Podle čeho vybrat čerstvé okurky? Jaký zvolit lák a způsob zavařování? Jak zavařit jednu sklenici okurek? Co se do zavařených okurek dává? Kdy je vhodná chvíle k tomu, začít je jíst, aby si člověk co nejvíc pochutnal? A jak dlouho vůbec vydrží? Deník pro vás připravil souhrn praktických tipů, které zodpoví všechny vaše otázky. Pak už jen zbývá pustit se s radostí do práce.
Vyzkoušejte nakládané okurky, výborné a jednoduché:
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE
* Jak vybrat okurky vhodné k zavařování?
* Co k okurkám přidat?
* Jak na nejlepší lák?
* Jak okurky zavařovat?
* V myčce či v mikrovlnce?
* Kdy začít hodovat a jaká je trvanlivost?
* Na závěr recepty pro skvělé okurky
Jak vybrat okurky vhodné k zavařování?
Pro zavařování jsou samozřejmě nejdůležitější samotné okurky nakladačky. Prodávají se jak na váhu, tak ve větším množství v síťovaných pytlech. Před koupí si je však pořádně prohlédněte. Obecně platí pravidlo, že čím jsou okurky menší a tvrdší, tím jsou k naložení lepší. Nepřerostlé kousky totiž zůstanou i po zavaření skvěle křupavé. Navíc je s nimi méně práce při skládání do sklenic.

Základem všeho jsou dokonale očištěné okurky. Nejdříve vyřaďte ty poškozené a ostatní důkladně očistěte. Použít můžete jemný kartáček nebo houbičku na nádobí. „Okurky myjte opakovaně v několika vodách a zbavte je případných stopek,“ radí web Prima Fresh.
Okurky je také možné očistit v pračce, ačkoli tato metoda je poněkud kontroverzní. Je však rychlá, a tak ji používá stále více lidí. Aby vaše okurky nenačichly například aviváží, je samozřejmě potřeba pračku vyčistit.
„Do pračky dejte tolik okurek, na kolik kilogramů je stavěná. Pokud chcete, aby se plody příliš nepotloukly, můžete je vložit do povlaku od polštáře a zavázat. Zavřete ji a vyberte program máchání (oplach). Ovšem pozor – bez ždímání! Nezapomeňte nastavit vypouštění vody buď hned po ukončení programu nebo později, dle typu vaší pračky. Můžete také zvolit program na praní vlny, opět ale bez ždímání. Buben se bude méně často točit. Samotné čistění okurek bude trvat přibližně 20-35 minut,“ popisuje doporučený postup web iReceptář.
Co k okurkám přidat?
Domácí nakládání okurek je výjimečné právě v tom, že existuje skutečně mnoho přísad, které můžete použít. Ještě více je pak jejich kombinací pro originální a jedinečnou chuť.

„Voda, ocet, sůl, cukr, často umělé sladidlo. Nové koření, pepř, bobkový list, hořčičné semínko i jiné koření. Kopr, někdy další bylinky. Cibule, mrkev, křen, občas česnek, papriky,“ zmiňuje například oblíbený výčet přísad iReceptář. Fantazii se meze nekladou. Použít můžete třeba i hřebíček či úlomky skořice. Přichystané přísady je potřeba rovnoměrně rozdělit do sklenic.
Jak na nejlepší lák?
Přemýšleli jste někdy nad tím, co to vlastně lák je a proč je důležitý? Podrobnou definici nabízí internetová encyklopedie Wikipedie: „Lák čili nálev je potravinářský a gastronomický vodný roztok, užívaný pro konzervaci potravin. Upraví výslednou chuť potraviny a vytěsní vzduch. Zajišťuje také dokonalé prohřátí potraviny během zavařování.“
Někdo při jeho výrobě sáhne po předpřipravené směsi z obchodu, která se svaří dle návodu na sáčku. Jiní mají svůj osvědčený recept se specifickým poměrem koření. My jsme vybrali tři tipy na opravdu chutný lák, kterým nepohrdne ani pravý gurmán.
