„My jdeme do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát, ale při reálném pohledu musím uznat, že i bod je pro nás tentokrát dobrý,“ uvedl kroměřížský trenér Zdeněk Bečka.

„Diváci viděli kvalitní a vyrovnaný zápas. Nebylo to vůbec jednoznačné. Sice jsme nezachytili začátek a po první třetině prohrávali 1:3, ale postupně jsme srovnali hru a měli dokonce mírnou převahu. V závěru jsme mohli dát pátou branku, ale velkou šanci jsme neproměnili a padli gólem v prodloužení, které je vždy kdo z koho,“ připomíná.

Hanáci se proti favoritovi opravdu vybičovali k velkému výkonu. Zápas měl svojí úrovní a nasazením parametry play-off, fanoušci navíc vytvořili skvělou atmosféru, Jurča a spol. ale ovládli i desátý letošní duel, byť poprvé ztratila.

„Technika má široký a vyrovnaný kádr, v sestavě zkušené borce, kteří podávají stabilní výkony. My rovněž dokážeme odehrát perfektní zápas, což se stalo v sobotu, ale s papírově slabším týmem zase umíme prohrát a právě to nás sráží,“ míní Bečka.

Hokejisté Uherského Ostrohu se vyrovnávají s odchodem spolehlivého brankáře Michala Šurého, který v rozehrané sezoně zamířil do druholigového Hodonína

Adekvátní náhradu Ostrožané nemají, byť proti Brumovu vypomohl dvacetiletý Dolíška, který je na soupisce hodonínského Baníku.

UHERSKÝ OSTROH PŘIŠEL O GÓLMANA ŠURÉHO

Druhý tým tabulky bez Šurého ve čtvrtek překvapivě doma zaváhal s Brumovem. „Utkání bylo specifické v tom, že jsme se museli vypořádat s odchodem Šurého a zároveň do brány postavit teprve šestnáctiletého Davida Staška, což je nejmladší brankář v historii krajské ligy,“ upozorňuje asistent trenéra Bronislav Klouda.

„Sice si proti Brumovu vedl dobře, bohužel neměl podporu ve spoluhráčích, jakou bychom si představovali. Stále nás trápí bránění jeden na jednoho a důraz v brankovišti. Hrajeme to bezkontaktně jako florbal a takto se hrát nedá hrát. Musíme si to uvědomit a změnit přístup,“ přidává.

Brumovští si výhry v prodloužení nad krajským rivalem považovali. „Tým ukázal, že když se bojuje a nechá se na ledě všechno, tak můžeme porazit i druhy tým soutěže,“ uvedl hostující obránce Jakub Vaněk.

Házenkářky Kunovic (černé dresy) si v první ženské lize poradily i s předposlední Olomoucí. Na snímku klíčová spojka Lucie Fleková.
Házenkářky Kunovic bez problémů zdolaly předposlední Olomouc a jsou dál třetí

I když hokejisté Brumova vstoupili na led s respektem, bojovali a protivníka trápili. Výsledkem bylo vedení 3:2 po dvaceti minutách. „V druhé třetině jsme čekali velký nápor domácího týmu, což se taky stalo, když hned první střídání přišlo vyrovnání na 3:3,“ popisuje Vaněk.

Hosté se ale semkli. Bojovností a trpělivostí ale soupeři odskočili na 5:3. Ostrožané však těsně před sirénou výsledek snížili a v závěrečné části šli dokonce po obratu do vedení. „My jsme si vytvořili rovněž šance, ale neproměnili jsme je. Až v závěru utkání jsem hráli bez brankáře a dokázali vyrovnat sekundu před koncem. Do žil nám vjela úplně nová krev a hned první střídání jsme zápas výherně ukončili,“ radoval se Vaněk.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ PŘESTŘÍLELO BRUMOV

Klíčový bek si na body věřil i na ledě Uherského Hradiště, které ale zvládlo přestřelku a vyhrálo 6:5.

„Do Hradiště jsme přijeli potvrdit výsledek ze čtvrtka, ale první třetinu jsme suverénně prohráli 3:0, takže to tak nevypadalo,“ povzdechl si Vaněk.

Zbytek utkání byl ale z hostující strany daleko lepší. „Něco jsem si řekli v šatně a do druhé třetiny vstoupil úplně jiný tým. Druhou třetinu jsem převážně odehráli u soupeře ve třetině, ale bohužel jsem neproměnili nespočet šancí,“ lituje produktivní zadák.

Úvod závěrečné části ale patřil zase domácím, kteří Brumovu odskočili na 4:1. „Po tomto gólu jsme se ale semkli a v následných deseti minutách jsme dokázali otočit zápas na 5:4,“ popisuje Vaněk.

Hotovo ale nebylo. „Jenže jsme si mysleli, že jsme již vyhráli, opak byl ale pravdou,“ smutní.

