„Turnaj jsme brali jako ukončení sezony. Pro hráče to bylo takové zpestření. Nešlo ani tak o výsledek, jako spíše o zábavu. Šanci dostali všichni kluci z kádru a o to především šlo,“ uvedl trenér FC Veselí nad Moravou Jaroslav Zbytek.
Dvoudenní turnaj starších a mladších žáků ve fotbale na stadionu ve Veselí nad Moravou napsal tečku za letošním soutěžním ročníkem. Čtvrtého ročníku mezinárodního klání s názvem Maracana cup se celkem zúčastnilo devatenáct týmů z Moravy a Slovenska.

Název mládežnického turnaje připomíná slavný stadion Maracaná v brazilském Riu de Janeiro. Veselští funkcionáři se ale při pojmenování žákovského turnaje jednou z největších fotbalových arén na světě neinspirovali. „Každý si myslí, že to je podle stadionu Maracaná, ale za celým názvem je kamarád, který tady má pizzerii a už čtvrtým rokem nás podporuje,“ vysvětluje ředitel turnaje a předseda pořádajícího FC Veselí nad Moravou Radek Vlček.

Organizátorům víkendového klání se i přes několik omluvenek podařilo kapacitu naplnit. „Některá družstva se odhlásila, protože dala přednost zahraničním akcím. Jiné týmy ještě dohrávají svoje soutěže. Jinak jsme ale velké problémy neměli. Přece jenom náš turnaj už nějakou prestiž má,“ říká Vlček.

O vítězství v kategorii starších žáků si to na dvou veselských hřištích rozdalo sedm družstev. Favoritem byl pořádající tým, který si v zimě podmanil okresní halovou ligu a v letošní sezoně krajského přeboru skončil na šestém místě. „Na jaře jsme byli úspěšní tak napůl, což odpovídá konečné umístění v tabulce. Jsem rád, že jsme na rozdíl od loňského roku neměli žádné záchranářské starosti, spíše než výsledky mě však trápí přístup kluků. Ne všichni hráči totiž chodili pravidelně na zápasy. Na konci sezony jsme nastupovali bez náhradníků,“ přiznává Zbytek.

I přesto starší žáci FC Veselí nad Moravou v domácím prostředí potvrdili velmi dobrou formu. A i když se v některých zápasech střelecky trápili, nakonec se radovali z druhého místa. Lepší než pořádající oddíl byly pouze naděje Myjavy, třetí skončilo Nové Mesto nad Váhom.

Na medaili naopak po velmi dobrém začátku nedosáhly Ratíškovice, které ve společném družstvu se sousedními Dubňany obsadily pátou příčku. Ani bod nezískali starší žáci Lučic, kteří skončili až sedmí. „Je to první turnaj, na který jsme s žáky jeli. Je to pro nás slavnostní ukončení sezony. Je to hlavně pro kluky, protože někteří spolu hrají naposledy,“ připomíná trenér a předseda lužického Baníku Petr Slatinský.

V neděli se ve Veselí nad Moravou představili začínající fotbalisté z dvanácti oddílů. Kategorii mladších žáků nakonec ovládly Slušovice, které ve finále porazily Slavičín. Třetí byly Ratíškovice. Domácí Veselí nad Moravou skončilo šesté. 

Maracana Cup 2017, 4. ročník
Celkové pořád starších žáků: 1. Myjava, 2. FC Veselí nad Moravou, 3. Nové Mesto nad Váhom, 4. Staré Město, 5. Ratíškovice/Dubňany, 6. Strání, 7. Lužice.
Nejlepší střelec: Tomáš Lichner (Myjava)
Nejlepší hráč: Filip Zbytek (FC Veselí nad Moravou)
Nejlepší brankář: Michal Durtík (Nové Mesto nad Váhom)
Celkové pořadí mladších žáků: 1. FC Slušovice, 2. TVD Slavičín, 3. Ratíškovice/Dubňany, 4. Nové Mesto nad Váhom, 5. FC Strání, 6. FC Veselí nad Moravou, 7. SK Zlín-Louky, 8. Iskra Holíč,
9. Svatobořice-Mistřín, 10. FKM Morava, 11. FC Medlánky, 12. FK Hodonín,
Nejlepší hráč: Adam Kuja (Ratíškovice/Dubňany)
Nejlepší střelec: Patrik Šústek (Slavičín)
Nejlepší brankář: Matej Absolon (FC Veselí Moravou)