Okurkový nálev podle Medvědovy mámy
Na 1 litr nálevu svařte:
- 0,25 l 8% octu
- 0,75 l vody
- 1 polévková lžíce soli
- 50 g cukru
- 10 tablet umělého sladidla
- 1 celý bobkový list
- 1 hřebíček
- 3 kuličky nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1,5 kávové lžičky hořčičného semínka
Recept podle šlechtitele okurek Bohuslava Holmana
Na 1 litr nálevu svařte:
- 20 g soli
- 90 g cukru
- 0,25 l octa
- 1 ml extraktu
- 0,75 l vody

Nejlepší lák na křupavé okurky, které se nezkazí
Na 6 litrů láku svařte:
- 4,5 l vody
- 1,5 l octa
- 19 dkg soli
- 36 dkg cukru krupice
- 60 ks umělého sladidla Sacharin
Obecně však platí, že je dobré zacházet s kořením opatrně. „Někdo přidává Deko a jiné zavařovací a kořenicí přípravky. Nic tím nezkazíte. Jen je dávejte opatrně, ať nejsou okurky překořeněné. To poznáte podle toho, že štípou na jazyku,“ napovídá jednoduchý fígl web Dům a zahrada.
Jak okurky zavařovat?
Okurky plňte do uzavíratelných sklenic. Na dno dejte několik koleček mrkve, trochu méně cibule a sklenice doplňte až po okraj okurkami. Napěchované je pak zalijte nálevem. Všechny okurky musejí být pod hladinou, jinak po zavaření změní barvu a změknou. Před uzavřením otřete hrdlo sklenice lihem nebo vysokoprocentním alkoholem, tím zamezíte šíření případné plísně.
Nakládané okurky v asijském stylu:
Obvykle se okurky zavařují do takzvaných „sedmiček“, tedy sklenic o objemu 0,7 litru a při teplotě 85 °C. Rozhodující je však doba, po kterou jsou zavařovačky této teplotě vystaveny. „Sedmičkám“ tradičně stačí kolem dvaceti minut, litrovým sklenicím o pět minut déle, polovičním pak o pět minut méně.
Okurky se tradičně zavařují v hrnci na plotně. Na trhu jsou však k dostání i moderní elektrické hrnce, které práci znatelně usnadní. Obecně jsou pro zavařování okurek ideální hrnce vyrobené jen z určitých materiálů. Zahraniční web Seed to pantry sestavil přehledný seznam materiálů včetně možností jejich využití.
- Hliníkové hrnce: vhodné pro každodenní vaření, při výrobě okurek se jim raději vyhněte.
- Nerezové hrnce: skvělé pro každodenní vaření a výborné i pro přípravu okurek.
- Měděné hrnce: ideální pro výrobu čokolády, ovšem ne tak ideální pro nakládání okurek.
- Skleněné hrnce: vhodné pro každodenní vaření, skvělé pro výrobu okurek.
- Litinové hrnce: vynikající pro každodenní vaření, při výrobě okurek se jim však vyhněte.
- Smaltovaná litina: skvělá jak pro každodenní vaření, tak pro výrobu okurek.
Zavařování v troubě na plechu se pak obvykle doporučuje začátečníkům.
„Připravte si plech, na který nalijte centimetr vody. Troubu nastavte na spodní ohřev a zapněte na 180 stupňů. Vyskládejte zavíčkované sklenice; dejte přitom pozor, aby se sklenice nedotýkaly okrajů plechu ani sebe navzájem. Poté dejte péct na 20 až 25 minut do okamžiku, kdy ve sklenicích začnou stoupat bublinky. V tu chvíli jsou okurky hotové a při konzumaci křupavé. Sklenice opatrně odstavte na linku s rozprostřenou utěrkou dnem vzhůru. Nechte vychladnout do druhého dne,“ radí iReceptář.
V myčce či v mikrovlnce?
