Svěřenci hlavního trenéra Miloše Říhy bojovali v hojném počtu o závěrečnou nominaci na mistrovství světa na Slovensku, které začíná už v pátek 10. května. Po duelu s Ruskem pak kouč národního týmu oznámil pětadvacet jmen, která budou reprezentovat Českou republiku na šampionátu.

Poslední otazníky Říhovi vyjasnily duely se Švédskem a Ruskem. Proti Třem korunkám se jeho hráči prezentovali skvělým výkonem a zdolali severského soka 3:0. „Pro nás dobrý test. Ověřili jsme si pár věcí, na kterých jsme pracovali. Byly tam dobré pasáže, ale i chvilky, kdy jsme měli problémy. Hlavně ve druhé třetině, ve které jsme se nemohli pořádně dostat z obranného pásma. Ale ustáli jsme to,“ líčil asistent trenéra reprezentace Robert Reichel.

Úvodní zápas Carlson Hockey Games v brněnské DRFG aréně mezi Českou republikou v bílém a Finskem
Efektivní Finsko přelstilo v Brně hokejovou reprezentaci České republiky

První a zároveň vítězný gól vstřelil Dmitrij Jaškin, který v zámoří nezažil povedený ročník. „Hráli jsme líp než proti Finsku. Na duel jsme se připravili, čemuž odpovídal i výsledek,“ sdělil Jaškin.

Ve druhé části přidal i svoji druhou trefu. Jenže ta nebyla na základě přezkoumání videa uznaná. Švédové využili novinku, která bude na letošní šampionátu, takzvanou výzvu trenéra. „U toho gólu je to strašná rychlost, takže jsem viděl jenom puk v brance, proto jsem se radoval. Jenže na videu je vidět, že jsem netrefil puk, ale beton. Kvůli tomu jsem posunul gólmana, a to se nesmí,“ uznal forvard Washingtonu neregulérnost branky.

Carlson Hockey Games v brněnské DRFG aréně mezi Českem v bílém a Švédskem.
Tři korunky pro Česko. V Brně zdolalo a vynulovalo nabité Švédsko

Na další branky si vyprodaná DRFG Arena počkala až do posledních minut, kdy Češi pečetili dvěma góly vítězství. Prosadili se Ondřej Palát a Jakub Voráček, kteří tak pečetili konečný výsledek na 3:0. Čistý štít vychytal Patrik Bartošák. „Podal kvalitní a výborný výkon. Soustředil se na každou střelu a pomohl nám,“ chválil Reichel.

Zatímco proti Švédsku nastoupila sestava se všemi hlavními esy z NHL, tak proti Rusku vyjela na led pozměněná sestava. Trenéři chtěli rozložit zápasovou zátěž na všechny a rovněž vyřešit poslední otazníky v nominaci.

Carlson Hockey Games v brněnské DRFG aréně mezi Českem v červeném a Ruskem.
Našlapané Rusko skolilo Česko. Čtyřmi body se zaskvěl Kuzněcov

Sborná vyrukovala se všemi hvězdami. Na brněnském ledě se tak proháněl kanonýr Alexandr Ovečkin, Jevgenij Malkin či superproduktivní muž základní části NHL Nikita Kučerov. „První třetina se nám docela vydařila, hráli jsme aktivně. Bylo to vyrovnané,“ glosoval děj v první části český útočník Jan Kovář.

Češi po první části drželi nadějný výsledek 1:1, ale ve druhém dějství už stříleli jen Rusi. Prosadili se dvakrát a v závěru přidali gól do prázdné branky. Čtyřmi body se na výhře podílel Kuzněcov.

Jakub Kovář
Zápasy na špičkové úrovni se vyhrávají obranou, zdůrazňuje před MS Kovář

ČR - Švédsko 3:0

Třetiny: 1:0, 0:0, 2:0.

Branky a nahrávky: 8. Jaškin (D. Sklenička), 58. Palát, 59. Voráček (Rutta).

Vyloučení: 3:4.

Střely na branku: 23:22.

Diváci: 7 700 (vyprodáno).

ČR: Bartošák – Hronek, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Musil – Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, T. Zohorna, D. Kubalík – Tomášek, Fořt, Červený – Rousek.

Švédsko: H. Lundqvist – A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, M. Pettersson, Hägg, Svedberg, Bengtsson – Hörnqvist, E. Pettersson, Bratt – E. Lindholm, A. Kempe, Lindblom – Nygård, Lander, Eriksson – M. Kempe, Krüger, Rasmussen – Wedin.

Miloš Říha.
Říha oznámil nominaci na mistrovství světa. Jedou všechny opory z NHL

ČR - Rusko 1:4

Třetiny: 1:1, 0:2, 0:1.

Branky a nahrávky: 16. Řepík (D. Musil) – 12. Kaprizov (Ovečkin), 28. Kuzněcov (Anisimov), 35. Orlov (Kuzněcov), 58. Kuzněcov (Kaprizov, Ovečkin).

Střely na branku: 23:23.

Diváci: 7 700 (vyprodáno).

ČR: Jakub Kovář – Zámorský, Jeřábek, Rutta, J. Kolář, Kundrátek, J. Krejčík, D. Sklenička, D. Musil – T. Zohorna, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, Jan Kovář, Zaťovič – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – Fořt.

Rusko: Vasilevskij – Nestěrov, Sergačjov, N. Zajcev, Orlov, Jelesin, Chafizullin, Blažijevskij – Kučerov, Malkin, Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin – Dadonov, Anisimov, N. Gusev – S. Plotnikov, Andronov, Kovalčuk – Barabanov.