Oslavenci Zdeněk Jurásek a Petr Pokorný se dárku v podobě vítězství nedočkali. „Je to škoda, doma bychom měli takové soupeře porážet," ví zkušený útočník Zdeněk Jurásek.

Elitní druholigový kanonýr o víkendu neskóroval, přesto byl středem pozornosti. Rodák z Uherského Ostrohu totiž v sobotu slavil čtyřicáté narozeniny. K významnému životnímu jubileu mu popřála i šéfka Drtičů Jana Gajošová, která dlouholeté opoře předala dres a dárkový koš.

Známému hokejistovi přímo na ledě gratulovali i spoluhráči, kteří mu předali speciální vozík. „Aby už šel konečně do důchodu," smál se domácí kapitán Petr Pokorný, který měl v sobotu o rok méně než parťák Jurásek. Pokud bude v kariéře pokračovat i v příští sezoně, dočká se podobného ceremoniálu i další ikona SHK. „Já jsem na to ještě mladý," vtipkoval Pokorný.

Dobrou náladu pokazili hodonínským hokejistům hosté z Nového Jičína. Severomoravané byli blízko překvapivé výhře, nakonec ale domů vezli pouze dva body. „Vítězství z Hodonína se vždycky cení, ale z tohoto mám smíšené pocity," přiznal hostující kouč Aleš Flašar. „Po čtyřiceti minutách jsme vedli 4:1. Místo toho, abychom zápas v klidu dohráli, tak jsme udělali zbytečné chyby a fauly, které soupeř potrestal," přidal známý bouřlivák.

Nový Jičín zaskočil protivníka hned v 6. minutě, kdy vyloučení Sajdla potrestal Patrik Flašar. Syn novojičínského kouče se trefil v početní výhodě po přihrávce Lehečky.

Drtiči se snažili navázat na středeční výhru s Opavou, cíl se jim však už v úvodní části hodně vzdálil. V závěru první třetiny se opět po spolupráci Zdeňka a Lehečky prosadil obránce Flašar. „Začátek byl z naší strany špatný," řekl asistent hodonínského trenéra Jan Prčík.

Slovácký celek měl v první periodě rovněž výhodu přesilové hry, ale na pozorného brankáře Iláše nevyzrál. Na druhé straně spoluhráče několikrát podržel gólman Zavadil.

Druhá perioda začala velmi zhurta. Domácí vrátil do hry kontaktní brankou Jakub Sajdl, který ve 22. minutě snížil na 1:2. Radost hodonínských hráčů a fanoušků však rázně utnul Robin Gebauer. Ten se dvaačtyřicet vteřin po Sajdlově trefě prosadil po chybě domácí defenzivy a vrátil hostům dvoubrankové vedení. „Byla velká chyba, že jsme po gólu rychle inkasovali," věděl Prčík.

Drtiči mohli v polovině utkání snížit, ale pohotový Iláš si s šancemi Kuby a Juráska bravurně

Poradil. Vzápětí hráli Hodonínští přesilovku, ale místo gólu přišla další rána. Po chybě domácího beka se dostal ke kotouči Matouš Kratochvíl, jenž v oslabení propálil Zavadila a bylo to 1:4.

Těsně před koncem třetiny mohl snížit Kučera, ale Iláše nepřekonal. „Po dvou třetinách to bylo špatné, ale hráče jsme se snažili povzbudit a nemotivovat. Věděli jsme, že máme na to, abychom výsledek otočili, což se nám skoro podařilo," prohlásil Prčík.

Jihomoravané vstoupili do závěrečné části aktivně a už dvě minuty po začátku třetí periody přesnou střelou od modré propálil Iláše kapitán Petr Pokorný. Hosté ovšem znervózněli až po krásné přesilovkové akci, na jejímž konci byl nekrytý Petr Peš.

Drtiči šturmovali za remízou. Vyrovnání přišlo v 57. minutě, kdy další přesilovku zužitkoval obránce Daniel Kolář.

Utkání dospělo až do prodloužení. Hra ve čtyřech ale nic zásadního nepřinesla, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Dominik Matula sice svůj pokus na rozdíl od minulého utkání s Opavou nasměroval přesně, ale další hodonínští hráči již tak úspěšní nebyli. Na druhé straně Zavadila překonali Zdeněk s Markem Halodou, který obstaral hostům druhý bonusový bod navíc. „Vzhledem k průběhu utkání bod bereme, ale nemůže se nám stávat, abychom doma prohrávali o tři branky. Takový náskok se těžko stahuje proti jakémukoliv mančaftu," dodal Prčík.

Drtiči po porážce klesli v tabulce druhé ligy na čtvrté místo. Ve středu je čeká těžký zápas ve Vsetíně. Doma se představí až v sobotu 5. prosince, kdy vyzvou poslední Karvinou.

