Hodonín se tak přidal k extraligovým klubům, které organizovaně podporují dárcovství krve. Podobnou akci rozjela v předchozích sezonách například Sparta Praha a Kometa Brno.

„V době, kdy dochází v celé České republice k poklesu dárcovství krve, jsme rádi za každého nového člověka. Tato aktivita pomůže nejen pacientům, které léčíme v hodonínské nemocnici, ale rovněž nemocným lidem, kteří jezdí na onkologické oddělení do Brna. Chci poděkovat hokejovému klubu za organizaci. Věřím, že to nebude poslední akce a že z toho uděláme tradici," pronesla primářka oddělení hematologie a transfuzní služby Nemocnice TGM v Hodoníně Věra Dostálová.

V současné době v registru pravidelných dárců krve kolem tří a půl tisíce dárců. Ročně provede hodonínská nemocnice 2200 odběrů. „Pokud budou chtít mladí muži darovat krev i někdy v budoucnu, rozhodně nebudeme proti," řekla Dostálová, která v úterý předala šéfce Drtičů Janě Gajošové pamětní plaketu s poděkováním. „Za všechny hráče moc děkuji. Pevně věřím, že tato akce nebude poslední. Chceme dokázat občanům Města Hodonín, že nehrajeme pouze hokej, ale že umíme i pomáhat," pravila předsedkyně SHK.

Hráči slováckého celku tak pět dní před startem nového ročníku druhé ligy skupiny Střed dokázali, že ani těsně před úvodním zápase s Kolínem nemají v hlavách jen brusle, hokejku a puk.

Dobrý pocit

Litry životadárné tekutiny sice nemohlo několik hráčů z různých důvodů darovat, většina hokejistů však mělo z celé akce dobrý pocit.

Na pracoviště hematologie a transfuzní služby Nemocnice TGM v Hodoníně se v půl sedmé ráno dostavilo více než dvacet hráčů. K nim se kromě zástupcům vedení a členů realizačního týmu přidalo i několik příznivců.

Někteří Drtiči nebyli ze začátku ve své kůži, postupem času však z hráčů nervozita opadla. „Zatím je to dobré, tak snad to bude v pohodě. Na ledě mám příjemnější pocit, ale dá se to zvládnout," usmíval se v křesle mladý útočník SHK Jakub Tomi. Ten daroval krev stejně jako spoluhráč Martin Miklík vůbec poprvé. „Protože jsme na podobné akci poprvé a nevím, co od toho mám očekávat, jsem malinko nervózní. Krev jsem nikdy předtím nedaroval," prozradil dvacetiletý obránce, který se darování zúčastnil i přes to, že stále doléčuje natažené vazy v kotníku. „Mimo hru budu asi ještě dva týdny. První zápas určitě nestihnu," dodal Miklík..

Jedním z fanoušků, kteří přišli podpořit Drtiče, byl Adam Krátký. „O akci jsem se dozvěděl na internetu. Jelikož je to dobrá věc, tak jsem se rozhodl jít taky," uvedl velký fanoušek hodonínského hokeje. Osmnáctiletý student střední strojírenské školy ve Strážnici se už těší na začátek mistrovské soutěže. „Příprava se mi líbila. Myslím, že sezona bude v pohodě. Do čtvrtého místa bychom měli být," přidal Krátký svůj tip na umístění Hodonína v nadcházející sezoně.

Darování krve

Darovat krev lze na hematologicko-transfuzních odděleních jednotlivých nemocnic v kraji. Dárcovství je v Česku bezplatné. Součástí každého odběru je i vyšetření krve či měření tlaku dárce.

Muži ji mohou darovat pětkrát ročně, ženy pouze čtyřikrát. Během jednoho odběru je většinou odebráno 479 ml krve. Odběr trvá pět až deset minut. Většina nemocnic pracuje se systémem zvacích objednávek podle aktuální potřeby jednotlivých krevních skupin.

Věk minimálně 18 let, perfektní zdravotní stav, nesmí trpět žloutenkou, mononukleózou ani jinými závažnými chorobami, na které užívá léky.