Domácí pět minut před koncem vyrovnali na 5:5 a v závěru přidali šestý gól a nakonec vyhráli. „Opět jsem doplatili na extrémní neproměňování šancí, kterých jsem měli nespočet. Tímhle zápasem jsem vynulovaly náš výkonu ze čtvrtku, což je velká škoda. Teď se musíme připravit na Hodonín, který se nachází hned pod námi v tabulce,“ dodal Vaněk.

V Uherském Hradišti samozřejmě zavládla po důležité výhře spokojenost. „Pro nás jsou hlavní tři body, protože se soupeřem se bijeme o osmičku,“ připomíná domácí trenér Lukáš Kašný.

K výkonu mužstva má ale stále výhrady. „Neustále nás trápí obranná činnost a hlavně velký počet inkasovaných branek, které dostáváme i proto, že jsme nedůrazní v předbrankovém prostoru a nedokážeme pořádně pokrýt střední pásmo,“ říká Kašný.

Zkušená obránkyně Slovácka Kristýna Janků (v bílém dresu) při sobotním zápase v Kunovicích s Baníkem Ostrava.
Fotbalistky Slovácka se s fanoušky rozloučily jasnou výhrou nad Baníkem Ostrava

Jeho tým ale poslední šichtu zvládl i přesto, že v domácím prostředí obdržel pět branek.

„V první třetině jsme hráli hokej podle mých představ. Zápas byl zcela v naší režii, což dokazuje i výsledek 3:0. V tu chvíli nebylo co řešit. Bohužel kluci si mysleli, že už to půjde samo. Jenže dělali hrůzostrašné fauly a téměř celou druhou třetinu jsme strávili ve čtyřech,“ líčí Kašný.

„Soupeř se toho chytil. Uvěřil šanci na zvrat a neustále do nás bušil. Oslabení jsme ale hlavně díky brankáři Hendrychovi zvládali. Jen škoda gólu pár vteřin před koncem prostřední části z brejku,“ lituje Kašný.

Vstřelená branka dodala sice hostům sílu, ale Uherské Hradiště z početní výhody upravilo na 4:1. „Od té chvíle jsme ale zbytečně začali být nervózní a bránit výsledek. Soupeř od začátku třetí třetiny převzal iniciativu a najednou mu to tam začalo padat,“ říká.

„My jsme naštěstí ke konci využili přesilovku a výsledek srovnal. V závěru jsme byli šťastnější, když jsme výsledek překlopili na vlastní stranu,“ dodal Kašný.

OSTROH SI PORADIL S UHERSKÝM BRODEM

Hokejisté Uherského Ostrohu odčinili čtvrteční zaváhání v neděli proti Uherskému Brodu, rivala v derby hlavně díky hattricku Víta Miky přemohli 8:4.

Vítěznou premiéru si v barvách Uherského Ostrohu připsal dvacetiletý gólman Ondřej Dolíška. 

„Derby, které jsme po dvou prohrách museli a chtěli za každou cenu vyhrát. Udělali jsme nějaké změny v sestavě a zřejmě se vyplatilo. Navíc asi nejpovedenější zápas, co se týká plnění taktických pokynů a systému bránění,“ uvedl na klubovém webu trenér Uherského Ostrohu Ivan Klauda.

„Snad se blýská na lepší časy a kluci si uvědomili, že je potřeba větší zodpovědnosti, plnit si povinnosti dozadu. Potom i hra a přechod do útoku je s větším klidem, když víte, kde, kdo má být a kde bude, kdyby,“ přidává.

Úplně spokojený ale s výkonem mužstva nebyl. „Určitě jsme ještě nějaké chyby udělali, zbytečně dali téměř zadarmo Brodu šanci se nadechnout a dvě branky jsme si dali vlastně úplně sami po naší chybě. Na druhé straně hrát celý zápas bez chyby asi nejde,“ ví dobře.

Trenéři Uherského Ostrohu ale při zápase s Brodem viděli zlepšení především v plnění obranných povinností téměř u všech hráčů. „Dá se říct, že můžeme být konečně spokojeni,“ pravil.

Klauda mrzel jen velký počet vyloučení. „Na druhé straně těžko všechny fauly soudit a někomu vyčítat, některé opravdu rozhodčí viděl snad jen on sám. Chvilkami jsem měl pocit, že píská rozhodčí z florbalu,“ kroutil hlavou a vrátil se také o odchodu brankáře Šurého do Hodonína.

„Přejeme mu, ať se mu jen daří. Až splní svou misi, tak určitě ví, kam se má vracet,“ uvedl Klauda.

„Nám výpomoc Hodonínu paradoxně může do budoucna herně jen pomoct. Hráli jsme nejzodpovědnější zápas sezony, prosadily se všechny tři lajny, nový brankář Ondra Dolíška nás podržel a „Migas“ (Mika – pozn. red.) si dal hattrick. Snad to byl pro všechny naše fanoušky hezký nedělní večer,“ dodává.

