Žádná selanka jako v základní části, ale další těžkou šichtu za sebou mají hodonínští borci. Suverénní vítěz základní části v play off totiž soupeře nijak neválcuje, naopak proti houževnatému soupeři se především střelecky trápí.

„Budějovice hrají velmi zodpovědně směrem dozadu, zatímco nám se teď v útoku moc nedaří. Nebruslíme, a i když vybojujeme spoustu puků, tak je pak jen nahodíme na gólmana. Místo toho, abychom si vyměnili pár přihrávek a zakončili," uvedl kouč Hodonína Miroslav Barus.

Podle něj ale vyrovnané zápasy k vyřazovací části patří. „Myslím si, že jsme opět měli hru nějakým způsobem pod kontrolou. Bohužel jsme se dopustili několika hloupých vyloučení, která dostávala domácí tým do hry. Měli jsme utkání dohrát v klidu, ale bohužel, místo toho jsme dostali zbytečné branky a nakonec musely opět rozhodnout až nájezdy," pravil Barus.

Oba celky začaly zápas hodně opatrně. Úvodní část přinesla hlavně boj o střední pásmo. O vzruch se v první třetině staral hlavně třebíčský sudí Pokorný, který na každé straně vyloučil po čtyřech hráčích. Ani jedna z početních výhod však nepřinesla změnu skóre.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po změně stran. Postupem času ale převzali aktivitu Drtiči, Boška v bráně Žihadel si ale s šancemi Sajdla, Stejskala a Kříže poradil. Na druhé straně vyzrál Barus na Peškovu střelu z otočky.

„Hodonín se po minulém zápase poučil a hrál ze začátku hodně opatrně. My to tak hrát musíme, a i proto možná nebyla první polovina zápasu nijak moc zajímavá, protože se oba celky bály udělat chybu. Byla to spíš taktická bitva a čekání buď na chybu soupeře, nebo na využití některé z přesilovek," pronesl domácí trenér Rudolf Cakl.

První branky se pět set diváků dočkalo až ve38. minutě. Vyloučení Pometla potrestal hostující kapitán Pokorný, který za bezmocného Bošku dorazil střelu Špoka.

Nadšeně hrající Žihadla odpověděla na začátku závěrečné části. Bulova rána ještě do sítě nezamířila, ale opora Budějovic Petr Zahradník našel před brankovištěm odražený kotouč a zametl jej do brány.

V 51. minutě měli domácí výhodu další početní výhody, ale místo obratu ve skóre Žihadla sama inkasovala. Kříž vyslal do úniku Martina Špoka, který přebruslil domácího obránce a prostřelil Bošku ranou mezi betony.

Slovácký celek ale těsný náskok neudržel. Necelé dvě minuty před koncem překonal Baruse Jiří Prkna.

Stejně jako v prvním zápase tak utkání dospělo za nerozhodnutého stavu do prodloužení. V něm měli oba celky výhodu přesilovky čtyři na tři, tu sice o poznání lépe zvládli hosté z jihu Moravy, ale ani obrovská šance Peše gólem neskončila.

Po krátké přestávce a úpravě ledu se šlo znovu do nájezdů. Stejně jako v Hodoníně se k prvnímu nájezdu postavil Fiedler, ale na Bošku tentokrát nevyzrál. Na druhé straně jel domácí Mikeš, a také hostující gólman Barus byl úspěšnější než střelec.

Pak se rozjel nájezdový expert Zdeněk Jurásek a puk z jeho hole zaplul přesně do horního rohu budějovické brány. Vyrovnat mohl Peška, ale Barus zneškodnil i tento nájezd. A i když Špok ve třetí sérii rovněž neuspěl, nemuselo to Drtiče mrzet, protože střelu obránce Žihadel Latnera zastavila tyč hodonínské branky.

„Uhráli jsme další důležité vítězství, v sérii vedeme 2:0 a ve středu se budeme snažit udělat poslední krok," řekl Barus.

Ten ocenil i výkon fanoušků. „Atmosféra byla výborná. Chtěl bych pochválit a poděkovat našim skvělým příznivcům, kteří přijeli do Moravských Budějovic ve velkém počtu a moc nám pomohli," pronesl Barus. „Kulisa byla výborná. A i na tribunách to byl, stejně jako na ledě, boj o každý metr," přidal Cakl.

Podle něj rozhodla pondělní duel především zkušenost hodonínských hráčů. „Máme mladý tým, kterému právě zkušenosti v nájezdech chyběly," míní Cakl. „Možná to dnes nebylo kvůli taktice tak moc hokejové utkání, ale náboj to určitě mělo," přidal.

Kouč Žihadel zůstal i přes druhou těsnou prohru pozitivní. „Zjistil jsme, že se s Hodonínem dá hrát a ve středu se pokusíme ještě jednou vrátit sérii na náš led," dodal Cakl.

HC Moravské Budějovice 2005 – SHK Hodonín 2:3 sn (0:0, 0:1, 2:1 – 0:0)

Stav série: 0:2.

Branky: 43. Zahradník (L., Peroutka), 59. Prkna (Pěška) – 39. Pokorný (Špok), 52. Špok (Miklík, Kříž), 70. Jurásek. Rozhodčí: Pokorný – Klouda, Zídek. Vyloučení: 8:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 500.

Moravské Budějovice: Boška (Vejvoda) – Sechovec, Prkna, Latner, Peroutka, Zábojník, M. Sobotka, Vlašín – Bula, Zahradník, Barták, Kovalský, Jánský, Dostál, L. Sobotka, Pometlo, Pěška, Prokš, Kuřítko, Mikeš.

Hodonín: Barus (Jež) – Pokorný, Miklík, Šťastný, Směřička, Svoboda, Skočovský, Polesný, Procházka – Charvát, Kříž, Špok – Peš, Jurásek, Stejskal – Sajdl, Kučera, Fiedler – Smetana, Kuba, Tomi.