Fanoušci Drtičů na sociálních sítích soptili, výrok známého hokejisty rázně odsoudili. Pohrdavá slova se nelíbila ani druholigovým hráčům. Do Kováčika a jeho profesionálních parťáků si rýpl třeba obránce SHK Martin Miklík. „Musíme hrát každý zápas na sto deset procent, abychom to zvládli. Navíc víme, že nehrajeme s nějakou Kometou, ale se Vsetínem, takže určitý respekt k soupeři máme. Na druhé straně to není zase nic velkého, co by nám svazovalo ruce,“ říká Miklík.

Čtěte také: Kováčik: Je to 2:0, super. Ale nehrajeme s Hodonínem…

Jinak se ale Drtiči více než extraligovému play off věnují své soutěži. Svěřenci trenéra Beťka nezvládli druhý semifinálový duel, když před rekordní návštěvou doma podlehli vítězi základní části 2:4. Série se za vyrovnaného stavu 1:1 přesouvá zpátky na Valašsko. Třetí duel se hraje na Lapači už dnes (ve čtvrtek). „Hlavně nesmíme hrát žádný hurá hokej. Naopak musíme zůstat věrní naší hře“ ví Miklík. „Musíme ze sebe opět vymáčknout veškeré úsilí a urvat bod v náš prospěch. Bude to velmi těžké, ale každý z nás věří tomu, že to zvládneme,“ přidává odhodlaně.

I když Hodonínští nejsou proti Vsetínu favoritem, postup do finále druhé ligy po domácí porážce v žádném případě nebalí. „Máme výhodu v tom, že nemáme co ztratit. Na druhé straně nemůžeme do zápasu jít s tím, že si jen zahrajeme hokej. To by skončilo velkým debaklem,“ ví Miklík.

Peš a spol. jsou však zatím Valachům rovnocenným partnerem. Drtiči zaskočili favorita už v prvním duelu na Lapači, v úterý bojovali o další výhru až do konce vypjatého střetnutí. Jihomoravany před zaplněným hledištěm nakopla i vedoucí branka mazáka Vaňka, který ve 21. minutě otevřel skóre. „Pocity byly samozřejmě příjemné. Všichni jsme si v tom momentě přáli, aby už rozhodčí pískl konec aby bylo po všem,“ usmívá se Miklík.

Borci ve žlutozelených dresech ale skóre ještě do konce druhé třetiny srovnali. Výtečného Kotvana překonal Hrazdira. „I za nerozhodného stavu 1:1 jsme věděli, že musíme hrát hlavně poctivě dozadu, dobře bránit, stát jedem za druhým a pomáhat si. Je však těžké držet vedení se soupeřem, jakým je Vsetín. Velká škoda toho, že jsme to nevydrželi do konce,“ lituje hodonínský bek.

Klíčová chvíle přišla na Zimním stadionu Václava Nedomanského ve 43. minutě. Při hře čtyři na čtyři inkasoval domácí brankář Kotvan ránu pukem do masky, a i když zvedl ruku, aby upozornil rozhodčí, vsetínská akce pokračovala dál. Nekrytý Šilhavý po Čechově přihrávce využil nepozornosti hodonínského gólmana a v klidu uklidil kotouč do sítě. „Rozhodčí to nějak posoudil, už s tím stejně nejde nic udělat. To je asi vše, co k tomu mohu říci,“ bral zlomovou situaci v klidu Miklík.

Nespokojení fanoušci na protest zaházeli led nejrůznějšími předměty, sudí však sporný verdikt nezměnili. „Byl to rozhodující moment utkání,“ myslí si Miklík. „Když prohráváte v poslední třetině o dvě branky, už se to velmi těžko otáčí. Ke konci jsme měli ještě nějaké šance na vyrovnání, ale chyběl nám kousek štěstí k tomu, abychom kotouč doplácali za brankovou čáru,“ pokračuje obránce SHK.

Valaši svůj triumf stvrdili v dvojnásobné početní výhodě. Přesilovku pět na tři po dlouhém obléhání Kotvanovy klece zužitkoval Zúbek. „Je to všechno věcí psychiky,“ myslí si Miklík. „Play off se hraje hodně tvrdě. Proto musíme ustávat souboje a hlavně popichování mimo hru. To k tomu prostě patří. Vyloučených máme skutečně moc, což nám bere hodně sil. Musíme si na to dávat pozor, abychom Vsetín nedostávali zbytečně do tlaku,“ přidává.

Drtiči ani ve složité situaci nesložili zbraně a konec emotivního zápasu pořádně zdramatizovali. Kontaktní branku přinesla přesilovková trefa Miklíka. Navrátilec v domácí sestavě v 54. minutě propálil bezmocného gólmana Šurého.

Hodonínští hokejisté pak mohli výsledek srovnat, ale vsetínský brankář již neinkasoval. Odpor protivníka zlomil až střelou do odkryté branky mazák Kucharczyk. Semifinálová série pokračuje dnes ve Vsetíně. Slovácký celek bude na legendárním Lapači spoléhat i na výkon gólmana Kotvana, který má v play off výtečnou formu. „Určitě je to náš základní stavební kámen úspěchu,“ souhlasí Miklík. „Zdenko výborně chytá a dodává nám sebedůvěru. My musíme hrát více obětavě a srdíčkem, abychom je porazili. A že to jde, jsme si dokázali u nich,“ připomíná.

Čtyřiadvacetiletý obránce ale první zápas vynechal. Proti Vsetínu nastoupil až v úterý. Po dvoutýdenní pauze. „Po kondiční stránce to bylo hodně těžké,“ přiznává bek, který začal poslední duel ve čtvrté formaci. „Hlava už byla připravená, ale tělo se do toho dostávalo pomaleji. Věřím, že další zápas už bude o poznání lepší,“ dodává.