Fotbalisté Hodonína si tak zlepšili náladu po úterní porážce ve Skalici, kde svěřenci trenéra Luďka Zlámala inkasovali šest gólů. Proti Bzenci to měli hráči RSM jednodušší, ale na těsnou výhru se pořádně nadřeli. Slovan totiž ukázal svoji kvalitu a hlavně v prvním poločase soupeře z vyšší soutěže hodně zlobil.

Hodonínu se však daří turnajová utkání rozhodovat v závěrečných dvaceti minutách. Před týdnem účastník čtvrté nejvyšší soutěže v Česku zlomil odpor houževnatých Dubňan, v sobotu ještě silnějšího Bzence.

„Vítězství nás těší, protože jsme na turnaji narazili na nejkvalitnějšího protivníka. Bzenec má dobrý tým. V kádru má dokonce zkušenější hráče než my. Hrálo se oboustranně nahoru dolů. Zápasu by možná více odpovídala remíza. Kdyby to skončilo 2:2, asi by byli spokojení všichni. Hlavně diváci, pro které se to hraje. Na to, že je únor, to byl dobrý fotbal," zhodnotil víkendový šlágr kouč RSM Luděk Zlámal.

Tomu se líbila hlavně práce obrany. „Defenziva pracovala dobře. Soupeř si sice vypracoval taky šance, ale ty nebyly po našich chybách," pravil hodonínský trenér.

Diváci sice viděli slušný fotbal, ale ani jeden z týmů si mnoho vyložených příležitostí ke skórování nevypracoval. Slovan hrozil především po standardních situacích a rohových kopech, Hodonín zase spoléhal na rychlé protiútoky a akce po stranách.

Únik Koryčánka zakončený nepřesnou střelou ani hlavička Hrotka se mezi tři tyče nevešly. Nejblíže gólů byl ve 38. minutě David Šmahaj. Zkušený záložník, který poprvé nastoupil proti svému bývalému klubu, se po spolupráci Kasaly a Zůbka ocitl sám před brankářem Navrátilem. Ten předvedl proti střele bývalého ligového středopolaře parádní zákrok a nohou míč reflexivně vyrazil na roh.

Po přestávce zajímavých situací před oběma brankami přibylo, ale tutovky k vidění nebyly. Více klidu chybělo v zakončení bzeneckému Eliášovi i hodonínskému Žáčkovi. Rozhodnutí nakonec padlo v 73. minutě. Po standardní situaci a centru střídajícího Přikryla, který je v RSM na zkoušce ze Žarošic, se za pomoci levé tyče prosadil hlavou důrazný stoper Trčka.

Slovan se snažil ve zbytku utkání o vyrovnání, ale proti pozorné obraně Hodonína se neprosadil.

„Byl jsem spokojený s nasazením i výkonem. Klukům musím poděkovat, protože jsme složitě dávali dohromady základní jedenáctku. Ve dvanácti lidech jsme proti Hodonínu, který vystřídal asi osmnáct hráčů, odehráli dobré utkání," pronesl bzenecký kouč Libor Škodík, který měl na střídačce pouze jednoho dorostence.

Slovanu tak vypomohl i bývalý hráč Vracova Petr Eliáš, který hraje v Rakousku.

„Škoda, že se nám tým sesypal zrovna před takovýmto duelem. To nás trochu mrzí, ale v přípravě se to stává. Na druhé straně jsme dokázali být Hodonínu dobrým soupeřem," dodal Škodík.

Ve druhém sobotním utkání potvrdili dobrou formu fotbalisté Dubňan, kteří zvládli i druhé víkendové utkání a po vysoké výhře nad Ratíškovicemi brali všechny body i s Krumvířem. Domácí Baník zdolal soupeře z Břeclavska 2:1 a v tabulce už je pátý.

Ratíškovice zakončily mizerný týden porážkou 2:6 s Boršicemi. Svěřenci hrajícího kouče Petra Vybírala drželi s účastníkem krajského přeboru Zlínska krok pouze v prvním poločase.

Po přestávce se už projevila zkušenost týmu Boršic, za které dvakrát skóroval i bývalý kapitán Slovácka Vít Valenta.

Páté kolo uzavřel souboj Milotic s Vacenovicemi. Olejáři sice dokázali poprvé na zimním turnaji v Dubňanech skórovat, ale gól Školaře jim k výhře nestačil.

Agro zvítězilo nad tradičním rivalem 3:1 a díky lepšímu skóre se dostalo i před Ratíškovice.

Zimní turnaj Dubňany 2014

Výsledky 5. kola: RSM Hodonín – Slovan Bzenec 1:0 (0:0), Jan Trčka. Dubňany – Krumvíř 2:1 (1:0), Tomáš Pochylý, Miloš Albert – David Michna. Boršice – Ratíškovice 6:2 (1:0), Vít Valenta 2, D. Klvaňa 2, P. Náplava, Martin Dufek – Petr Macek, Petr Sychra. Milotice – Vacenovice 3:1 (3:1), Robin Dobeš, Tomáš Kasan, Lukáš Hofr – Jan Školař. Dohrávka 3. kola: FK Baník Dubňany – FK Baník Ratíškovice 8:0 (4:0), 13., 40. z penalty, 41 a 67. Roman Štos, 1. Miloš Albert, 56. Michal Soldán, 64. Pavel Šalša, 79. Dušan Sviták.