„Společně se Standou (Balán – pozn. red.) chceme mužstvo připravit tak, abychom byli konkurenceschopní. V nelehké ekonomické době chceme vytvořit tým stejně jako loni, který bude seskládaný ze zkušených hráčů a dravého mládí,“ říká Janás.

Kromě zmiňovaných borců v Hodoníně pokračují i Fišera, Hložánek, David Janás, Lekeš a Sedláček. Z výkonnostních důvodů nebo velkého pracovního vytížení v klubu naopak nepokračují

Vaškovic, Kruckovyč, Bulín, Leška, Dufek, Medek, Charvát či Havlát.

„Tým prochází obměnou každý rok, jinak tomu není ani v letošní sezoně. Z loňského úspěšného kádru jsem si dal za cíl oslovit jádro mužstva, což se mi podařilo. S hráči, se kterými jsme pro letošek nepočítali, si hledají nové angažmá nebo jsou pracovně vytížení. Zásadní průlom v odchodech z klubu nenastal, jelikož tu máme ty, které jsme chtěli,“ těší trenéra SHK.

Opora druholigového Hodonína Tomáš Komínek.
Táta vždycky říká, že se do formy dostávám až v lednu, vtipkuje Drtič Komínek

Kádr navíc zdaleka není kompletní. Mančaft se bude postupně doplňovat, sestava vykrystalizuje až na konci letní přípravy. „Každoročně využíváme hráče i z jiných klubů, letos tomu nebude jinak,“ říká Janás.

Ne všechny borce si ale mohou Jihomoravané dovolit. Třeba přerovský útočník Goiš, o kterého měli Drtiči zájem, dal nakonec přednost Valašskému Meziříčí.

„Můžeme mít pouze takového hráče, na které máme finanční prostředky a kteří za náš klub chtějí hrát,“ připomíná. „Na druhé straně určitě nebudeme brát každého, kdo má ruce a nohy a chce si u nás zahrát. Tak to rozhodně není,“ přidává.

Vedení SHK Drtiči Hodonín jsou i nadále v úzkém kontaktu s Kometou Brno, Prostějovem či Zlínem.

Nejprve chce dát ale hodonínský trenér šanci stávajícím hokejistům. „Kluci dlouho netrénovali, zápas naposledy odehráli loni v říjnu, takže přestávka byla enormně dlouhá. Uvidíme, jak se s výpadkem popasujeme,“ přemítá.

Cíl pro letošní sezonu je však jednoduchý. „Chceme ročník ekonomicky ustát a úspěšně reprezentovat klub ve druhé lize. Samozřejmě se chceme vyhnout bojům o udržení v soutěži, a pokud možno hrát klidný střed tabulky a bavit diváky ofenzivním hokejem,“ přeje si Janás.

Podle bývalého obránce je hlavním favoritem východní skupiny druhé ligy Valašské Meziříčí.

„Při pohledu na jeho kádr by Bobři měli okupovat první příčku,“ myslí si. „Kvalitu a konsolidovaný kádr určitě má Kopřivnice. Uvidíme, jak na tom bude Kometa B, ale podle jmen na papíře budou určitě přínosem pro soutěž a i možným černým koněm,“ tipuje.

Svojí stálou výkonnost si udržují také nevyzpytatelné celky z Nového Jičína a Žďáru nad Sázavou.

Na postup do vyšší soutěže pomýšlí především Dvůr Králové, Jablonec nad Nisou nebo Havlíčkův Brod.

Trenér Tibor Janás by měl u Drtičů pokračovat i v příští sezoně.
Drtiči začnou druholigovou sezonu s Valašským Meziříčím

Hlavní je, aby se druholigová sezona kvůli pandemii koronaviru dohrála bez výraznějších přerušení a problémů. „Uvidíme v následujících dnech, týdnech a měsících, jak se situace vyvrbí. Pokud to dopadne jako loni, vezeme to jako realitu, kterou stejně neovlivníme,“ má jasno.

Drtiči se ale na další druholigový ročník pečlivě chystají. Na led poprvé vyjeli v pondělí, trénovat budou skoro každý den. „První týden je víceméně seznamovací. V první řadě pracujeme na kondici, kromě ledu kluci absolvují i tréninky na suchu,“ dodává Janás.

Úvodní přípravný duel je na programu ve středu 11. srpna v Trnavě. Otázka je, zda se kvůli přísným nařízením na Slovensku bude vůbec hrát.