Trenére, jak jste spokojený s finální částí přípravy na novou sezonu?

Co jsme si naplánovali, to jsme také absolvovali. Ze začátku jsme hráli se soupeři ze slovenské první ligy. První zápas s týmem z naší soutěže byl až na Technice. Nechci říct, že ty úvodní duely byly vyloženě na rozehrání, ale je pravdou, že Technika nás prověřila úplně jinak. Po prohře 0:3 jsme já i mužstvo pochopili, že to bude asi o něčem jiném. Dá se říci, že jsme s přípravou spokojeni, ale pořád je na čem pracovat a v čem se zlepšovat. Všichni se ale už těšíme na to, až to v sobotu začne.

Je současný kádr již uzavřený, nebo máte v plánu na nějakém postu ještě posílit?

Myslím si, že pro tuto chvíli je kádr v podstatě uzavřený. V pondělí přišel Michal Janota, který po dlouhodobějším zranění pomalu začíná s tréninkem, takže uvidíme, kdy se do toho dostane a následně se rozhodneme, jestli o něj budeme usilovat, či nikoliv.

Do každého přípravného zápasu jste nastoupili v úplně jiném složení. V obraně se jisté dvojice rýsují, ale co útočná fáze? Máte představu o tom, jak budou vypadat jednotlivé útoky?

Bohužel dlouhodobě mimo hru máme zraněné útočníky Petra Peše, Jakuba Tomiho a Matěje Charváta. Pro první zápasy nemůžeme počítat ani s Martinem Špokem, takže jasno máme o prvních dvou formacích. Ty by měly hrát ve složení, v jakém momentálně trénujeme. Ve třetí a čtvrté pětce se může stát, že ještě nějaké změny nastanou, ale teď je situace taková, že bychom chtěli do soutěže vstoupit v tom rozestavení, v jakém kluci v současnosti trénují.

Kteří hráči by měli mužstvo táhnout?

Všichni (úsměv). Mladší kluci si musí uvědomit, že nemohou pořád čekat, co udělá téměř čtyřicetiletý Jurásek. Ten, kdo dostane příležitost, tak prostě musí týmu pomoci. Navíc si myslím, že už to nejsou zase tak moc mladí vyjukaní kluci, kteří by mužstvo jenom doplňovali. I proto jsme angažovali tři hráče z Ruska, kteří nám zvýší konkurenci v útoku.

Během přípravy jste přišli o několik dlouhodobě zraněných hráčů. Jak moc citelné tyto ztráty jsou?

Už v prvním utkání se zranil Matěj Charvát, s nímž jsme na sto procent počítali do třetí formace, kde měl plnit roli bránícího útočníka. To je velká ztráta, protože to je typ zarputilého hráče, který hodně pomůže obráncům a stejně tak je platný i v útočné fázi. Matěj se pomaličku zapojuje do tréninku, ale odhadnout, kdy bude moci naskočit do zápasu, na to je ještě příliš brzo.

O Petru Pešovi se asi ani nemusíme bavit…

Jeho zraněním se nám rozpadla dvojčata, která jsou schopna hrát v podstatě naslepo. Tam se nám ale snad podařilo mezeru dobře zacelit příchodem Dominika Matuly, který si se Zdeňkem Juráskem i Michalem Kubou sedl. Petrův návrat se odhaduje také velmi těžko, ale dřív než v listopadu to určitě nebude. Jakub Tomi, s nímž jsme také počítali jako s bránícím útočníkem, bude své zranění léčit minimálně měsíc. Bohužel nás v tomhle nadále provází smůla, a tak jako to loni končilo, tak to letos pokračuje. Je to nepříjemná situace, ale musíme se s ní nějak poprat.

V závěru přípravy se v týmu objevila trojice ruských útočníků, o kterých jste se již také zmínil. Jak to vypadá s jejich působením na Slovácku? Zůstanou tedy v kádru?

Všichni tři by měli v Hodoníně zůstat. Věříme, že se nám podaří vyřídit i všechny administrativní záležitosti včas, aby mohli nastoupit už do sobotního zápasu v Brně. Každý z nich je typově úplně jiný, takže by si mohli vyhovovat. V přípravných zápasech se nám jevili dobře, takže jsme se domluvili, že tady zůstanou. Bude to pro ně ale složité. Musí se adaptovat na nové prostředí i na nový styl hokeje. Neumí samozřejmě řeč, takže to nebudou mít jednoduché.

Tým disponuje vyrovnanou brankářskou dvojicí. Máte už jasno v tom, kdo bude minimálně na startu sezony jedničkou?