Rezervnímu týmu Hodonína se nedaří a padl po páté v řadě. V neděli byli nad jeho síly hráči Dynamiters Blansko v čele s dobře chytajícím Martinem Šenkem. Zeleno-černí vyslali na soupeřova brankáře rovných třicet střel, avšak jen dvě z nich skončili v síti. Až v polovině utkání se za domácí trefil Tadeáš Pospíšil, ale Blansko vzápětí svůj náskok opět navýšilo a do konce utkání si již výsledek pohlídalo a z Hodonína si odváží tři body.

Krajská liga jižní Moravy a Zlína, 11. kolo -
HK KROMĚŘÍŽ – TECHNIKA HOCKEY BRNO 4:5 PO PRODLOUŽENÍ (1:3, 3:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Podešva (Hradil, Zavřel), 24. Zeman (Zavřel), 36. Hradil (Podešva, Vávra) - 2. Račický (Karpíšek, Svatuška), 6. Jurča (Dufek, Kaukič), 18. Tomaník (Strýček, Štrauch), 37. Jurča (Benýšek, Kaukič), 63. Dufek (Jurča, Kaukič). Rozhodčí: Schenel - Chramosta, Olšar. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1.

HOKEJ UHERSKÝ OSTROH - HC SPARTAK UHERSKÝ BROD 8:4 (2:1, 3:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 1. Mika, 14. Mika (Zalubil Jakub, Červenka), 24. Stránský (Galuška), 27. J. Zalubil, 34. Pa. Flora (Pe. Flora), 53. Mika, 56. Juračka (Rauš, Flora Pavel), 59. J. Zalubil (Mika, Rauš) - 6. Fajkus (Budil, Šiller), 36. Fajkus (Stiksa, Budil), 44. Budil (Šiller), 55. Václavek. Rozhodčí: Karpíšek - Bejček, Jurčík. Vyloučení: 13:6. Využití: 2:4. V oslabení: 2:0.
Uherský Ostroh: Dolíška (Peprník) - Rusňák, Vaněk, Stuchlík, Zalubil Lukáš, Andrýsek, Man, Fuga - Zalubil Jakub, Polehňa, Flora Pavel, Mika, Galuška, Kučera, Rauš, Červenka, Flora Petr, Stránský, Juračka.
Uherský Brod: Šarman (Popelka) - Řehoř, Kadlčík, Uhříček, Tomek, Vaněk, Budil - Kotek, Kočica, Václavek, Macharáček, Stiksa, Bujáček, Vaculín, Šiller, Mikulec, Fajkus.

HC UHERSKÉ HRADIŠTĚ - HC BRUMOV-BYLNICE 6:5 (3:0, 0:1, 3:4)
Branky a nahrávky: 2. Forman (Vogl), 2. D. Pavlůsek, 17. Kobylík (T. Pavlůsek, Nohál), 42. Nohál (Lašák), 55. Nohál (Kobylík), 58. D. Pavlůsek – 30. L. Lysák (Strnka), 42. Macháč (Vaněk), 45. M. Lysák (Častulík), 46. Vaněk (L. Lysák), 51. M. Lysák (Častulík). Rozhodčí: Šiška – Šobáň, Wesley. Vyloučení: 5:11. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 80.Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:5, 6:5.
Uherské Hradiště: Hendrych – Řezníček, Škubal, Beneš, Fridrich, Tischer, Lašák, Pippal, Skřivánek, Kobylík – D. Pavlůsek, Bumbál, Petřík, T. Pavlůsek, Nohál, Kršjak, Vogl, Forman.
Brumov: Žižka – Krůžela, M. Lysák, Vaněk, Strnka, T. Lysák – Novosad, Častulík, R. Šobáň, V. Šobáň, Divoš, L. Lysák, Sopek, Macháč, Arik, Nesrsta.

SHKM BANÍK HODONÍN – DYNAMITERS BLANSKO HK 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Pospíšil (Crlík), 58. Tomi (Šupa) - 2. Grünwald (Staněk, Malý), 3. Jílek (Král), 28. Staněk, 39. Jílek (Král), 48. Rašovský (Malý, Hussein). Rozhodčí: Poláček - Kunc, Šobáň. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Střely: 30:29. Diváci: 120. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5.
Hodonín: Běhal Adam (Luner) - Kytlica, Crlík, Šupa, Běhal Antonín, Flamík, Miklík, Rýpar, Zlámal - Lidák, Tomi, Pospíšil, Běloch, Sedlák, Matuškovič, Huňady, Charvát Kryštof. Trenér: Michal Kuba.
Blansko: Šenk - Hussein, Antoňů, Verner, Němec, Rašovský, Sedláček - Grünwald, Antal, Kubíček, Kuběna, Jílek, Müller, Malý, Král, Staněk. Trenér: Marek Antal.