Téměř pět stovek diváků bylo zvědavých na posily Drtičů a nové tváře v dresu SHK. Hokejovou podívanou jim však v úterý večer nečekaně narušily šarvátky a pěstní souboje. Sudí dohromady rozdali jednadvacet dvouminutových trestů, hodonínští Kužílek s Černohousem a Přidal s Valou z Havlíčkova Brodu navíc vyfasovali trest na pět minut plus do konce utkání.

Do potyček a strkanic se ovšem zapojilo daleko více hráčů. „Z toho závěru moc nadšený nejsem. Bitky k hokeji samozřejmě patří, ale nesmí jich být až tolik,“ uvedl hostující trenér Václav Adam.

Obránce Marek Haloda (na snímku) si v Trnavě připsal jednu gólovou asistenci. Drtiči zdolali Gladiátory 4:3.
Drtiči zvládli koncovku. S Gladiátory zvítězili těsně 4:3

Podobně to viděl kouč i Hodonína. „Posledních deset minut se zvrhlo a pak už to nemělo s hokejem nic moc společného,“ prohlásil Stanislav Beťko.

I podle hodonínského beka Jana Sedláka se měl rozhodnutý zápas v klidu dohrát. „Na druhé straně kluci ukázali, že doma nás nebude nikdo řezat, že se postavíme každému,“ říká rezolutně boskovický rodák.

Dvě třetiny přitom něčemu podobnému vůbec nenasvědčovaly. Drtiči měli lepší vstup do utkání a postupně si vypracovali tříbrankový náskok. Skóre v 9. minutě otevřel domácí kapitán Peš. Zkušený útočník se na konci úvodní části, při dvojnásobné početní výhodě, asistencí podílel také na brance Matuly. „První třetina byla z naší strany velice dobrá. Hráli jsme pohledný a rychlý hokej, podařilo se nám i několik velmi pěkných kombinačních akcí. Z převahy jsme vytěžili dvě branky,“ připomněl Beťko.

I třetí hodonínská trefa nesla Pešův rukopis. Pětatřicetiletý hokejista překonal hostujícího gólmana Nováka přesnou střelou k tyči. „Věděli jsme, že nás čeká těžké a tvrdé utkání. Nám se ale vůbec nepovedla první třetina, ve které nás domácí opravdu tlačili a vypracovali si spoustu šancí. My jsme hráli špatně v defenziv. Nenapadali jsme domácí hráče, nedobruslovali jsme je. Začátek nám prostě utekl,“ přiznal kouč Havlíčkova Brodu.

Hráči Bruslařského klubu se poprvé prosadili až v závěru druhé třetiny. Spolehlivého Ondřeje Halodu nekompromisní ranou pokořil hostující kapitán Milfait. Drtiči si ale vzali tříbrankové vedení rychle zpět. Slováckému celku stačilo pouhých osm vteřin, aby vyhrál vhazování, vydal se do útočného pásma a udeřil. Přihrávku beka Mojžíše zužitkoval Stehlík. „Měli jsme také plno šancí. Hlavní rozdíl mezi námi byl v tom, že domácím se podařilo příležitosti lépe proměňovat,“ tvrdí Adam.

Čtyřiadvacetiletý útočník Michal Romančík skóroval v obou přípravných zápasech Drtičů před nadcházející sezonou.
Na tlak vedení je připravený. Romančík skóroval v obou přípravných zápasech

Havlíčkův Brod, který přijel na jih Moravy bez klíčových útočníků Třetiny a Endála, výsledek ve 45. minutě alespoň zkorigoval, když přesilovou hru využil důrazný Šuhaj. „Nechci na to nic svádět, ale přijeli jsme do Hodonína bez čtyř hráčů základní sestavy. I přesto byly oba duely s Hodonínem hodně kvalitní,“ řekl Adam.

V další početní výhodě uspěli také domácí. Střelu kanonýra Jurči po vhazování dorazil do sítě další mazák Vaněk. „Od poloviny zápasu jsme od naší hry trochu ustoupili, čímž jsme soupeře pustili více do hry. Každopádně Havlíčkův Brod má silné mužstvo a kvalitní kádr. Proto nás výhra těší,“ prohlásil kouč SHK.

Závěr už přinesl pouze potyčky, pěstní souboje a strkanice. Nejprve poslal rozhodčí Slavka za katr Peše se Sajdlem, které z ledu doprovodili Lotyš Balgavis a Beneš, následně se do sebe pustili Kužílek s Přidalem, kteří vyfasovali trest do konce utkání. Stejně v úterý večer dopadli také Černohous s Valou.