Proti Technice nastoupí Petr Zavadil. Myslím si, že je jenom dobře, že máme dva výborné brankáře, a pokud se jednomu z nich nebude dařit, máme velmi dobrou náhradu. Bude jenom dobře, když budeme moci oba gólmany pravidelně střídat, aby byli oba v zápřahu a aby mužstvu pomohli.

V přípravných zápasech jste povětšinou hráli na čtyři útoky. Chcete v tom pokračovat i v soutěži?

Chtěli bychom hrát na tři obranné dvojice a čtyři útoky. Zápasy jdou v sezoně rychle za sebou. Nejsou tam v podstatě žádné delší pauzy, takže bychom hrou na čtyři formace chtěli více rozložit síly. Osvědčilo se nám to i v přípravě. Bylo horko, led nebyl úplně nejlepší, na trénincích dostávali všichni do těla. Kluci to vzali za své a na ledě to odmakali na sto procent. Samozřejmě pokud bude v zápase potřeba, tak není problém hru stáhnout na tři útoky.

Sledoval jste nějak podrobněji i přípravu soupeřů? Kdo by podle vás mohl být hlavním aspirantem na vítěze východní skupiny?

Výsledky našich soupeřů jsme samozřejmě sledovali. Osobně si myslím, že hlavním favoritem bude jednoznačně Frýdek-Místek. Podle zpráv, které mám, hráči trénují dvoufázově a jsou v podstatě profesionálové. V sestavě má hodně šikovných a kvalitních hráčů, navíc v zádech podporu Třince. To z něj dělá největšího favorita.

Měsíc před začátkem soutěže se svaz rozhodl pro změnu v hracím systému. Co na nový model soutěže říkáte?

Nechci to moc komentovat nebo hodnotit. Pokud se o něčem rozhodne, tak to kluby musí přijmout a popasovat se s tím. Pro diváky bude play-out určitě atraktivní. Jestli to je, nebo není spravedlivé, o tom by se asi dalo polemizovat. Hlavní je, abychom se těmto starostem vyhnuli.

Do prvního mistrovského utkání už moc času nezbývá. Čemu se chcete na posledních trénincích nejvíce věnovat?

Od středy budeme pilovat hlavně přesilovky. Zaměříme se i na hru pěti proti pěti a na hru v obranném pásmu po vhazování. V zápasech rozhodují přesilovky a oslabení, důležitá je rovněž obrana středního pásma, takže tomu všemu se budeme věnovat nejen v těchto trénincích, ale vlastně celou sezonu.

Vstup do sezony je vždy důležitý. Co očekáváte od prvního utkání na Technice? Je lepší začínat doma, nebo venku?

To je těžká otázka. Osobně si ale myslím, že o něco lepší je začínat soutěž na soupeřově půdě. Začínat doma je zrádné. Přijdou lidi, do toho velká očekávání. Mančaft šlape a najednou se může stát, že na tým padne nervozita a prostě to nejde. Z tohoto pohledu je o něco lepší začínat venku. Dá se asi čekat, že do Brna za námi přijedou i naši fanoušci, ale domácí bude Technika a na ni tak bude tlak o něco větší. My chceme z Brna odvézt co nejvíce bodů.

V posledních dnech a týdnech se mluví o problémech hokejového Slezanu ve vaší rodné Opavě. Jaké máte o této situaci zprávy a jak se na celý problém opavského hokeje díváte?

Informace mám asi takové, jako máte vy. Četl jsem rozhovor s majitelem, reakci města a následnou odpověď paní účetní. Asi tam ale bude něco v nepořádku, když odvolali většinu přípravných zápasů. Přiznám se, že do toho nevidím. Podle všeho se ale čeká, jak se vyjádří město. Každopádně je to smutné. V Opavě jsem hokejově vyrostl, tam mě naučili hrát a z Opavy jsem pak šel do velkého hokeje a je mi líto, v jaké situaci momentálně opavský hokej je.

Jaké jste si s vedením určili do nadcházející sezony cíle?

Cíle má každé mužstvo ty nejvyšší. Ale musíme si taky uvědomit, že v soutěži je dalších jedenáct soupeřů, kteří budou chtít hrát také co nejvýše. Týmy jako Frýdek-Místek, Poruba, Vsetín, ale i další jsou prostě mužstva, která mají svoji kvalitu. My bychom chtěli hlavně hrát takový hokej, který by se líbil našim fanouškům natolik, aby na naše zápasy chodili ve velkém počtu, protože hokej se hraje hlavně pro ně. I hráčům se hraje daleko lépe, když přijde patnáct stovek diváků než třeba tři stovky. Budeme se tedy snažit o to, aby naše hra nějak vypadala, abychom vyhrávali a aby naše fanoušky hokej bavil.