Pro ty, kdo se nebojí zkusit něco opravdu netradičního, máme tip na zavařování v myčce. V ní můžete kromě okurek zkusit zavařit i houby či maso. Postup je jednoduchý. „K zavařování nastavte program s teplotou mezi 70 až 80 °C, který trvá 1,5 až 2 hodiny. Tato teplota pro zavařování úplně stačí. Pokud vyberete program s nižší teplotou, může dojít ke zkažení zavařenin," zasvěceně radí blog webu Mall. Program nechte běžet celý, včetně oplachů. Sklenice nakonec opatrně vyndejte a postavte je na utěrku víčkem dolů. Pozor, neopařte se, z myčky budou velmi horké.
Podobným experimentem je zavařování v mikrovlnce. Ušetří nejen čas, ale také elektřinu. „Do mikrovlnné trouby skládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a měly kolem sebe dostatek prostoru. Většinou se zavařuje po třech kusech,“ doporučuje web iReceptář.
Je normální, že první pokusy se nemusí povést. Neexistuje totiž univerzální čas, kdy bude hotovo. Velmi to závisí na výkonu mikrovlnné trouby, velikosti sklenic i druhu zavařovaných surovin.

„Od mikrovlnné trouby se nevzdalujte a bedlivě sledujte, co se uvnitř děje. Po skončení zavařování se nenatahujte po sklenicích, ale nechte je chvíli vychladnout nebo použijte silikonové chňapky,“ radí iReceptář. Zavařování v mikrovlnné troubě je vhodné třeba pro postupné dozrávání okurek.
Kdy začít hodovat a jaká je trvanlivost?
Po zavařovacím maratonu se jistě každý nemůže dočkat chvíle, kdy se otevře víko první sklenice. Musíte však chvíli počkat. Například web Klasické recepty radí, že ideální je nechat okurky asi tři týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák. Skladovat by se měly na temném místě v suchu a teple, vydrží pak nejméně rok.
Když sklenici otevřete a chcete si zbytek okurek uložit pro pozdější použití, musíte víko pevně zavřít a dobrotu uložit do chladničky. „Pokud jsou okurky správně uchovávány v lednici, můžou vydržet i celý rok,“ napsal web Exactly How Long.
Na závěr recepty pro skvělé okurky
Klasický recept našich babiček podle webu iReceptář :
Jak na to?
Okurky před zavařováním naložte na 3 hodiny do vlažné vody. Poté je vydrhněte kartáčem, spláchněte a zbavte stopek. Do každé vymyté zavařovačky dejte 1 tenký plátek citrónu, 2 bobkové listy, list (nebo kořen) křenu, 3 kuličky nového koření, 1 kopr, 2 listy černého rybízu, snítku estragonu a případně i třešňový list. Nakonec do zavařovačky napěchujte 12 menších okurek a vše zalijte horkou vodou. Tekutinu nechte 20 minut působit a poté ji vylijte. Vyplaví se v ní zbytky hořkých silic z listů, které by mohli zavařeninu pokazit.
Nakonec si z 0,5 litru vody, 75 g cukru, 2 lžic kuchyňské soli a 0,5 lžičky kyseliny citronové připravte lák. Chvíli ho povařte a nalijte na okurky. Zavařeniny zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud chcete mít jistotu, že se okurky nezkazí, dejte je klasicky sterilizovat třeba do trouby. Hotové zavařeniny skladujte v suchu a temnu.
Nahrává se anketa …
Sterilované okurky podle webu iGurmet :
Jak na to?
Nejprve si připravte nálev. Do hrnce vlijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny a nechte zchladnout. Okurky očistěte kartáčkem, mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky, kopr nasekejte na větší kousky. Do každé sklenice dejte část mrkve, cibule a kopru, 1 kuličku nového koření, ½ lžičky hořčice a 2–3 kuličky pepře. Naplňte ji okurkami a zalijte vlažným nálevem. Nakonec sklenice zavařte, sklenicím o objemu 750 ml obvykle stačí 20 minut při 80 °C. Konečnou chuť okurek nejvíce ovlivní ony samy, proto vybírejte menší pevné kusy.