Zlínský odchovanec však neměl z gólu velkou radost. Člen druhé hodonínské formace sice ve 23. minutě snížil a oživil šance Drtičů na zvrat ve středečním utkání, Valaši ale na ledě dál kralovali a třinácti stovkám natěšených fanoušků ukázali, že to s postupem do vyšší soutěže myslí vážně.

„Vsetín je momentálně kvalitou někde jinde, ale podle mého názoru jsme s ním odehráli vyrovnanou partii. Cením si toho, že jsme vydrželi se soupeřem bruslit a že kluci hráli až do samotného konce," řekl kouč SHK Stanislav Beťko.

Trenér Jihomoravanů litoval pouze neproměněných vyložených šancí. „Střelecky jsme se trápili. Ze sedmačtyřiceti střel jsme dali jen jeden gól, což je žalostně málo," konstatoval Beťko.

Jeho tým si sice v úvodu střetnutí vytvořil nápor, ale brankář Šurý všechny situace zvládl. Favorit nepříjemné chvíle přečkal a nečekaně udeřil. První vážnější příležitost hostů zakončoval Dominik Pokorný.

Hodonín měl prvních deset minut navrch, ale v koncovce se trápil. Domácí ke gólu nepomohlo ani několik přesilových her. Zato Vsetín v početní výhodě ukázal svoji ofenzivní sílu a vytvořil si tlak, jehož výsledkem byly dobré šance Abdula a Kajaby.

Na 2:0 zvýšil až dorážející Radim Kucharczyk. Bývalý extraligový forvard se ovšem prosadil už ve hře pět na pět. „Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Hodonín hraje doma vždy velmi dobře. K utkání jsme ale přistoupili dobře. V první třetině jsme dokázali vstřelit dvě branky, což bylo pro duel určující," míní kouč Valachů Luboš Jenáček.

Hokejisté Vsetína znejistěli pouze ve 23. minutě. Dominik Matula proměnil trestné střílení střelou mezi betony brankáře Šurého.

Bývalý gólman Břeclavi, který v minulosti působil i v Hodoníně, v tu chvíli uzamkl klec a další puk za svá záda již nepustil. „Podal velmi dobrý výkon," chválil svěřence Jenáček.

Tlak domácích se stupňoval, nahození Pokorného, následné dorážky ani pokus Marka Halody vyrovnání nepřinesly.

Vsetínští dobře bránili a z brejků tvrdě trestali. Jan Kolařík si položil Halodu a puk v klidu zasunul do prázdné brány. Na druhé straně v zakončení neuspěli Kuba s Matulou.

Jak se střílí góly, ukázal soupeři na konci druhé periody Radim Kucharczyk. Bývalý hráč Třince, Znojma nebo Olomouce se nejprve se v čase 35:09 trefil z dorážky, vzápětí se prosadil po spolupráci Vávry s Kolaříkem.

Nešťastný gólman Haloda zůstal po druhé třetině pod dekou, do branky šel Rus Kukin. Ten měl dost práce, po několika zákrocích za ním dokonce zazvonila tyč.

Pak Kukin zabránil jistému gólu, když proti střele Šilhavého vymrštil svůj beton, následně byl hodonínský brankář zalehl puk dřív, než se k němu dostali hráči soupeře.

Drtiči se za rozhodnutého stavu prezentovali nebezpečnými výpady, Vránova teč jen těsně přeskočila horní tyč, Sorokinova střela mířila také jen pár centimetrů vedle vsetínské svatyně. „Domácí i za stavu 4:1 nebo 5:1 chtěl zápas zdramatizovat, a určitě k tomu měl i možnosti. Výsledek je možná vůči Hodonínu i krutý, ale my jsme byli v zakončení efektivnější," řekl hostující kouč.

Valaši mohli v závěru svůj náskok ještě navýšit, ale Kukin při trestném střílení Šilhavého přečetl záměr vsetínského útočníka a jeho blafák zneškodnil.

Poslední šancí Hodonína byla tyč Jakuba Kadlece, který se pokusil prosadit z levého kruhu. Také Stuchlík dostal v poslední minutě šanci skórovat, jenže netrefil prázdnou branku. „Pro nás je 5:1 určitě pěkný výsledek," pochvaloval si Jenáček.

Domácí dostali tvrdou lekci, do kabin ale odjížděli za potlesku a se vztyčenými hlavami. „I když jsme doma prohráli 1:5, tak se utkání muselo divákům líbit," byl přesvědčený Beťko. „Vsetín ukázal svoji sílu. Potrestal každou naši chybu a vytěžil z minima maximum," přidal hodonínský kouč, který za podporu poděkoval věrným fanouškům. „Těší mě, že přišli v takovém počtu a že nás povzbuzovali i za nepříznivého stavu," dodal Beťko.

Jeho tým nyní čeká derby s brněnskou Technikou. Další souboj jihomoravských rivalů se odehraje v sobotu v Hokejové hale dětí a mládeže za Lužánkami.

2. hokejová liga, 15. kolo

SHK Hodonín – VHK ROBE Vsetín 1:5 (0:2, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Matula – 6. D. Pokorný (Čech, Abdul), 16. Kucharczyk (Kolařík, Vávra), 27. Kolařík (Kucharczyk), 36. Kucharczyk (Mojžíš, Ostrčil), 38. Kucharczyk (Vávra, Kolařík)

Rozhodčí: Zbořil – Čelechovský, Zedník

Vyloučení: 6:7, navíc Šilhavý (Vsetín) 10 minut. Využití: 0:1

Diváci: 1310

Střely na branku: 47:43

SHK Hodonín: O. Haloda (41. Kukin) – Potekhin, Miklík, Pokorný, Polesný, M. Haloda, Gazda, Loginovsky, Sorokin – Jurča, Peš, Kadlec – Vrána, Vaněk, Matula – Hložánek, Charvát, Kuba – Račický, Černohous, Hajný. Trenér: Stanislav Beťko.

VHK ROBE Vsetín: Hromada (Šurý) – Janáček, Vrba, Kobylík, Ostrčil, Stuchlík, Žák, Mojžíš, Hryciow – Pokorný D., Šilhavý, Čech, Vávra, Zúbek, Kolařík, Kajaba, Čuřík, Abdul, Daněk, Hořanský, Kucharczyk. Trenéři: Luboš Jenáček, Jiří Dopita.

Na soupisku Hodonín byl dopsán Mikhail Potekhin
Obránce Mikhail Potekhin je nejnovější posilou druholigových Drtičů. Jednadvacetiletý odchovanec Kladna se sice narodil v Rusku, ale od mládí žije v České republice. Svoji premiéru v modrooranžovém dresu si odbyl ve středečním zápase s favorizovaným Vsetínem.