Další potyčku za hodonínskou bránou už rozhodčí nerozdýchal a zbytečně vyhrocený duel raději ukončil. Do konce základní hrací doby zbývalo devatenáct vteřin. „Nepamatuji si, že by se někdy nedohrál přípravný zápas,“ kroutil hlavou Beťko.

Ani hráči nic podobného v kariéře nezažili. „Rozhodčí to prostě tak vyhodnotil. Zdálo se mu, že je to tak správně. Sezona se ale blíží a je tedy asi dobře, že nedošlo k žádnému zbytečnému zranění,“ řekl Sedlák.

Drtiči se fanouškům na Zimním stadionu Václava Nedomanského představí už ve čtvrtek, kdy se v odvetě utkají s Moravskými Budějovicemi. Zápas začíná v šest hodin večer.

Ilustrační foto.
Loňský nedostatek medu? Letos bude ještě hůř. Kvůli trvajícímu suchu

SHK Hodonín - BK Havlíčkův Brod 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Peš (Matula, Sajdl), 18. Matula (Peš, Sedlák), 26. Peš (Matula, Sajdl), 38. Stehlík (Mojžíš), 50. Vaněk (Jurča, Mojžíš) - 38. Milfait (Spratek), 45. Šuhaj (Kulhánek). Rozhodčí: Slavka - Maťašovský, Maloušek. Vyloučení: 10:11, navíc Kužílek a Černohous (oba Hodonín) 5+OK, Přidal a Vala (oba Havlíčkův Brod) 5+OK. Využití: 2:1. Diváci: 480. Střely na branku: 32:24.

Hodonín: O. Haloda (Štěpanovský) - Miklík, Mojžíš, Sedlák, Žabčík, M. Haloda, Kužílek, Kobylík - Jurča, Vaněk, Romančík - Matula, Peš, Sajdl - Kuba, Stehlík, Hložánek - Hlaváč, Charvát, Černohous - Venclík. Trenéři: Stanislav Beťko, Jan Prčík.

Havlíčkův Brod: Novák (Marek) - Balgalvis, Krejčí, Vala, Kulhánek, Kříž, Semrád - Přidal, Voříšek, Šuhaj - Milfait, Kozlík, Beneš - Szilva, Spratek, Chlubna - Ludvík, Kuchta. Trenér: Václav Adam.

V týmu je velká síla, říká nový obránce Sedlák

„Všichni jsme se na zápas moc těšili. Konečně jsme si mohli zahrát doma, takže jsme chtěli ukázat naši sílu a nalákat fanoušky na další duely. Mně se v Hodoníně vždycky hrálo dobře. Teď jsem si poprvé vyzkoušel, jaké to je hrát tady jako domácí a bylo to vážně super. Každému se hraje dobře, když lidi ve městě na hokej chodí a jsou slyšet. To vás žene dopředu. Pak je hokej opravdová radost a proto to všichni hrajeme. Cítím, že to bude v Hodoníně fungovat a budu zase hrát svůj hokej.

V týmu se sešli výborní hokejisti a hlavně je tady skvělá parta. Snad se nám bude dařit. Myslím si, že v týmu je velká síla. Ze svého osobního pohledu jsem nadmíru spokojený. Vše zatím funguje tak, jak má. Doufám, že to tak bude i v sezoně.

S Žábou (Zbyněk Žabčík – pozn. red.) se známe delší dobu. Víme tak nějak, co jsme za typy hráčů, a sedí nám to. Je to šikovný pravák a takový hráč se vám do dvojice a lajny vždycky hodí.

Zápas určitě měl kvalitu. Potkaly se dva týmy, které by chtěly bojovat o WSM ligu, takže je super, že jsme dnes vyhráli. Myslím si, že jsme nabídli divákům pěkný hokej. Doufám, že tím přilákáme co nejvíce lidi do ochozů na start ligové sezony.

Určitě to nebylo jednoduché utkání. Hrálo se nahoru-dolů a branek mohlo padnout více na obou stranách. Pro nás je jen dobře, že víc jich padalo do soupeřovy brány.

Hrající trenér Uhřic Tomáš Valihrach (na snímku) byl po nedělním domácím zápase s břeclavskou rezervou velmi spokojený.
Fotbalisté Uhřic doma vydřeli výhru nad silnou břeclavskou rezervou


Zápas byl za stavu 5:2 rozhodnutý a mělo se to v klidu dohrát. Zase na druhou stranu kluci ukázali, že doma nás nebude nikdo řezat a postavíme se každému. A pro diváky to určitě bylo atraktivní (směje se).
S hosty nepřijeli jejich rozdíloví hráči, jako Endy (Lukáš Endál - pozn. red.), což bylo to znát. I tak ale měli v týmu kvalitu. Určitě budou hrát v sezoně dobrý hokej.“

Obránce SHK Hodonín Jan Sedlák