Capitals ovládli finálovou sérii s nováčkem soutěže Las Vegas poměrem 4:1 na zápasy. Ke čtvrtému vítězství přispěl i český útočník Jakub Vrána, který v 27. minutě otevřel povedenou střelou zápěstím skóre zápasu. Následně sice Washington ztratil vedení a po dvou třetinách prohrával 2:3, ale výsledek otočili Devante Smith-Pelly a Lars Eller, jenž v čase 52:23 rozhodl.

Hvězda Ruska Alexandr Ovečkin.
Finále NHL: Ovečkin překročil svůj stín

Dvaatřicetiletý ruský hokejista Alexandr Ovečkin, jenž byl zvolen nejužitečnějším hráčem play off, se tak po 13 letech zklamání konečně dočkal nejcennější hokejové trofeje na světě. „Jaromír Jágr je dnes v Las Vegas. Zeptal jsem se ho, co si myslí o tom, že Ovečkin získal Stanley Cup. ‚Rozhodně si to zaslouží,‘ řekl. Za posledních deset let se na ledě neobjevil lepší hokejista,“ napsal na Twitteru uznávaný novinář Pierre LeBrun.

Ovečkin je první ruským kapitánem, který dovedl tým v NHL až k triumfu. Navíc se stal teprve třetím Evropan s "céčkem" na dresu, jenž se laskal se stříbrným pohárem. V roce 2008 s Detroit Red Wings vyhrál švédský obránce Nicklas Lidström a před sedmi lety se radoval Slovák Zdeno Chára s Bostonem.

Hokejový útočník Jakub Vrána (13) pomohl svým prvním gólem v NHL k výhře Washingtonu 4:1 v Buffalu a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.
Vrána a Sedlák vstřelili první góly v NHL, Mrázek byl střídán

Ruský kanonýr se navíc ziskem Conn Smyte Trophy zařadil po bok takových legend jako Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Bobby Orr. Pouze tito čtyři hokejisté mají ve sbírce alespoň tři Hartovy trofeje (pro nejužitečnějšího hráče celé soutěže) a alespoň jednou byli zvoleni nejuzitečnějším borcem ve vyřazovacích bojích.

"Lidi, dokázali jsme to. Dáme si nějaká piva, dáme si cokoliv a začneme slavit. Jsme šampioni," radoval se v hodně emotivních chvílích hvězdný Ovečkin.

Washington se pod jeho velením konečně dočkal, byť ve všech sériích play off prohrával. To samé dokázal už jen Pittsburgh Penguins v roce 1991 s mladým Jágrem v sestavě. Barry Trotz, trenér Capitals, popsal, že ke Stanley Cupu jeho tým vyburcoval Ovečkinův projev v prvním kole, kdy Washington ztrácel 0:2 s Columbusem. "Vyhrajeme další zápas a společně dokráčíme k trofeji," řekl kapitán Ovečkin podle kouče Trotze.

Jeřábek prsten nedostane

Ze zisku trofeje se radují i dva Češi – obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána. V širším kádru vítězného týmu se sice nachází i další český obránce Jakub Jeřábek, jeho jméno však na Stanley Cupu vyryto nebude, protože neodehrál dostatečný počet zápasů. Aby dostal prsten pro vítěze musel by buď nastoupit v nejméně 41 utkáních základní části, nebo se aktivně zapojit do finálové série. Bývalý plzeňský bek bude tak zvěčněn jen na rozjuchané týmové fotografii.

Kempný, který se vypracoval ve Slavii a v Kometě rostl ve velmi kvalitního beka, je prvním Čechem, který vyhrál Stanley Cup, aniž by byl draftován. V Chicagu byl přitom nechtěný, po trejdu do hlavního města USA ožil a patřil mezi opory zadních řad nových šampionů. Ve 23 zápasech play off dal dva góly a třikrát asistoval.

Michal Kempný
Šel za snem. Teď Kempný v NHL válčí o Stanley Cup

Vrána, jehož vychovali v Letňanech, odehrál v základní části za Capitals 73 zápasů a zaznamenal 27 bodů. Ve 22 utkáních play off pak přidal dva góly a pět asistencí. "Pocity se nedají popsat. Je to něco neskutečného. Rozhodl náš chtíč ten pohár vyhrát. Udělali jsme správné věci, všichni blokovali střeli, bojovali. Proto jsme to vyhráli," řekl bezprostředně po vítězném utkání dvaadvacetiletý Vrána pro Radiožurnál.

Český útočník napodobil Františka Kaberleho, člen slavného kladenského rodu je totiž jediným českým autorem vítězného gólu celého Stanley Cupu. V roce 2006 zařídil Carolině vítězství 3:1 nad Edmoton Oilers v sedmé rozhodující partii.

Braden Holtby
Washington vyrovnal finále NHL. Holtby zachránil výhru zákrokem roku