým se s těžkou situací, kdy nutně potřeboval se silným Vyškovem bodovat, vypořádal skvěle. Slovácký celek byl od úvodního hvizdu aktivnější, první šanci však měli hosté. Střelu Hradila zblokovala domácí obrana na roh.

Zbytek první půle patřila Hodonínu. Žádný ze střeleckých pokusů se ale neujal. Rána mladého beka Novotného šla po rohu nad, pokus Rešky skončil těsně vedle. Mezi tři tyče vyškovské svatyně se nevešel ani trestný kop Pospiše.

Pumelice Ondryáše už byla o poznání přesnější, zkušený gólman Kollár byl však na místě. „První poločas jsme odehráli velmi dobře. Po přestávce se však do hlav hráčů něco dostalo. Začali jsme být zbytečně nervózní a náš výkon už nebyl takový jako před půlí," řekl Rossi.

RSM i po změně stran favorita přehrávalo. Střela Jiřího Maršálka a šance Pospiše skončily nezdarem, Reška zase orazítkoval břevno

Čekání na gól utnul až v 63. minutě Hynek Maršálek. Domácí stoper se prosadil po standardní situaci Petra Šturmy. Hodonín mohl následně zvýšit, ale kapitán Spazier nedokázal do sítě usměrnit ránu Rešky.

Vyškov nehrál tak dobře jako v předchozích duelech. Hosté s postupem do třetí ligy v kapse nikam nespěchali. Přesto v 81. minutě nečekaně vyrovnali. Brankáře Petráše překonal Dvorský.

Hodonínu stačil i bod. Nakonec však urval všechny tři. Střídající Adamec se krátce po svém příchodu na trávník opřel do míče a přesnou ranou zajistil premiérovým divizním gólem RSM záchranu v soutěži. „Bylo to nesmírně vyrovnané a napínavé až do posledního kola. Podobný závěr už nikdy nechci zažít. Počtvrté jsme se zachraňovali a letošní boj byl jednoznačně nejtěžší," prohlásil Rossi.

Ten byl po závěrečném hvizdu sudího Hrůzy ve velké euforii. „Jsem moc šťastný. Udrželi jsme pro region divizi, což je hodně důležité. Teď budeme slavit," plánoval známý kouč.

Zatímco Hodonínští závěrečný duel nesmírně prožívali, Vyškov přijel na Slovácko naprosto v klidu. Hosty nerozhodila ani chyba vedoucí mužstva, který zapomněl uvést do zápisu o utkání záložníka Žočka. Místo něj byl v sestavě napsaný Machálek. Dvacetiletý mladík přitom v Hodoníně vůbec nebyl. „Nebyli jsme úplně kompletní. Dva kluci si plnili studijní povinnosti a Žoček nebyl kvůli chybě zapsán v zápise o utkání. Na našem výkonu se ale více projevily bouřlivé oslavy historického úspěchu vyškovské kopané," uvedl lodivod Vyškova Miloslav Machálek.

Zkušený kouč udělal oproti poslednímu domácímu zápasu s Bystřicí nad Pernštejnem pět změn. Pouze na lavičce náhradníků zůstaly opory Hodinář s Ličkou, až ve druhé půli se do hry dostal Lahodný. „Naším cílem bylo, aby se nikdo nezranil a nikdo neobdržel červenou kartu, což se povedlo. Na hráče jsme nechtěli vyvíjet nějaký tlak. Pokud bychom byli lépe připravení, měli by to domácí s námi moc těžké," řekl Machálek.

Toho si byl vědom i Rossi. „Jsem rád, že Vyškov postoupil do MSFL už před týdnem," usmál se náročný kouč, který by měl Hodonín vést i v příštím divizním ročníku. „Nechci to vyvrátit ani potvrdit," mlžil.

Vedení RSM by ovšem za rok rádo vidělo své první mužstvo v horní polovině tabulky. „Snad už nebudeme prožívat takové sezony a od příštího ročníku se posuneme do vyšších pater. Musí přijít dva až tři zkušenější hráči, kteří dají týmu nějakou tvář. Pouze s mladíky hrát divize nejde," pronesl Rossi.

Hodonín bude o lepší umístění bojovat i s Mutěnicemi, které v moravské soutěži doplní souseda. „Pro hráče to budou prestižnější zápasy než pro mě. Já mám raději derby s brněnskými týmy. Bystrc i Bohunice však sestoupily," dodal Rossi.

Divize D, 30. kolo: 

RSM Hodonín – MFK Vyškov 2:1 (0:0)

Branky: 63. Hynek Maršálek, 85. Dalibor Adamec – 81. David Dvorský
Rozhodčí: Hrůza – Černý, J. Mayer (Lenfeld)
Bez žlutých karet.
Diváci: 120

Hodonín: Petráš – Polák, Spazier, H. Maršálek, Novotný – J. Maršálek (89. Mokrý), Jankůj, Šturma, Reška (85. Adamec) – Pospiš, Ondryáš (67. Drápal).
Vyškov: L. Kollár – V. Novotný, M. Kollár, Koláček (46. Hodinář), Vrána – Jeřábek (58. Lahodný), Dvorský, F. Novotný, Urbančok – Hradil (58. Lička), Baričák (72. Sigmund).