Kdo čekal podobný výsledek jako v předcházejících dvou duelech, kdy Drtiči zvítězili jasně 7:2 a 7:3, odcházel domů značně rozladěný. Hodonínští hokejisté se proti poslednímu týmu druhé ligy nedostali pořádně do tempa. I když měl favorit více šancí i střel, třikrát dotahoval náskok protivníka a po vyrovnávací trefě útočníka Petra Peše byl vůbec rád, že zápas dospěl do prodloužení. Bod navíc už byl pouze malým dárkem pro věrné příznivce, kteří cestou ze zimního stadionu po dalším rozpačitém výkonu jen nechápavě kroutili hlavami.

Rozladěná byla i šéfka klubu Jana Gajošová, značné výhrady měli i trenéři. „Určitě to z naší strany nebyl optimální výkon. Dnes jsou důležité pouze dva body, ale takový výkon se už nesmí opakovat. Musíme se vrátit ke hře, jakou jsme předváděli například ve Vsetíně," prohlásil kouč Drtičů Lubomír Oslizlo.

Podle něj mají hráči problém koncentrovat se na tým ze spodu tabulky. „Bohužel to je v hlavách," posteskl si Oslizlo. „Když k nám přijede silný soupeř, tak jsou kluci soustředění, nic nevymýšlejí a hrají jednoduše. A když pak přijde relativně slabší mančaft, tak si myslí, že to půjde samo," přidal.

Právě podcenění hraje v podobných zápasech značnou roli. „Často se to vymstí, k čemuž moc nechybělo. Utekli jsme hrobníkovi z lopaty. Udělali jsme spousty chyb, které soupeř potrestal," pravil hodonínský trenér.

Domácím k lepšímu výkonu nepomohl ani zkušený útočník Martin Špok. Opora Drtičů se do sestavy vrátila po třízápasovém trestu. Na marodku naopak přibyl další forvard Lukáš Vrba, kterého ze hry vyřadila řezná rána na noze.

Odhodlaná Karviná vstoupila do zápasu lépe. Už ve 3. minutě zahrozil Grygarovi, ale brankář Kotvan, který dostal přednost před parťákem Zavadilem, vytáhl výborný zákrok betonem. Domácí se osmělili až později. Piskoř se šikovně natlačil před Pútece, karvinský gólman ale svoji svatyni uhájil.

Skóre se poprvé změnilo v 9. minutě. Přesilovku pět na tři zužitkoval Ondřej Kasperlík, který natřikrát procpal kotouč za Kotvanova záda.

Drtiči dokázali brzy srovnat. Bojovník Kuba zavezl kotouč k zadnímu hrazení, obkroužil bránu a naservíroval puk Jakubu Sajdlovi, jenž ranou z mezikruží překonal bezmocného Pútece. Chvíli před první přestávkou byli domácí blízko vedoucí branky, ale přesilovková bomba Koláře proletěla jen těsně vedle pravé tyče karvinské brány.

Hosté byli v koncovce mnohem efektivnější. Severomoravané i v prostřední části zužitkovali početní výhodu. Po Grygarově přesné přihrávce skóroval Daniel Graca, jehož rána skončila přesně v horním růžku domácí brány.

Drtiči ale přispěchali s rychlou odpovědí. Ve dvojnásobné početní výhodě za bezmocného Pútece Juráskovu střelu pohotově doklepl Petr Peš a bylo srovnáno.

O dvě minuty později bylo na tribunách Zimního stadionu Václava Nedomanského ještě veseleji, když výborné střídání prvního útoku zakončil Michal Kuba. Pro nejlepšího střelce Hodonína v loňském ročníku nebylo těžké doklepnout kotouč do sítě.

Vedení vydrželo Drtičům do 47. minuty. Po chybě domácích se dostal do brejku Martin Kasperlík a nejproduktivnější hráč Karviné bekhendovým blafákem srovnal na 3:3.

Pak se přišly vypjaté a klíčové momenty. O necelou minutu později se brankové světlo za karvinskou bránou rozsvítilo počtvrté. Břeclavský sudí Slavka gól nejprve uznal, ale po intervenci čárového sudího a protestech hostů branku odvolal. Ve chvíli, kdy branka padla totiž ležel na ledové ploše jeden z karvinských hráčů a místo gólu putoval na trestnou lavici domácí Sajdl.

Další sporný verdikt přišel hned vzápětí, když rozhodčí hostující lavičce udělil dvě minuty za hru v šesti, přitom po Sajdlově vyloučení neuběhla ani jedna vteřina. „Myslím si, že zápas úplně nevyšel rozhodčímu, některé fauly byly dost vymyšlené," řekl kouč Karviné Josef Štoudek.

Hosty přiblížil výhře Daniel Graca, který správně vyřešil přečíslení tři na jednoho. Drtiči se v závěru nadechli k náporu, v posledních minutách se snažili o vyrovnání, ale nervozita na hokejkách byla patrná.

Trápení přerušil až Peš. Zkušený forvard se trefil v končící přesilovce po parádní přihrávce Matuly zpoza brány.

Za nerozhodného stavu 4:4 utkání dospělo do prodloužení. Do něj šli domácí v početní výhodě, protože společně se sirénou oznamující konec třetí třetiny byl vyloučen Logunovs, Drtičům se ale přesilovka moc nepovedla. Rozhodnutí padlo až v čase 63:03. Charvát nabil Danielu Kolářovi a vytáhlý hodonínský zadák propálil vše, co mu stálo v cestě. „Chtěl bych klukům za výkon i přes porážku poděkovat. V naší situaci bereme každý bod. Byli jsme kousek od vítězství, ale takový je prostě hokej," uvedl Štoudek.

