„Byla to dobrá zkušenost," řekl po nevšedním zápase Ondřej Luner. Dvacetiletý gólman prožil v úterý večer velkou premiéru. Doposud byl na lavičce prvního týmu SHK vždy připraven pouze jako dvojka, proti jihokorejskému High1 se však zcela nečekaně postavil do brankoviště. Řada fanoušků dlouho vůbec nevěděla, kdo domácí svatyni vůbec hájí. I pro samotného Lunera to bylo velké překvapení. Přes noc se z mladého brankáře stala jednička. Jak se to vůbec stalo? Petr Zavadil opustil kabinu Drtičů a namířil si to do Francie. Zdenko Kotvan má poraněnou ruku a Filip Barus se trenérovi Kosíkovi dopoledne omluvil kvůli chřipce.

Zkušenému kouči tak nezbývalo nic jiného, než si z juniorky vytáhnout Ondřeje Lunera, pro nějž to byl první ostrý start v mužském hokeji.

Trenér juniorky Jan Prčík tuto novinku oznámil svému svěřenci až na předzápasovém srazu. Tedy asi dvě hodiny před samotným utkáním. „Když mi kouč řekl, že budu chytat a navíc celý zápas, tak jsem byl hodně nervózní," přiznal Luner po utkání s korejským výběrem.

Šikovný brankář ale ze sebe rychle setřásl nervozitu a dostal se do pohody. „Po pár střelách to ze mě spadlo a pak už to bylo v pohodě," pravil Luner.

Ten si proti Korejcům připsal patnáct úspěšných zákroků. Pětkrát ale musel lovit puk ze své sítě. Většina branek šla ovšem na vrub defenzivy. Výkon asijského soupeře Lunera nepřekvapil. „Hráči soupeře na tom byli bruslařsky hodně dobře. Chvílemi nám pěkně zatápěli. Většinu zápasu byli lepší než my," řekl hodonínský brankář.

Drtiči šli sice v úterý do dvoubrankového vedení, ale hosté ještě do konce úvodní části třemi góly vývoj zápasu otočili. „Za stavu dva nula to pro nás vypadalo dobře. Nemyslím si, že bychom se nějak uspokojili, ale přišly chyby v obraně, mě tam dvakrát propadl puk a rázem jsme prohrávali," říká.

Hodonínští dokázali v závěrečné třetině vyrovnat na 4:4. Pak ale přišel nešťastný moment mladého hodonínského brankáře. Dvanáct vteřin po vyrovnávající trefě Velechovského vstřelil High1 vítěznou branku utkání. „Takový gól jsem dostal poprvé. Je škoda, že jsem si to musel vybrat zrovna teď," mrzelo Lunera.

David Brine, jeden ze tří Kanaďanů ve službách korejského celku, nastřelil puk zpoza brány a kotouč se nešťastně odrazil od Lunerovy výzbroje do sítě. „Čekal jsem, že bude nahrávat a už jsem se přesouval od tyčky do středu brány. Brine si toho ale asi všiml, zkusil to a vyšlo mu to. Trefil mě do betonu a od něj se puk odrazil do brány," popsal rozhodující okamžik bojovného střetnutí Luner.

I když inkasoval pět branek, určitě nezklamal. „Mladý gólman však byl k sobě hodně kritický. „Myslím si, že jsem mohl podat lepší výkon," dodal.