Utkání 40. kola přineslo dva minisouboje, ve kterých nakonec mělo navrch domácí borci. Libor Pavliš dal stejně jak hodonínský útočník Filip Velechovský v základní hrací době dvě branky.

Nejlepší hráči svých týmů se pak představili i v nájezdové loterii. Zatímco šestatřicetiletý forvard Orlů mířil ve třetí sérii přesně, Velechovský na domácího gólmana nevyzrál.

Druhým hrdinou Orlové byl právě brankář David Iláš, který zneškodnil čtyřicet střel Drtičů a všechny samostatné nájezdy.

„Zásadní bylo i, že nás podržel gólman, protože na něm stál celý náš výkon. Ale musím poděkovat všem klukům," pronesl kouč Orlové Daniel Marosz.

Toho výhra nad Hodonínem náramně těšila. „Jsem rád, že jsme to zvládli, protože jsme hráli jenom na čtyři obránce, a zápas nás stál spoustu sil. Nejdůležitější bylo, že kluci na začátku třetí třetiny ubránili oslabení a pak hned vyrovnali, protože kdyby nám Hodonín odskočil o dva góly, těžko by se to otáčelo," pronesl Marosz.

Úvodní část nabídla svižný hokej. Na obou stranách si hráči vypracovali několik šancí, ale Pavliš s Blatoň si na pozorného Kotvana nepřišli. Podobně se v závěru prvního dějství vedlo i hodonínskému duu Špok – Peš.

Prvnímu nevyšel pokus o bekhendovou kličku a na Ilášovi ztroskotalo i křídlo druhé formace, před nímž už zívala opuštěná domácí klec, ale orlovská jednička se stihla na poslední chvíli přesunout.

Hodonínská čtyřicítka mohla otevřít střelecký účet i po dvou minutách druhé části, ale Iláš vytáhl další parádní zákrok.

A tak se skóre měnilo až ve 26. minutě. Sznapkovu střelu Kotvan ještě vyrazil, ale na dorážku Libora Pavliše byl hodonínský brankář krátký.

Drtiči byli i po inkasované brance aktivnější. Blízko ke srovnání byl v přesilovce Miklík. Ani on však nedokázal procpat kotouč za brankovou čáru.

O pár vteřin později se už hosté dočkali zaslouženého vyrovnání. Početní výhodu využil Filip Velechovský, který prostřelil domácí brankáře ranou pod vyrážečku. Tentýž hráč pak o dvě minuty později zdvojnásobil hodonínskou radost.

Do druhé přestávky měli hosté ještě několik slibných příležitostí, ale navýšit skóre se jim nepodařilo, a to i přes to, že na střely vyhrál slovácký celek druhou část jasně 16:6.

A tak přišel zákonitý trest. Orlová přečkala oslabení, v němž vstupovala do třetí třetiny a chvíli po návratu vyloučeného hráče se Orli podruhé prosadili. Autorem gólu byl Pavliš.

Do konce základní hrací doby už žádná branka nepadla. Rozuzlení nenabídlo ani prodloužení a vítěze tak musely určit až samostatné nájezdy. V nich se na gól čekalo až do třetí série, kterou zahájil Libor Pavliš. Zkušený forvard povedenou střelou k tyči završil svůj hattrick. A jelikož ani jeden ze tří nájezdů Hodonína gólem neskončil, získala Orlová v boji o záchranu dva cenné body. Drtiči klesli po prohře 2:3 na páté místo. „Jeli jsme do Orlové pro tři body, máme jeden, což je pro nás obrovská chyba. Na druhé straně musím říct, že z šedesáti minut jsme odehráli pouze dvacet. Nějaké vyšší parametry splňovala jen druhá třetina, ve které jsme měli spoustu šancí. Bohužel jsme je ale neproměnili. Tam se lámal chleba," uvedl hostující trenér Svatopluk Kosík.

Zkušený lodivod měl k výkonu svého týmu po dvou povedených duelech opět značné výhrady. „První třetina byla z naší strany nevýrazná, náš výkon zůstal ještě v autobuse. Ve třetí domácí postavila na nohy hrubá chyba v naší obraně, díky které Orlová vyrovnala na 2:2. Potom už jsme s výsledkem mohli těžko něco udělat. Nájezdy, to už byla loterie," dodal Kosík.

2. liga, 40. kolo 

HC Orlová – SHK Hodonín 3:2 po samostatných nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0)

Branky: 26. Pavliš (Sznapka), 43. Pavliš (Studený), rozhodující nájezd Pavliš – 30. Velechovský (Peš, Skočovský), 32. Velechovský (Peš, Skočovský). Rozhodčí: Fiala – Bojda, Mikler. Vyloučení: 8:6, navíc Studený (Orlová) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 220. Střely na branku: 23:42.

Orlová: Iláš (Urbánek) – Sznapka, Hegegy, Hoďa, Zientek – Pavliš, Studený, Grepl – Blatoň, Badžo, Mráz – Szajter, Voznica, Diviš – Plášek, Galgonek, Matějíček.

Hodonín: Kotvan (Barus) – Pokorný, Miklík, Skočovský, Směřička, Koukal, Grman – Mika, Kříž, Špok – Peš, Jurásek, Velechovský – Škorík, Charvát, Vrba – R. Smetana, Rudiger.

Výsledky 40. kola: Poruba – Přerov 4:6 (2:2, 2:2, 0:2), Technika Brno – HC Nový Jičín 6:1

(0:0, 4:0, 2:1), Břeclav – Frýdek-Místek 3:8 (1:3, 0:1, 2:4), Prostějov – Opava 2:1 po samostatných nájezdech (0:1, 1:0, 0:0), Vsetín – HC Bobři Valašské Meziříčí 3:2 (1:1, 2:1, 0:0).