Ten vyzdvihl kvalitu soupeře i výkon svých svěřenců. „Bohužel se trápíme v koncovce a neproměňujeme šance, a proto jsme tam, kde jsme. Ale jak říkám, pro nás má každý bod cenu zlata," dodal karvinský kormidelník.

Drtiči sice bodovali ve čtvrtém zápase v řadě, rozpačitá výhra nad outsiderem však odhalila další nedostatky. „Možná nám trochu uškodila dlouhá dvoutýdenní pauza, během které jsme nehráli žádný zápas. Ale na druhé straně je pravda, že na tohle se nemůžeme vymlouvat. Měli jsme utkání rozhodnout dřív a netrápit se až do konce. Šance jsme na to určitě měli," dodal Oslizlo.

Jeho tým nyní čekají dva náročné duely. Ve středu se Hodonín představí v Ostravě, kde vyzve neoblíbenou Porubu, v sobotu doma hostí vedoucí Frýdek-Místek.

2. hokejová liga, 24. kolo
SHK Hodonín – SK Karviná 5:4 po prodloužení (1:1, 2:1, 1:2 – 1:0)
Branky: 14. Sajdl (Kuba, Matula), 31. Peš (Jurásek, Nedvěd), 33. Kuba (Špok, Sajdl), 57. Peš (Matula, Jurásek), 64. Kolář (Charvát) – 9. O. Kasperlík (Graca), 28. Graca (Grygar), 47. M. Kasperlík (Grygar, Deutsch), 52. Graca (Vyčesaný). Rozhodčí: Slavka – Maloušek, Maťašovský. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:2. Diváci: 976. Střely na branku: 49:29.
SHK Hodonín: Kotvan (Zavadil) – Kolář, Pokorný, Škápik, Nedvěd, Mikéska, Jedlička, Polesný – Matula, Sajdl, Kuba – Peš, Jurásek, Špok – Kučera, Charvát, Piskoř – Tomi, Hložánek, Černohous. Trenér: Lubomír Oslizlo.
SK Karviná: Pútec (Volf) – Deutsch, Malík, Jaroch, Dziov, Graca, Opravil, Grygar, M. Kasperlík, Juhász, Foltýn, Logunovs, Chomič, Vyčesaný, Křibík, Václavík, O. Kasperlík, Blahuta. Trenér: Josef Štoudek.
Výsledky 24. kola: Nový Jičín – Břeclav 4:5 (1:2, 3:2, 0:1), Opava – Poruba 4:6 (1:1, 1:3, 2:2), Valašské Meziříčí – Kopřivnice 6:4 (1:2, 2:1, 3:1), Vsetín – Technika Brno 7:3 (2:2, 2:1, 3:0).

Mikéska: Jsem rád, že jsem se mohl vrátit zpět do Hodonína

Hodonín – Premiéru v dresu SHK si slovenský obránce Róbert Mikéska odbyl již na ledě Vsetína, kde Drtiči zvítězili 5:3, a nová hodonínská akvizice si v tomto duelu připsala bod za asistenci na Piskořův gól.

Většině fanoušků se urostlý zadák ukázal až v sobotu, kdy slovácký celek doma vyzval poslední Karvinou. Favorit se na povinnou výhru nadřel, houževnatého soka zdolal až po prodloužení. Mikéska stejně jako zbytek týmu body nakonec bral. „Jsme za ně rádi," přiznal po sobotním utkání dvaadvacetiletý bek, který na rozdíl od věrných příznivců Drtičů jednoduchý duel a pohodovou výhru nečekal. „Takové zápasy jsou pokaždé velmi těžké," říká Mikéska. „Každý soupeř ve druhé lize umí bruslit, střílet, dávat góly. Karviná má mladý tým. Hrála dobře do těla, napadala nás a z brejků trestala naše chyby," přidal mladý chasník.

Podle skalického odchovance nemělo na výkon Hodonína vliv podcenění ani se na něm nepodepsala dlouhá přestávka. „Nešlo o to, že byli hosté poslední, byli jsme na Karvinou dobře připravení," uvedl Mikéska.

Důrazný obránce se v oranžovo-modrém dresu objevil už v letní přípravě. Před letošní sezonou odehrál za Hodonín pět utkání s bilancí dvou branek a jedné asistence. Před startem soutěže ale přijal nabídku od rumunského klubu HSC Csíkszereda. Angažmá v týmu účastníka mezinárodní MOL Ligy ale nedávno ukončil a po pár měsících se vrátil zpět k řece Moravě. „Byl jsem v zahraniční, kde jsem se s vedením klubu dohodl na ukončení spolupráce. Zavolal jsem paní Gajošové a byl moc rád, že jsem se mohl vrátit zpět do Hodonína," řekl Mikéska, který uvažoval i o jiných klubech, nakonec se však domluvil s šéfkou Drtičů. „Něco jsem řešil, bohužel to nevyšlo, a jelikož jsem nechtěl dlouho čekat, byl jsem moc rád, že jsem mohl paní Gajošové oplatit to, že jsem v létě zdrhl," pronesl.

Kabina Mikésku bez problémů přijala. „Kluky znám, všechno bylo v pohodě," pravil. Slovenský zadák si nyní musí zvyknout především na jinou soutěž. Zápasy v MOL lize jsou totiž úplně jiné než střetnutí na Moravě. „Těžko se to porovnává, každá soutěž je jiná," říká. „MOL liga ve více technická, tady se ve druhé lize zase více bruslí. Prostě se tu hraje typický český hokej," dodal s úsměvem Mikéska.