Vyhrát ovšem zase může pouze jeden. Favoritem finále skupiny Střed je Hodonín. Slovácký celek výtečně zvládl základní část a ve vyřazovacích bojích si poradil s nepříjemnou Břeclaví i silným Jindřichovým Hradcem.

Technika si v klidu pohlídala druhé místo, v play off otočila čtvrtfinálovou sérii se Žďárem nad Sázavou a v semifinále nedala šanci Trutnovu.

„Zase očekáváme těžké zápasy. Je to derby, navíc soupeře velmi dobře známe,“ uvedla ve čtvrtek dopoledne šéfka Drtičů Jana Gajošová. Předsedkyně SHK je před rozhodující fází sezony v klidu. „Na finále se těšíme. Chceme, aby byl dobrý hokej, aby se lidé pobavili a abychom vyhráli,“ usmívá se energická blondýna.

Tři vítězství, jedna prohra

Hodonín je před finále v pohodě. Na tradičního rivala si Drtiči věří. V základní části vyhrála Žilkova parta třikrát. Brněnský tým se z vítězství radoval pouze jednou. „Ideální by bylo vyhrát sérii ve třech zápasech,“ říká Gajošová. „Nikdo z nás nemá zájem o její natahování, jak si někteří lidé kolikrát myslí. Ani kvůli vstupnému, ani ničemu dalšímu o to nestojíme,“ doplnila.

Drtiči budou mít navíc ve finále výhodu domácího prostředí. Zatímco za Lužánkami chodí na druholigový hokej několik desítek věrných fanoušků, v Hodoníně je o hokej obrovský zájem. Takže i v neděli na Technice bude v hledišti více příznivců oblečených do modrooranžových barev. „Máme fantastické diváky, kteří dokáží hnát naše hráče dopředu. Věříme v jejich podporu,“ vzkázala fanouškům Gajošová.

Fanoušky Hodonína zřejmě neodradí při cestě do Brna ani zvýšená cena vstupného. „Vstupenky na nedělní duel stojí stovku,“ uvedl na oficiálních stránkách Techniky sportovní manažer brněnského klubu Vlastimil Odehnal. „Je to jejich záležitost. Nám do toho nic není,“ řekla Gajošová.

Podle ní cena vstupenky skalní příznivce neodradí. Na druhé straně Gajošová diváky, kteří chodí na hokej jenom občas, chápe. „Doba je pro spoustu lidí těžká. Každý šetří, kde se dá. I hokej něco stojí. Pokud na zápas přijde celá rodina, není to levná záležitost,“ uvědomuje si.

Někteří lidé se navíc neztotožnili se změnami, které vedení SHK na konci základní části provedlo. "Pár fanoušků nepřekouslo, že v týmu nehrají jejich oblíbenci. Já jsem ale přesvědčená o tom, že pokud bychom zásadní změny v týmu neudělali, tak bychom už nehráli,“ pronesla Gajošová.

Nový song

Ta společně s kolegy z vedení připravila pro návštěvníky pátečního duelu menší překvapení. Finálovou sérii odstartuje slavnostní ceremoniál. „Bobr z Argemy složil nový text na píseň V Hodoníně za vojáčka. Každý divák obdrží před vstupem na stadion papír s textem,“ informovala Gajošová.

„Před nástupem našeho týmu na led vytvoří čtvrťáci u střídačky koridor, kterým budou hráči nastupovat na led. Moderátor Ivo Cencinger přivítá každého našeho hráče zvlášť. Bobr zazpívá před zápasem hymnu a vhodí čestné buly,“ popsala Gajošová.

Buly pro Junáka

Slavnostní buly nedělního utkání mezi Technikou a Hodonínem zase vhodí herec činohry Městského divadla v Brně Zdeněk Junák. Ten se proslavil rolí praporčíka Josefa Ambrože v seriálu Četnické humoresky.

Hodonínský kouč Libor Žilka má ovšem jiné starosti. Kouč Drtičů se musí ve finále obejít bez útočníka Jana Matějky, který má natažené vazy v rameně a mimo hru bude tři týdny. Nejistý je start Jiřího Goiše. Ten sice začal po zranění kotníku s tréninkem, ale nad jeho startem visí velký otazník. „Proto je dobře, že máme tak široký kádr. Za zraněné hráče máme náhradu,“ uvedla Gajošová, která musela pro velké pracovní vytížení odložit plánované setkání s fanoušky. „Na poslední akci jsme lidem slíbili tiskovou konferenci. Bohužel kvůli nedostatku času uspořádáme setkání až po finále. Věřím, že to lidé pochopí. I když si myslím, že od nás pravidelně zprávy dostávají,“ dodala Gajošová.