Zaplněný Zimní stadion Václava Nedomanského po sobotním zápase aplaudoval oběma týmů. Domácí příznivci děkovali hráčům za celý ročník i výkony proti Vsetínu, Valaši zase oslavovali triumf nad Hodonínem i postup do finále. „Hodonín byl pro nás dobrým, těžkým soupeřem, který nás prověřil. Klíčovým zápasem celé série byl ten druhý na hodonínském ledě, na který jsme se po prohraném domácím utkání dokázali namotivovat a zvítězit,“ prohlásil hostující trenér Luboš Jenáček, který kromě hráčů ocenil i skvělé fanoušky. „Vždy byli naším šestým hráčem na ledě,“ tvrdí známý kouč.

Na podporu publika se ve vyřazovacích bojích mohli spolehnout také Drtiči. „Snad po deseti letech se nám povedlo přilákat na stadion skoro dva tisíce osm set lidí, kterým tímto děkujeme za podporu v celé sezoně,“ říká trenér Hodonína Stanislav Beťko.

Jeho tým se i ve čtvrtém semifinále ujal vedení. Čekání na první gól ve dvojnásobné početní výhodě utnul obránce Marek Haloda, kterému nabil parťák Miklík. Hostující brankář Šurý neměl proti umístěné ráně k bližší tyči nárok. „Rozjížděli jsme se pomalu. Zpočátku jsme neměli takový pohyb jako v předešlých dvou utkáních. Měli jsme i hodně vyloučených, proto bylo utkání zbytečně nervózní,“ uvedl Jenáček.

Čtěte také: Devět gólů, dvě penalty, jedna červená. Hodonín v přestřelce padl s Uherským Brodem

I přesto Valaši přispěchali s rychlou odpovědí. Kolařík prostřelil přesouvajícího se Kotvana a srovnal na 1:1. Vzápětí udeřil favorit podruhé. Vyražený kotouč poslal do sítě nepokrytý Finsterle.

Bývalý útočník extraligového Zlína se prosadil i na začátku závěrečné části. „Od momentu, kdy jsme otočili utkání z 0:1 na 2:1, jsme byli při hře pět na pět lepším mužstvem. Přehrávali jsme Hodonín, kterému trošku docházely síly, což se projevilo v samotném závěru,“ říká Jenáček. „Pak jsme si zápas zkomplikovali vyloučením na dvě plus dvě minuty, při němž domácí snížili. Naštěstí jsme další oslabení ubránili dobře a dovedli zápas do vítězného konce,“ přidal vsetínský kouč.

Šanci Drtičů na zvrat i prodloužení série oživil Kadlec. Účastník letošní univerziády ve 41. minutě bleskově využil přesilovou hru. O chvíli později měl vyrovnání na holi Kužílek, ale rána mladého beka šla těsně nad.

Rozhodující chvíle utkání přišla v polovině osmačtyřicáté minuty. Po vyhraném buly v útočném pásmu udeřil Kajab. Čtvrtý gól hosty definitivně uklidnil.

Rozhovor s trenérem Drtičů Stanislavem Beťkem, ohlasy kapitána Petra Peše i obránce Petra Pokorného najdete v úterním vydání týdeníku Slovácko

V nervózním závěru rozhodčí oběma týmům rozdali celkem dvanáct dvouminutových a jeden osobní desetiminutový trest, Vsetínští ale dovedli třeskutou bitvu do vítězství. Postup završil střelou do odkryté klece při power play Hodonína Kajaba. „Chtěli jsme favorita potrápit a pokusit se vrátit sérii ještě do Vsetína. Do pětatřicáté minuty se nám to dařilo, ale pak už nám začala docházet šťáva,“ říká Beťko.

„Ukázalo se, že Vsetín má kvalitní a profesionální tým, na rozdíl od našich kluků, z nichž naprostá většina musí chodit při hokeji i do své práce. Myslím si ale, že nikdo z kluků, se nemá absolutně za co stydět a já bych jim chtěl nejen za play-off a sérii se Vsetínem, ale za celou sezonu, poděkovat,“ pokračuje domácí trenér.

„Budovali jsme nový tým složený převážně z mladých hráčů, kteří se rvali o každou píď ledu. A to, co nám chybělo v hokejovosti, to jsme doháněli bojovností a srdíčkem. Sezona byla úspěšná. Probojovali jsme se až do semifinále, kde jsme potrápili největšího favorita,“ zakončil Beťko.

Po utkání si oba celky vyslechly zasloužený potlesk od svých příznivců. Série mezi Hodonínem a Vsetínem byla ozdobou letošního druholigového pla yoff. Zatímco pro Drtiče sezona skončila, Valaši dál míří za svým cílem. „Na chvíli si odfrkneme, a pak se připravíme na finále, které chceme samozřejmě vyhrát,“ dodal Jenáček.

Semifinále play off 2. ligy -

4. zápas: SHK Hodonín - VHK ROBE Vsetín 2:5 (0:0, 1:2, 1:3).

Konečný stav série: 1:3.
Branky a nahrávky: 31. M. Haloda (Miklík, Matula), 41. Kadlec (P. Pokorný, Kužílek) - 35. Kolařík (Janáček, Vávra), 38. Finsterle (Zúbek), 41. Finsterle (Luka, Kucharczyk), 48. Kajaba (Čuřík), 60. Kajaba (Kucharczyk).
Rozhodčí: Zbořil, Přikryl - Novotný, Axman. Vyloučení: 12:13, navíc Vrána a Hajný (oba Hodonín) 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 2 722. Střely na branku: 21:36.
Hodonín: Kotvan (O. Haloda) – M. Haloda, Polesný, P. Pokorný, Kužílek, Potekhin, Loginovsky, Miklík, Weber - Jurča, Vaněk, Vrána - Kadlec, Peš, Matula - Hajný, Kuba, Charvát - Černohous, Venclík, Hložánek. Trenéři: Stanislav Beťko, Jan Prčík.
Vsetín: Šurý (Hromada) - Jeník, Teper, Čech. Janáček, Ostrčil, Mojžíš, Hryciow, D. Pokorný, Šilhavý, Vávra, Zúbek, Kolařík, Kajaba, Finsterle, Čuřík, Vítek, Daněk, Luka, Hořanský, Kucharczyk. Trenéři: Jiří Dopita, Luboš Jenáček.