Jak udělat ořechové trubičky

Suroviny:

  • 180 g hladké mouky
  • 70 g změklého másla
  • 70 g namletých vlašských ořechů
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • trocha hladké mouky na vál
  • tuk (na potření trubiček)

Na náplň:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g nutelly (nebo podobný oříškovo-čokoládový krém)
  • 1/3 decilitru whisky
Išelské dortíčky
Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Postup:

  1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, sůl, půl rozšlehaného vejce a jemně prosáté drcené oříšky (hrubé kousky si necháme na obalení) a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
  2. Plechové trubičky lehce potřeme tukem.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na pruhy asi o 1 cm užší, než je délka trubiček. Změříme si obvod trubiček a podle toho nařežeme připravené pruhy těsta.
  4. Okolo každé trubičky obtočíme proužek těsta, spoj lehce potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a opatrně přes sebe konce přimáčkneme.
  5. Trubičky pak necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout, pak je potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, obalíme v drcených hrubších oříšcích, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
  6. Asi po 5 minutách snížíme teplotu na 160 °C a trubičky dopečeme dorůžova.
  7. Ihned je stáhneme z formiček a necháme vychladnout.
  8. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s Nutellou a nechlazenou whisky a náplň nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do vychladlých trubiček.

zdroj: Gurmet