Valaši pod vedením nové trenérské dvojice Jiří Weintritt – Viktor Hlobil jedou. Vyhráli deset z posledních třinácti utkání a ve vyrovnané tabulce se přiblížili slováckému celku na rozdíl jediného bodu.

„Tabulku sledujeme, ale s hráči jsme si řekli, že půjdeme do každého zápasu naplno a naše postavení budeme řešit až po skončení základní části. Soupeře si nevybíráme, ale Hodonín by pro nás byl v play–off asi nejatraktivnějším soupeřem," uvedl krátce po středečním utkání vsetínský kouč Viktor Hlobil.

Bývalý extraligový tým zapracoval na začátku letošního roku především na defenzivě. Od odvolání trenéra Jakubíka a nástupu Jiřího Weitritta obdrželi Valaši pouze třiadvacet branek.

Obrana v čele s brankářem Petrem Hromadou potvrdila výbornou formu i na Slovácku. I když se Drtiči snažili, proti nepropustné žluté hradbě se kromě dvou branek do vážnějších příležitostí neprosadili.

„Kluci začali po změně trenéra věřit tomu, že bez dobré obrany to nepůjde, což se potvrdilo v dalších zápasech. Dostáváme málo branek a nezáleží vůbec na tom, zda hrajeme doma, či venku. Na druhé straně nedáváme tolik gólů. Naštěstí i dvě tři branky nám na výhru stačí. Samozřejmě víme, že série jednou skončí, ale čím déle bude trvat, tím to bude pro nás lepší. Tým si momentálně věří a hra nám funguje," pronesl Hlobil.

Jeho protějšek byl po další porážce v úplně jiném rozpoložení. „Vsetín dobře bruslil, kombinoval a pozorně bránil. Na druhé straně určitě byl k poražení. Nás může porážka mrzet," uvedl trenér Hodonína Svatopluk Kosík.

První třetina moc zajímavé podívané nepřinesla. Více ze hry měli hosté z Valašska, kteří v úvodu Kajabou a Vítkem ohrozili domácího brankáře Baruse.

Naproti tomu domácí se dostávali před Hromadu jen s obtížemi. Největší šanci Vsetína v úvodní šanci zahodil Kajaba. Ten orazítkoval spojnici Barusovy svatyně.

Hodonínu se ve středu nedařilo. Mizérii nezachránily ani přesilové hry. Nejenže Drtiči při hře pět na čtyři nedali gól, ale v početní výhodě dokonce inkasovali.

Ambruzova nepřesná střela se odrazila z rohu mantinelu přímo na hůl Pavla Hurtíka, který bez přípravy prostřelil Baruse.

Hosté poté přečkali další oslabení a v polovině zápasu udeřili. V přesilové hře zvyšoval na 2:0 René Kajaba, který nadvakrát dopravil puk do domácí branky.

Nejlepší střelec Valachů byl o pět minut později blízko další přesné ráně, ale jeho střela jen minula pravou tyč.

Jihomoravany vrátil do hry o body Zdeněk Kučera, který přesně zakončil rychlý kontr parťáka Špoka.

Stejně jako na konci první dvacetiminutovky měli domácí i v závěru druhé části možnost přesilovky, ale ani tentokrát jim to tam nespadlo.

Co nevyšlo Drtičům v početní výhodě, to se jim povedlo chvíli po návratu vyloučeného vsetínského kapitána Vaňka na ledovou plochu.

Jurásek přihrál zpoza branky Filipu Velechovskému, který v pádu dokázal namířit přesně pod horní tyčku Hromadovy branky.

Remízový stav ovšem na světelné tabuli vydržel pouze šedesát vteřin. Přesně po minutě totiž vrátil vedení na stranu Vsetína ranou mezi betony David Vítek.

„To, že dostáváme góly krátce po tom, co sami branku vstřelíme, přičítám lehkovážnosti a nekoncentrovanosti. Stalo se nám to s Prostějovem, v Břeclavi a teď i se Vsetínem. Hráče na to pokaždé upozorňujeme, ale vždy uděláme nějakou chybu a gól stejně dostaneme," kroutil hlavou Kosík.

Podle něj se na konečném výsledku podepsalo více faktorů. „Klíčových momentů bylo hned několik. První zlomový okamžik přišel na začátku druhé třetiny, kdy jsme inkasovali gól ve vlastní přesilovce. Druhý nastal za stavu 2:2. Po vyrovnání jsme rychle obdrželi třetí gól a pak se už nedokázali vrátit do utkání," pronesl domácí kormidelník.

Podobně mluvil i Hlobil. „Zlomový byl třetí gól, který nás opět nakopl. I když jsme přišli o dvoubrankový náskok, dokázali jsme znovu odpovědět. Za stavu 3:2 jsme se vrátili ke hře, která nás zdobila téměř celé dvě třetiny," pronesl lodivod VHK.

Valaši už si důležitou výhru vzít nenechali. Naopak do konce utkání ještě dvakrát udeřili. V 55. minutě vybídl Zúbek ke skórování přihrávkou od zadního mantinelu Robina Ševčíka, na konečných 5:2 upravil Zúbek sám.

Po pátém obdrženém gólu utekl ze střídačky zraněný kapitán Pokorný, ochozy před koncem středečního duelu houfně opouštěly desítky příznivců. Z výsledku i předvedené hry byli příznivci slováckého celku značně rozladění. Část diváků si jako terč vybrala kouče Kosíka, když volala po jeho odvolání.

„Hráči si musí uvědomit, že hrají hokej oni, a ne trenéři. My je můžeme na střídačce akorát usměrnit," řekl Kosík.

„Když několikrát po sobě hráči něco na tabuli nakreslíme, a on to stejně ani jednou neudělá, tak je něco špatně," přidal. „Prostě hrajeme s tím, co máme. Nějak se s tím musíme popasovat," dodal hodonínský kouč.

SHK Hodonín – VHK Vsetín 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

Branky: 39. Kučera (Špok), 42. Velechovský (Jurásek, Peš) – 21. Hurtík (Ambruz), 32. Kajaba, 43. Vítek (Podešva), 55. Ševčík (Zůbek), 57. Zúbek (Ambruz). Rozhodčí: Dědek – Lošťák, Maťašovský.

Hodonín: Barus (Kotvan) – Kulyk, Skočovský, Koukal, Grman, Miklík, Kulich – Rudiger, T. Smetana, Kříž, Špok, Kučera, R. Smetana, Škorík, Peš, Velechovský, Jurásek, Lukáš Vrba I, Charvát, Mika.

Vsetín: Hromada (Plšek) – Hurtík, Lukáš Vrba II, Žák, F. Vrba, Báchor, Tichý, Tesařík, Kajaba, Vaněk, Ambruz, Kubo, Ševčík, Mikšovský, Vítek, Podešva, Zúbek, Daněk, Hruška.