Zajímavý přátelský duel nabídl slušný hokej a spoustu branek. O výsledek však v žádném případě nešlo, i když navrch měli po většinu času domácí hráči. Ti soupeře ze zámoří vůbec nešetřili a nakonec vyhráli 8:3. Hned v úvodu střetnutí se hostům navíc nešťastně zranil brankář, takže po krátké pauze musel do branky jeden z hráčů.

Druhý duel byl ale o poznání vyrovnanější a skončil remízou 4:4. „Jeden kamarád, který v Praze pořádá zápasy veteránských týmů, mě požádal, zda bych nedal v Hodoníně dohromady nějakého družstvo. Proto jsem složil celek z bývalých trenérů, hráčů a rozhodčích," uvedl šéf TEZA Hodonín Otakar Čajka.

Kromě něj nastoupili v domácím týmu, který ze střídačky vedl v roli kouče současný sekretář SHKm G-mont Hodonín Milan Kuba, také Michal Hoza, Karel Buřič, Petr Krupica, Ladislav Netopil a další známí hodonínští hráči. „V letošním roce už jsme nastoupili proti třetímu týmu ze zámoří. Tentokrát jsme vyzvali bývalé hráče a trenéry Montrealu. Je to ale vyloženě hobby mančaft, který se přijel do Evropy pobavit," řekl Čajka.

Hodonín ovšem není jediným soupeřem kanadského celku. „Protivník bydlí ve Vídni, odkud jezdí za zápasy. Co vím, tak už hrál několik utkání v Praze a Bratislavě. Vidět ho mohli i v Táboře nebo Českých Budějovicích," informoval Čajka.

Hvězdou přátelského utkání byl Yvon Pierre Lambert, který koučoval výběr bývalých zámořských hráčů. Třiašedesátiletý rodák z Drummondville v Quebecu odehrál v NHL 683 zápasů, ve kterých zaznamenal 206 branek a 273 gólových přihrávek. Se 479 body se Lambert nesmazatelně zapsal do paměti příznivců Canadiens. Kanadský útočník strávil v Montrealu devět let. V jednom ze dvou zakládajících klubů nejprestižnější hokejové soutěže světa, které dosud NHL hrají, získal v letech 1976 až 1979 čtyřikrát po sobě slavný Stanley Cup.

Člen síně slávy Montrealu Canadiens je známý především vítězným gólem v sedmém finále sezony 1978/1979 proti Bostonu Bruins, kdy potrestal taktickou chybu trenéra Dona Cherryho a v prodloužení rozhodl o výhře Canadiens. Po odchodu z Montrealu v roce 1979 strávil ještě jednu sezonu v Buffalu Sabres. Než ukončil kariéru, odehrál ještě několik sezon v nižších soutěžích. „Naposledy jsem stál na bruslích před dvěma lety. Od té doby hokej nehraji. Jsem už příliš starý. Bojím se hlavně zranění," řekl během pondělního duelu Lambert, který si cestování a exhibibiční zápasy po Evropě užívá. „Rád poznávám nové lidi a města. V Hodoníně se mi líbí. Je tady, ale útulný stadion a příjemní lidé," pronesl Lambert. Sympatický muž skrýval pod černými rukavicemi i památeční prsteny vítězů NHL.