2. hokejová liga, 21.kolo –
SHK Hodonín – HK Nový Jičín 4:5 po samostatných nájezdech (0:2, 1:2, 3:0 – 0:0)
Branky: 22. Sajdl (Kolář, Kučera), 43. Pokorný (Jedlička), 49. Peš (Jurásek, Matula), 57. Kolář (Sajdl) – 6. Flašar (Lehečka, Zdeněk), 13. Flašar (Zdeněk, Lehečka), 22. Gebauer (Kratochvíl M., Kratochvíl Š.), 37. Kratochvíl M., rozhodující nájezd Haloda. Rozhodčí: Kika – Blaha, Wesley. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 050. Střely na branku: neuvedeno.
Hodonín: Zavadil (Kotvan) – Kolář, Pokorný, Škápik, Nedvěd, Polesný, Jedlička, Janota – Matula, Sajdl, Kučera – Peš, Jurásek, Kuba – Piskoř, Charvát, Vrba – Hložánek, Tomi.
Nový Jičín: Iláš (Kozák) – Kužílek, Flašar, Hruška, Hoďa, Horák, Haloda, Cabák – Gebauer, Š. Kratochvíl, Škumát, Kabeláč, Mikšan, Lehečka, Zdeněk, Kovařčík, Málek, M. Kratochvíl, Ižácký, Novotný, Uhlár.
Výsledky 21. kola: Opava – Vsetín 3:5 (0:2, 2:1, 1:2), Břeclav – Poruba 2:5 (0:0, 1:3, 1:2), Kopřivnice – Frýdek-Místek 0:6 (0:2, 0:2, 0:2), Moravské Budějovice – Technika Brno 2:3 (0:0, 2:2, 0:1), Valašské Meziříčí – Karviná 3:2 (1:1, 0:0, 2:1).

Branky jsem dával vždycky, říká oslavenec Jurásek

Hodonín – Na ledě a s hokejkou v ruce oslavil známý druholigový kanonýr Zdeněk Jurásek čtyřicáté narozeniny. Zkušenému útočníkovi, který s osmadvaceti body vládne týmové produktivitě, před sobotním utkáním s Novým Jičínem popřáli spoluhráči i šéfka Drtičů Jana Gajošová. Předsedkyně SHK předala dlouholeté opoře slováckého celku dres a dárkový koš.

Aplaus a skandování slušně zaplněných ochodů byl na místě. Zdeněk Jurásek patří mezi významné hráče Hodonína. Fanoušům učarovaly přesné rány i proměněné samostatné nájezdy. Hlavně díky gólům na rodáka z Uherského Ostrohu věrní příznivci Drtičů nikdy nezapomenou.

Juráskovi to pálí i ve čtyřiceti letech. Hodonínská čtyřicítka nastřílela v jednadvaceti letošních zápasech čtrnáct branek. I když se elitní druholigový střelec v sobotním duelu proti Novému Jičínu neprosadil, s osmadvaceti body vládne klubovým statistikám. „Hlavně mladší hráči by se měli zamyslet. Na druhé straně je to obdivuhodné. Na to, že chodí do práce a hokej

hraje tak dlouho, pořád mužstvu významně pomáhá," říká kouč Drtičů Lubomír Oslizlo. Stejně mluví i šéfka hodonínského klubu Jana Gajošová. „Zdeňkův přínos pro tým je nezpochybnitelný. Pro hodonínský hokej toho udělal spousty, snad ještě nějaké branky do konce kariéry dá," usmívá se předsedkyně SHK.

Juráskovi se letos herně i střelecky daří. Oslavenec se ale nad zbytek týmu nepovyšuje. „Mužstvo určitě netáhnu. Výsledky jsou vždycky práce celého kolektivu," říká.

Zkušený forvard, který se narodil 21. listopadu 1975, už několik let nastupuje ve formaci s Petrem Pešem. Právě díky souhře s tradičním parťákem to kanonýrovi pálí i ve čtyřiceti letech. „Umíme si vyhovět, takže se dokážeme do šance i dát gól," pronesl.

Recept na hokejovou dlouhověkost je podle Juráska jednoduchý. „Důležitý je samozřejmě trénink. Pak je potřeba umět odpočívat a mít i štěstí," řekl bývalý hráč Skalice, který si vyzkoušel i angažmá v polské nejvyšší soutěži.

Střelcem se nestal, ale narodil. „Branky jsem dával vždycky," usmívá se. I když se známý hokejista stále udržuje ve slušné formě, pomalu připravuje odchod ze scény a pomýšlí na konec kariéry. Milovaný hokej mu bude chybět, s odchodem do sportovního důchodu je

však smířený. „Zdraví mi sice drží, ale vypadá to na poslední rok," říká. Podobně však Jurásek mluvil v každé z předcházejí­cích sezon.

Drtiči navíc před sebou mají mimořádný duel. V neděli 3. ledna se na stadionu za Lužánkami utkají s Technikou Brno. Druholigové utkání se bude hrát pod širým nebem. Většina aktérů zažije něco podobného vůbec poprvé. „Vyrůstal jsem v Uherském Ostrohu, kde zimní stadion ještě před pár lety nebyl zastřešený, takže vím, jaké to je hrát bez střechy," usmívá se Jurásek, který se na sváteční střetnutí stejně jako celý hodonínský tým náramně těší. „Utkání se však hraje až na začátku příštího roku, takže zatím na duel s Technikou nemyslím," dodal.